Kitessékelték Timosenkót

A volt kormányfő, Julija Timosenko elleni bírósági eljárás az első naptól kezdődően Ukrajna egyik legnagyobb érdeklődéssel kísért eseménye, amely nem nélkülözi a váratlan fordulatokat sem.

Székely Gergely
2011. 07. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Erre utalnak a tárgyalást körülvevő külsőségek is, a hovatartozásukat a pártok jelképeivel kifejező rokonszenv- és ellentüntetők, a rendkívüli médiafigyelem, a nagyfokú rendőrségi biztosítás, a tárgyalóteremben és azon kívül zajló indulatos szóváltások, kisebb-nagyobb atrocitások, s nem utolsósorban a történtekkel kapcsolatos megnyilatkozások. Elemzők szerint ugyanis a hatalom és az ellenzék egyaránt mindent megtesz azért, hogy a perből, amelyet a volt kormányfő „Janukovics bosszújának”, a hatalom pedig a korrupció elleni harc szemléletes bizonyítékának tekint, minden érdeklődőt kielégítő show-t alkosson.
Tegnap például az korbácsolta fel az indulatokat, hogy a tárgyalást vezető Rogyion Kirejev bíró, eleget téve a vádhatóság kérésének, a tanúk kihallgatásának idejére betiltotta az egyenes tévéközvetítést, valamint a fényképezést és a videofelvételek készítését. A döntés ellen maga Timosenko emelt szót, határozottan követelve annak visszavonását, szerinte ugyanis éppen a tanúk, köztük Viktor Juscsenko volt államfő és Mikola Azarov miniszterelnök, valamint egy egész sor tisztességes ember vallomása győzhetik meg leginkább az ukrán közvéleményt és a nemzetközi közösséget arról, hogy ő semmiféle törvénysértést nem követett el, hogy minden tettével az ország javát és érdekeit szolgálta.
Az UNIAN hírügynökség jelentése szerint a kialakult szóváltásban Timosenko „gonosz embernek” nevezte Kirejevet, aki erre válaszként a tárgyalóterem elhagyására szólította fel a volt kormányfőt, amelynek a politikus asszony a terembe bevonuló Berkut rohamosztag vezetőjének határozott felszólítására eleget is tett, s így az ellene folyó eljárás a továbbiakban nélküle folytatódott. Ezt megelőzően Kirejev, ugyancsak a vele szembeni tiszteletlen viselkedés miatt, a politikus asszony nevét viselő tömb (BJUT) két parlamenti képviselőjét is kivezettette a teremből.
Elemzők szerint a volt kormányfő elleni per még nagyon sokáig elhúzódhat, mivel – ahogy Vagyim Karaszjov politológus fogalmazott – a hatalom egyelőre nem rendelkezik olyan forgatókönyvvel, amely lehetővé tenné Timosenko politikai megsemmisítését, s egyben megfelelne Európa és az Egyesült Államok elvárásainak és kielégítené az orosz vezetést is, amelynek nagyon nincs ínyére mindaz, amit ma a számára nagyon is „kényelmes partnerrel” művelnek. A hatalom pártját is megjárt, jelenleg független képviselőként politizáló Tarasz Csornovil szerint „elvakult bosszúállásról” van szó, amelynek szálait az ismert oligarcha, Dmitro Firtas nevéhez fűződő úgynevezett RoszUkrEnergo képviselői csoport mozgatja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.