Korrupció: veszélyes helyhatóságok

A helyhatóságok működése hordozza magában a legnagyobb korrupciós veszélyt. Leginkább a felsőoktatás életében következhetnek be visszaélést kiváltó események, míg a sportintézmények ügyelnek a legkevésbé a vesztegetések kiszűrésére – állapította meg az Állami Számvevőszék.

Jakubász Tamás
2011. 07. 03. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közzétette tegnap az első kérdőíves korrupciókutatás eredményét az Állami Számvevőszék (ÁSZ). Az év elején az ÁSZ 4111 közpénzből gazdálkodó állami, önkormányzati szervezetnek küldte el a 155 pontból álló kérdőívet, s a megkeresett intézmények negyede válaszolt is a feltett kérdésekre. A számvevőszék szakemberei tegnap tájékoztatón mutatták be azokat a következtetéseket, amelyek a válaszokat adó több mint ezer közszervezet közléseinek összegzéséből leszűrhetők.
Az ÁSZ három mutatót dolgozott ki. Az első szerint az önkormányzatok működése és jogállása hordozza magában a legnagyobb korrupciós veszélyt: a helyhatóságok – a legveszélyesebbnek száz pontot adó rendszerben – 66 pontot kaptak. Az állami, kormányzati és igazgatási intézményeknél is számottevő a vesztegetés lehetősége (41–45 pont), s ugyanez mondható el a rend- és honvédelem résztvevőiről is (43 pont).
A második mutató rögzíti, hogy a felsőoktatásban (51 pont), az egészségügyben (32 pont) és az államigazgatásban (35 pont) jelentkezhetnek leginkább a korrupciót kiváltó események, sajátosságok. A tanintézményeknél és a közgyógyításban a nagyberuházások és az iskolák, kórházak összevonása adhat táptalajt a vesztegetésnek, míg a kormányzatnál a szervezetek nagysága és a feladatkörök változása nyithat kaput a korrupció előtt. A harmadik mutató arról ad képet, hogy mely területeken hiányoznak a visszaélések kiszűrését szolgáló intézkedések, ellenőrzések. A sort ez ügyben a kulturális, sport- és szabadidő-intézmények vezetik (38-40 pont), majd a bölcsődék, az óvodák és az általános iskolák (39, 36 pont) következnek. Mindez azzal magyarázható, hogy a szóban forgó intézmények nem működtetnek bonyolult adminisztrációt. Megjegyzendő ugyanakkor, hogy a bürokráciában élen járó állami igazgatási szervezetek és az önkormányzatok (36-35 pont) nagyobb részénél a számvevőszék szintén jelentős ellenőrzési hiányosságokat állapított meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.