Kultúrmisszió az Őrségben

Szarvas József, a Nemzeti Színház színésze az utóbbi években igazi viszáki lokálpatrióta lett; vérbeli őrségiként küzd a helyi értékekért, a hagyományok megőrzéséért. Mára a falu is kezdi megérteni céljait. Rendezett fesztivált a saját pajtájában, kertet alakított ki a helyi fafajtákból, nemrég pedig galériát nyitott azzal a reménynyel, hogy állandó fórumot teremthet a térség kultúrájának.

Makrai Sonja
2011. 07. 02. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyolcvan évvel ezelőtt még hatszázan éltek Viszákon, ma alig háromszázan. Szarvas József ebben a fogyatkozó faluban vert gyökeret, s bár a helyiek gyanakodva fogadták a pesti „gyüttmentet”, lassan mindenki komája lett. Felújított egy birtokházat, pajtát építtetett, ahová nyaranta elhívja fellépni művész barátait. A viszáki pajtanapok létrejöttében nagy szerepe volt barátjának, Kaszás Attilának, aki hasonló törekvéssel szülőfalujában, Zsigárdon, nagyapai örökségét újította fel és közösségi házat alakított ki a helyieknek.
– Sokat beszélgettünk Attilával, mindkettőnkben ugyanaz motoszkált. Attila azonban hirtelen itt hagyott minket. Erőt adott a kitartása; elhatároztam, hogy folytatom a viszáki missziót. Szerettem volna hozzátenni valamit a közösséghez – emlékszik vissza a kezdetekre Szarvas József. Hamar megszületett a Tündérkert ötlete, ahol valamenynyi viszáki gyümölcsfafajtát igyekszik összegyűjteni. A rossz talajú falu közösségi kertjébe három évvel ezelőtt ötvenhárom gyümölcsfát ültettek el, idén pedig már hetven csemetével büszkélkedhetnek; van közöttük csüngő és zöld batul, héberkörte, hólyagos cseresznye, pogácsaalma.
A Tündérkert kialakításában sokat segédkezett Kovács Gyula pórszombati erdész, aki a Kárpát-medence gyümölcsös hagyatékának ápolásával foglalkozik. – Ő segített megérteni, hogy a gyümölcsfák magukban hordozzák a viszáki történelmet. Az itt élő emberek múltja, jelene, jövője van beléjük oltva. A régi időkben minden portának, minden családnak megvolt a saját gyümölcsfája, pálinkája – meséli Szarvas József, s hozzáteszi: a Tündérkertbe minden évben anynyi fát ültetnek, ahány gyermek az előző évben született a faluban. A fákra a faluban élő vagy onnan elszármazott gyerekek vigyáznak. A fák kötik össze Kaszás Attila szülőfaluját és Szarvas József választott otthonát: Zsigárdon hasonló környezetben, Attilakertben ápolják az őshonos növényeket.
Június elején újabb fejezethez érkezett Szarvas József önként vállalt viszáki kultúrmissziója. A Galéria 46 megnyitójával egy időben avattak fel a buszmegállóként és művészeti térként is funkcionáló Tündérvárót, ahol a tervek szerint bábszínházi előadásokat és kisebb filmvetítéseket tartanának. A Nemzeti Színház színésze azonban már új ötleten dolgozik: jövőre kávéházat szeretne kialakítani a pajtában, és azon munkálkodik falusi barátaival, hogy az elhagyott kúriáknak méltó gazdákat találjanak. – Az elmúlt hetven év halálra ítélte ezeket a közösségeket. A vidéki ember elvesztette az önbizalmát. Az önbizalmát vesztett ember lemondó, nem akar építkezni. Azt láttam, hogy a viszákiak kezdenek beletörődni abba, hogy jobb elmenni a faluból, ha boldogulni akarnak. Célul tűztem ki, hogy meggyőzöm őket: érdemes maradni – magyarázza Szarvas József. – Vidéki gyerek vagyok magam is, tanyán nőttem fel, aztán gyökértelenül vándoroltam egész életemben egyik helyről a másikra. Nem hiszek a város élet kizárólagosságában. A kultúra helyben, közösségekben születik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.