Lejtett a tőzsdei parkett

Tegnap a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 234,77 pontos, 1,04 százalékos csökkenéssel, 22 304,40 ponton zárt. A részvénypiac forgalma 11,356 milliárd forint volt, a vezető részvények gyengültek az előző napi záráshoz képest.

Munkatársunktól
2011. 07. 03. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Negatív hangulatban és alacsony forgalom mellett zajlott tegnap a kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) – összegezte a nap eseményeit a távirati irodának Mohos Imre, a Buda-Cash Brókerház határidős üzletkötője. A szakember véleménye szerint a budapesti börzén akkor lesz nagyobb a forgalom és az üzleti pezsgés, ha a nagy intézményi befektetők visszatérnek a parkettra. Úgy vélte, addig számottevő javulás nem várható.
Varjú Péter, az Erste Befektetési Zrt. üzletkötője pedig arról beszélt, hogy a nemzetközi tendenciának megfelelően a BÉT-en is borús volt a hangulat. Ezt tetézte, hogy esett az olajár, valamint a JP Morgan a magyar papírok alulsúlyozását javasolta. – Délután a BÉT-en az árak némileg felfelé mozdultak, de ez csak az árcsökkenés mérséklésére volt elég – jegyezte meg Varjú Péter.
A Mol-papírok árfolyama 300 forinttal, 1,42 százalékkal, 20 900 forintra csökkent az ötmilliárd forintos forgalom mellett tegnap. Az OTP-részvények ára 57 forinttal, 0,99 százalékkal 5728 forintra esett, forgalmuk 4,7 milliárd forintot tett ki. A Magyar Telekom árfolyama 7 forinttal, 1,20 százalékkal, 577 forintra gyengült, forgalma egymilliárd forint volt. A Richter-papírok 50 forinttal, 0,14 százalékkal, 36 200 forintra csökkentették az értéküket, a részvények forgalma 401 millió forintot ért el. A másik gyógyszeripari részvény, az Egis 46,978 millió forintos forgalom mellett 100 forinttal, 0,51 százalékkal, 19 700 forintra mérséklődött.
A borongós piaci hangulat egyébként nem csak a magyar piacot jellemezte. A legnagyobb európai részvényeket tömörítő FTSEurofirst 300-as mutató az előzetes adatok szerint 1,49 százalékos napi csökkenéssel zárt, 4,14 százalékkal a tavaly év végi értéke alatt. Az európai tőzsdei tőke 70 százalékát fedő mutató a múlt héten a hetedik hetét zárta alacsonyabban az előzőnél – ilyen veszteségsorozata utoljára 2008 elején volt –, majd kedd kivételével ezen a héten is mindennap esett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.