Ma véget ért a moratórium

A mai napon véget ért a kilakoltatási és árverezési moratórium. A szakemberek véleménye megoszlik arról, hogy mi vár az adósokra a tilalom lezárultával: van, aki szerint jövő márciusig alig néhány kilakoltatásra lehet számítani, mások úgy gondolják, sokaknak kell majd kiköltözniük az otthonukból. Az árverezések biztosan nem válnak tömegessé.

Csécsi László
2011. 07. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egész életemben güriztem, és most idejutottam. Azt sem tudom, holnap lesz-e még fedél a fejem felett – kezdte szomorú történetét a nyolcvanéves Zsótér Zoltán. A férfi a moratórium után elsőként kilakoltatott adós kétes címét is megkaphatta volna, mivel a hitelezője, egy pénzügyi közvetítő cég a tilalom lejárta után nyolc órával már ki akarta tenni az otthonából. Mindezt egy két és fél éve felvett, ötmillió-négyszázezer forintos kölcsön miatt. A férfinak a szállítmányozási vállalkozásához volt szüksége a kölcsönre, melyért jelzálogot jegyeztetett be a lakására, ám amikor a cége tönkrement, nem tudta fizetni a részleteket. Ráadásul az adóssága nemhogy fogyott volna – miközben több mint kétmillió forintot visszafizetett –, de mára a késedelmi kamatok és díjak miatt hatalmasra duzzadt. A férfi 9,8 millió forinttal tartozik, körülbelül anynyival, amennyit a lakása ér.
Bár egyelőre úgy tűnik, a Banki Hitelek Károsultjainak Egyesületén (BHKE) keresztül sikerült megegyeznie a hitelező vállalkozással, hogy havi negyvenezer forintért albérlőként a lakásban maradhat, Zsótér Zoltán nem tudja, miből fizeti majd ezt az összeget.
– Dolgozom, ahogy bírok, hogy megéljek, de nem tudom, mi lesz velem – mondta el-elcsukló hangon az idős férfi.
A kilakoltatási és árverezési moratórium lejártának következményeiről megoszlik a szakemberek véleménye. Lénárd Mariann, a BHKE főtitkára lapunknak elmondta, igaz, hogy október elsejéig csak a harmincmillió forintnál értékesebb, legalább húszmillió forint tartozással bíró ingatlanokat lehet elárverezni, de azokból a lakásokból, amelyeket már korábban elárvereztettek a hitelezők, ki lehet költöztetni a tulajdonosokat. – Ezen ingatlanok árának nem kell elérnie a harmincmillió forintot – hangsúlyozta a szakember.
Czirmes György ügyvéd ugyanakkor úgy látja, egyelőre nem kell sok kilakoltatásra és árverezésre számítani. – Októberig csak egy szűk réteget érint a moratórium feloldása, utána pedig télen egyébként sem lehet kitenni senkit – jegyezte meg lapunknak. Az ügyvéd azt tanácsolja, hogy akinél mégis kilakoltatást akarnak kezdeményezni, forduljon a bírósághoz, s kérje az eljárás felfüggesztését, arra hivatkozva, hogy megtámadja a kölcsönszerződést. Aki ellen nem bírósági végrehajtás zajlik, hanem egy behajtócég próbálja kiköltöztetni, szintén fordulhat a bírósághoz vagy a helyi jegyzőhöz, és kérheti a cég által indított birtokbavételi eljárás felfüggesztését. Az ügyvéd szerint e módszerekkel időt lehet nyerni.
Orbán Róbert, az Árverezőház vezérigazgatója úgy látja, hogy a következő hónapokban a bankok és az árverezők is kivárnak, de már csak az árverezési korlát miatt sem kell tömeges lakásértékesítésekre számítani. A lapunknak nyilatkozó pénzintézetek szintén arra számítanak, hogy nem ugrik meg az árverezések száma, és a kilakoltatások sem öltenek tömeges mértéket. Az OTP Bank munkatársai lapunkkal közölték: a nehéz helyzetben lévő adósoknak azt ajánlják, vegyék fel a kapcsolatot a bankjukkal, és érdeklődjenek adósvédelmi programjaikról.

Nőttek a hitelkamatok. Drágábbak lettek májusban a hitelek – derül ki a Magyar Nemzeti Bank legfrissebb adataiból. – A háztartások által felvett új, forint alapú lakáscélú és szabad felhasználású jelzáloghitelek átlagos hitelköltség-mutatói növekedtek – áll a jegybank közleményében. A céges hitelek kamatai ugyanakkor csökkentek.
A háztartások hitelállománya 10,4 milliárd forinttal lett kevesebb májusban, ezen belül a forinthitel-felvétel 27,5 milliárd forinttal haladta meg a törlesztéseket, a devizahitelek állománya ugyanakkor 37,9 milliárd forinttal csökkent. Az MNB közleménye szerint a hónap folyamán a háztartások mind forintban, mind devizában kevesebb betétet helyeztek el, mint amennyit kivettek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.