Magyar hangok a Moldva partján

Prágában magyar és lengyel művészek koncertje emlékeztet augusztusban arra, hogy hazánk Lengyelországnak adta át a soros uniós elnökséget. A Prágai Magyar Kulturális Központ és az ottani lengyel nagykövetség szervezésében Fülei Balázs Chopin-műveket ad majd elő, Wojciech Walecek pedig Liszt lengyel átiratait játssza. A csehországi kulturális intézet programját az év második felében egyébként is elsősorban a Liszt-életmű megidézése határozza meg.<br />

P. Szabó Ernő
2011. 07. 21. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Prágai Magyar Kulturális Központ (PMKK) Rytírská utca sarkán álló épülete a szó szoros értelmében szinte megkerülhetetlen. Prága óvárosában éppen azon az útvonalon áll, amelyet a legtöbb turista választ a Vencel tér és az óvárosi főtér között haladva. – Vonzereje nem csak jó fekvésben rejlik, hanem abban, hogy a cseh nemzettudatba mélyen beágyazódott a Magyarországhoz fűződő jó viszony – fogalmaz Kiss Szemán Róbert irodalomtörténész, cseh és szlovák műfordító, tanszékvezető egyetemi docens, több világhírű cseh és szlovák író, köztük Bohumil Hrabal és Jaroslav Hasek műveinek fordítója és szerkesztője. A PMKK régi-új igazgatója május 1-je óta vezeti a csehországi magyar kultúrhídfőállást, amelyet 2000-től öt éven át egyszer már irányított. Élt Csehországon kívül Szlovákiában is, ebből fakadó meggyőződése, hogy „Az egyik nemzet tükör a másik számára, amelyben, bármennyire is kényelmetlen ez olykor, saját képmását pillantja meg.”
Az igazgató szerint a csehek általában érdeklődően figyelik, ami Magyarországon történik, legyen szó kultúráról, társadalmi, gazdasági kérdésekről. Nem véletlen az sem, hogy a PMMK a nyitottságra alapozva Régiók találkozása címmel programsorozatot is indított, amely legutóbb májusban a Kisalföld–Csallóköz tájegységet mutatta be. Ösztönző erő az ismeretterjesztő munkához az is, hogy Csehországban a XIX. századi polgári létforma értékei, a kultúra iránti éhség a szocializmus évtizedeinek pusztítása ellenére is fennmaradtak – jó néhány ország kulturális intézete versenyez a csehek figyelméért.
– Versenyképességünket erősíti, hogy a csehek magyar zenét nagyra becsülik, kíváncsiak a gyökereire is. A morvaországi Janácek-fesztiválon Bogányi Gergely és a Liszt Kamarazenekar játssza majd a főszerepet, Liszt Krisztus oratóriumának a bemutatására készülnek kiváló cseh zenészek a Szent Vitus-székesegyházban, amihez megszereztük Prága városa, Csehország érseke és az egyházzenei társaság támogatását is. Ella István pedig a Havas Boldogasszony-templomban, majd Brünnben és Pardubicében ad Liszt-koncerteket októberben, s talán szemináriumot is tart – szemlélteti a programok gazdagságát az igazgató.
Kiváló vetítőterme miatt korábban is vonzók voltak az intézet filmhez kötődő programjai, 2005 óta pedig a pincében kialakított, kisebb koncertek fogadására is alkalmas galériával rendelkezik az intézmény. – Az irodalmi rendezvények főként egy-egy magyar író munkájának cseh kiadásához kötődnek, de egyre nagyobb hangsúlyt kap a kisebbségi magyar irodalom értékeinek – például Kányádi Sándor, Tolnai Ottó műveinek – a bemutatása is – folytatja Kiss Szemán Róbert, hozzátéve: a ház állandó vendégei a cseh irodalmi lapok szerkesztői, ami arra utal, hogy a magyar irodalom is egyre inkább a cseh irodalmi élet szerves részévé válik.
Kiss Szemán Róbert szerint az intézet – amelyet az utóbbi egy évben, az előző igazgató visszahívása miatt régi-új helyettese, Harsányi Zoltánné vezetett – képes helytállni a versenyben a kultúra korszerű megjelenítésével. Az igazgató a következő időszak hangsúlyos feladatának tekinti a fiatal művészek bemutatkozásának elősegítését, illetve a Prágai Magyar Kulturális Központ munkáját júniustól decemberig elsősorban a Lis (z) ten to Hungary (Hallgasd Magyarországot) című eseménysorozat előkészítése és lebonyolítása határozza majd meg. Utóbbi sorozatban is fontos szerepet kapnak a fiatal közép-európai zongoraművészek is.
A fentiek mellett az intézmény a szó szoros értelmében kinyitja kapuit Liszt Ferenc tiszteletére. A Prágai Magyar Kulturális Központ a következő hónapokban a zenei programok köré csoportosítja, azokhoz köti a magyar közéletet és az Európai Unió tagállamait is érdeklő kérdésekkel foglalkozó más rendezvényeit is, legyen szó a gazdasági válságból való kilábalásról, Magyarország demográfiájáról vagy a csehországi hungarológia legjelentősebb alakja, Richard Prazák Magyarország története című könyvének bemutatásáról. Izgalmas képzőművészeti esemény is kapcsolódik a Lis(z)ten to Hungary programjához: Orosz István Kossuth-díjas grafikusművész kiállítása Liszt alakját a Villa d’Este szökőkútjaival együtt jeleníti meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.