Nem lesz kibúvó a munka alól

Rövidesen minden akadály elhárul az Orbán-kormány több százezer ember mozgósításával létrejövő új közmunkaprogramja elől; a parlament tegnap vitatta meg a területet érintő törvényjavaslatot. Aki munkára alkalmas, és jobb híján nem fogadja el a közmunkát, semmilyen állami juttatást nem kap.

Bodacz Péter
2011. 07. 02. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megkezdődött a parlamentben a közfoglalkoztatásról szóló törvényjavaslat általános vitája. A jogszabály-módosításokat Pintér Sándor terjesztette elő. A belügyminiszter expozéjában hangsúlyozta: a munkaerőpiacra való visszatérés ösztönzését, a segélyezés rendszerének egyszerűsítését akarják elérni. – Aki munkaképes és egészséges, dolgozzon, aki a piacon nem kap megfelelő munkát, annak azt az állam biztosítsa, és a közfoglalkoztatás részeként kapjon munkabért, de nem segélyt – fogalmazott Pintér Sándor, egyértelművé téve, hogy a közmunkáért járó fizetés nem haladhatja meg a segély összegének 90 százalékát, és alacsonyabbnak kell lennie a minimálbérnél. A változtatásokat ismertetve kitért arra, hogy az álláskeresési járadék 270 napról 180 napra csökkenne, s ha ez idő alatt nem sikerül munkát találni, akkor a közfoglalkoztatásban kell munkát és munkabért biztosítani az érintetteknek.
Bár már nem emleget munkatáborokat Szűcs Erika (MSZP), kifogásai mégis akadtak: mint fogalmazott, a kormány hibásan lusta és elcsökevényesedett emberként tekint a munkanélküliekre, ahelyett, hogy vállalná a munkahelyteremtés feladatát és felelősségét. A kényszermunka képe ezúttal az LMP-nél jelent meg: Vágó Gábor, a párt képviselője dologházakat és bérrabszolgákat vizionált. Bertha Szilvia (Jobbik) a közfoglalkoztatásról szóló előterjesztés legnagyobb problémájának azt nevezte, hogy kormány nem tesz különbséget a képzetlen, korábban csak elvétve dolgozók és a munkájukat több évtized után, csak a nehéz gazdasági helyzet miatt elvesztők között.
A napihírekben kevésbé jártasak számára különös lehet, hogy a közmunkáról szóló előterjesztést a belügyminiszter jegyzi. Ennek – mint arról beszámoltunk – az az oka, hogy a Nemzetgazdasági Minisztériumtól a Belügyminisztérium (BM) vette át a szakterületet. A kormányzati átszervezés pedig messze túlmutat a most megvitatott törvénymódosításon, hiszen, bár közvetetten, de kulcsszerepe lesz más rendelkezéseknek is. Köztük azoknak, amelyek a rokkantnyugdíjak felülvizsgálatát, valamint a rendvédelmi szerveknél dolgozók korengedményes nyugdíjjogosultságát módosítják. Előbbi terület újragondolása a munkaerő-kínálatot növeli; a mintegy 350 ezer korhatár alatti rokkantnyugdíjas közül 100-150 ezer fő kerülhet viszsza a piacra. Utóbbi viszont a munkaszervezés és -felügyelet területét oldja meg, a reaktivált sok ezerre tehető egyenruhás ugyanis – átképzés után – itt jelenhet meg. Erre konkrét utalást egy múlt keddi kormányhatározat tartalmaz, amely szerint a más jogszabály alapján visszafoglalkoztatottakat a munkaügyi központok közmunkarészlegeiben közfoglalkoztatás szervezésére indokolt alkalmazni.
Újdonság, hogy a közmunkaprogramban részt vevők munkaerejét nemcsak állami és önkormányzati intézmények, cégek vehetik igénybe, hanem magáncélú alkalmazásban is részt vehetnek. A BM törvényjavaslata utal rá, hogy bizonyos feltételek mellett magántársaságok is lehetnek közfoglalkoztatók. Ez a közmunkások mérsékelt bérezése mellett amiatt is vonzó lehet, mert a közbeszerzések elbírálásánál jó pont a közmunkások alkalmazása.
Információink szerint „tesztüzem jelleggel” már júliusban elindulnak az első beruházások. A jövő évi tervekről keddi számunkban megírtuk, a debreceni aréna építésében négyezer, a beregi víztározónál nyolcezer, a római-parti gát építésénél 1800, a tiszai gátakon 6500, a főutak felújításán pedig 5500 közmunkás kap lehetőséget. A munka megszervezésében, a munkások szállításában és elszállásolásában a hadsereg, a felügyeletben a reaktivált rendőrök vesznek majd részt.
A képviselők megkezdték az új honvédelmi törvény tárgyalását. Hende Csaba miniszter expozéjában leszögezte: az új szabályozás egy sarkalatos törvény, amelynek elsődleges célja, hogy a januárban életbe lépő új alaptörvényben lévő szabályokat a honvédségre is átültesse. A második ok a törvény megalkotására a biztonsági, társadalmi és gazdasági környezet megváltozása, ezért a honvédelmi törvény is korszerűsítésre szorul.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.