Pincéből óvodába

Hétéves korukra a gyerekeknél már megmutatkozik a rendezett és az elesett családban felnövők közötti különbség. Milyen esélyekkel indul ebben a versenyben az a kisgyermek, aki reggelente egy pincéből vagy egy utcán parkoló, lerobbant Ladából jár be az óvodába, legtöbbször üres hassal? A Wesley János-főiskola fővárosi, Dankó utcai épületében 2005 óta működik egy óvoda, amely olyan családok gyerekeit látja el, akiket tartózkodási cím hiányában nem tudnak a kerületileg illetékes intézménybe beíratni.

Vona Adrienn
2011. 07. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyértelműen fogalmaz a törvény: a kiskorú gyermeket nevelő, otthon nélkül maradt családokat kötelező elhelyezni. Budapesten most ötszáz család él átmeneti otthonban. Ennyi a maximális férőhely. Az érintettek egy évig maradhatnak az átmeneti szálláson, rendkívüli esetben pedig további egy esztendő áll a szülők rendelkezésére, hogy lakást, illetve jövedelmet találjanak – mondta lapunknak Győri Péter, a Budapesti Módszertani Szociális Központ igazgatója. Hozzátette: azoknak a családoknak, ahol a szülőknek még két év után sem sikerül fedélt találniuk, a szociális munkások újabb átmeneti otthont keresnek a főváros másik kerületében. Így újabb két évük van arra, hogy lakáshoz jussanak.
Budapesten évente százötven szociális lakásra pályázhatnak a valamilyen okból fedél nélkül maradt családok.
Iványi Gábor, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség és az Oltalom Karitatív Egyesület elnöke, a Wesley János Lelkészképző Főiskola rektora szerint azonban a fővárosban lehetetlen szociális bérlakáshoz jutni. A pályázat feltétele ugyanis éppen az, hogy a család legalább öt éve a kerület lakosa legyen.
Azok a családok, akik tartózkodási cím hiányában nem tudják a kerület szerint illetékes intézménybe íratni gyermeküket, az egyház által üzemeltetett óvodát, általános iskolát, illetve szakmunkásképző iskolát kereshetik meg. A Wesley János-főiskola néhány tantermében és szociális helyiségében 2005 óta működik egy ilyen óvoda. Ahogy Iványi Gábor mondta, egy óvoda, amit a szükség hívott életre.
– A Dankó utcai óvodába járó gyerekek szülei közül többen illegális lakásfoglalók, így ők nem is nyújthattak be lakáspályázatot – magyarázta Iványi Gábor. A szakember találkozott már olyan háromgyermekes édesanyával, aki a pincében lakott, s volt olyan család, amelyik egy Ladában élt, és a hajléktalanszállóra járt be tisztálkodni, enni.
A rektor szerint rá kellett döbbenniük arra, hogy az óvodások és a diákok között nagyon sokan a péntek délutáni uzsonnától a hétfői reggeliig terjedő időben egyszerűen nem esznek semmit. Ezért a Wesley-intézményekben a reggeli tanórák a gyermekek étkeztetésével kezdődnek. – Mert – szögezte le Iványi Gábor – lehetetlen a kicsik oktatásában eredményt elérni, ha éhesek. Sőt a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség a hét végén is nyitva tartja fővárosi népkonyháját, és szükség esetén elvitelre is csomagolnak az odalátogató családoknak.
– Sajnos, amit Móra Ferenc korábban megírt, hogy egy cipőben felváltva járnak iskolába a gyerekek, még ma is igaz. Tavaly kampányt indítottunk, amiből ezer pár cipőt tudtunk vásárolni – mondta Iványi Gábor.
A kisiskolásoknál a tanárok megfigyelték azt is, hogy sokan elalszanak az órákon, mert ott, ahol három-négy család szűkölködik egy szobában, nem tudnak pihenni. Ráadásul a pénzhiány miatt állandóak a veszekedések, és így folyamatos feszültségben nőnek fel a gyerekek. Iványi Gábornak az a tapasztalata, hogy hétéves korra már megmutatkozik a rendezett és az elesett családban felnövők közötti különbség.
A gyerekek lemaradása kapcsolatban áll a szülők iskolázatlanságával is, ezért az egyház Abaújkéren családi napköziket is üzemeltet. Itt, míg az édesanya tanul, a gyerekekkel nevelők foglalkoznak. Azok a szülők, akik felzárkóztató foglalkozásokon vesznek részt, később sokkal jobban ambicionálják gyermekeiket. A Wesley-intézményekben hajléktalanok érettségire való felkészítésével is foglalkoznak. A néhány évvel ezelőtt indított programban az idén húsz tanuló közül heten sikeres érettségi vizsgát tettek. Sőt az Oltalom Karitatív Egyesület sportfoglalkozásokat is szervez, hogy megtalálják azokat a „pontokat”, amelyekben az elesettek sikereket érhetnek el. – A hajléktalan-futballválogatottunk már évek óta kijár a világbajnokságokra. Dél-Afrikából úgy jött vissza a csapatunk, hogy a tagok nyelvet akartak tanulni, mert feltöltődtek sikerélményekkel, és végre nekik is lettek céljaik. Az idén Párizsba utazik a csapat.

Várják a támogatásokat. A Wesley oktatási intézményhálózat és az Oltalom Karitatív Egyesület köszönettel fogadja a tartós élelmiszereket, de cipőkre, fehérneműkre is nagy szükség lenne három és tizenhárom éves kor közötti gyermekek részére.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.