Rendnek kell lennie

Kis Ferenc
2011. 07. 02. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

De mely országokban a legmagasabb az életszínvonal Európában? Tökéletesen levezethető, hogy a törvényes rendet legkomolyabban vevő nemzetek élnek a legjobban. Talán nem vagyok egyedül, aki hallotta már azt a mondást, hogy ott van rend, ahol németül beszélnek


Idén tavasszal nyilvánosságra hozott a kaposvári egyetem egy sokak számára megdöbbentő eredményt mutató felmérést. A lapunkban is közölt kutatás szerint a magyar általános iskolás gyerekek többsége úgy gondolja, hogy nem bűn a lopás, hanem jó hecc. Sőt, minden nyolcadik gyerek, bizonyos esetekben, a gyilkosságot is elfogadhatónak tartja. Aki nyitott szemmel és füllel jár a világban, de legalábbis Magyarországon, annak talán nem is volt annyira meglepő ez a kutatási eredmény, bár kétségtelenül lehangoló, főként a megkérdezettek korát tekintve. De nézzük csak a „való világot”! Hányszor találkozunk akár az utcán, sörözőben, járműveken elkapott beszélgetésekben, akár egyes kereskedelmi rádiókban, televíziókban azzal a vélekedéssel, hogy a törvények áthágása olykor kifejezetten vagányságnak minősül, de minimum életrevalóságnak és nem bűnnek. Sokszor ismert emberek, hírességek mutatják a rossz példát természetesnek, követendőnek beállítva.
Perszer nem csak a szórakoztatóipar celebjein kell számon kérni a bűn viszonylagossá tételét, a törvények semmibevételét. A többszörösen visszaeső, ittas, drogos állapotban balesetet okozó, majd cserbenhagyó, de most már tényleg mindent megbánó és „ígéremjóleszek” színész mellett a politikai elit egy része is kitett magáért. – Ez Magyarország – méltatlankodott Hunvald György, a bűnszervezetben elkövetett ingatlanpanamával vádolt volt MSZP-s polgármester, amikor nemrég az ítélőtábla visszahelyezte őt előzetes letartóztatásba, megváltoztatva az elsőfokú bíróság döntését, amely korábban házi őrizetet rendelt el. Bővebben nem is érdemes belekezdeni a felsorolásba, nokiás dobozostól és sukorói földbizniszestől a legkülönfélébb, fondorlatos pénzlenyúlások százait lehetne említeni az MSZP– SZDSZ országlásának nyolc évéből. A lényeg hosszú távon mindig a jelenség, a gondolkodásmód, nem az egyes példa. A betegséget sem a tünetek pillanatnyi tompításával, hanem a kórokozó kiiktatásával lehet meggyógyítani.
Egy teljes generáció nőtt fel a rendszerváltás óta olyan közvélemény-formálók médiatúlsúlyos szellemi diktatúrájában, akik a szabadságot gyakran összetévesztik az anarchiával és a devianciával, a rendet a diktatúrával, akik csak jogokat követelnek maguknak, a kötelességeikről megfeledkezve. Pedig tudjuk, hogy a jog kötelesség nélkül: kiváltság. Ők, a magukat kiváltságosnak gondolók újabban kényelmetlenül érzik magukat, pedig csak a jogállam működik. Erre utal Stohl András show-műsora, amellyel az elsőfokú, letöltendő börtönbüntetést kiszabó ítélet után, látva, hogy nagy a baj, szánalmat próbál ébreszteni a közvéleményben maga iránt, természetesen ezzel nyomást gyakorolva a bíróságra – miközben ugyanezzel a tagadott, de nyilvánvaló céllal jobb sorsra érdemes színészbarátai petíciót gyártanak, és tüntetőleg bevonulnak a tárgyalásra. Minden követ megmozgatnak, és Hunvald Györgyhöz hasonlóan csak rázzák a fejüket, nem értik, miért nem érti meg az igen tisztelt bíróság, hogy ők mások, őket nem lehet csak úgy börtönbe zárni. A törvény előtti egyenlőséget előszeretettel hirdetők ezt az alkotmányos alapelvet sajátosan értelmezik: mások lehetnek egyenlők, de ők kivételes bánásmódot érdemelnek.
Jóval kisebb súlyú ügy, de jellemző példa volt a kiváltságok nemcsak elvi, hanem gyakorlati eltörlésének méltatlankodó fogadtatására, amikor Kövér László házelnök – nagyon helyesen – csökkentette az MSZP-s és LMP-s képviselők fizetését, miután nem vettek részt a parlamenti alkotmányozásban, vagyis nem jártak be a munkahelyükre. – Az MSZP frakciója tudomásul vette a döntést, amely jogszerű, de ilyen kicsinyes politikai bosszúra még a parlament történetében nem volt példa – reagáltak a szocialisták. Ez a nyilatkozat kiválóan szemlélteti, hogy ők még mindig nem értik a lényeget: ha valóban európai országban szeretnénk élni – az európaiság klasszikus, nem feltétlenül brüsszeli értelmezésében –, akkor nem lehet szemet hunyni kisebb szabálytalanságok, mulasztások felett sem, főként, ha azt az ország törvényhozói követik el. Persze ez a szigor mindenkire vonatkozik, kormánypárti és ellenzéki képviselőkre egyaránt, mint ahogy az ország első számú vezetőire, a minisztereken át a közigazgatásban dolgozó összes alkalmazottig és bármely magyar állampolgárig. A politikai elit magatartása mindig példaértékű, és hivatkozási alapként szolgál a többi állampolgárnak, ezért káros minden olyan megnyilvánulás, ami összemossa a szabályok, a törvények érvényesítését a vélelmezett politikai szempontokkal. A minap egy taxisofőrrel váltottam néhány szót útközben, és a nehéz gazdasági helyzettől két percen belül eljutottunk a jól ismert kádári nosztalgiáig: „A régi rendszerben legalább hagytak minket élni. Kevés volt a fizetés, loptak a vezetők, de nekünk is csurrant-cseppent valami.” Mindezt egy 40 év körüli ember mondta, aki legfeljebb pár évet dolgozhatott a Kádár-rezsim idején. És ez a szemlélet, amely a törvényességet zárójelbe teszi, makacsul tartja magát húsz éve.
A törvénytisztelet és a tágabban értelmezett rend hiánya megmérgezi a mindennapokat a társadalom egészében. Bármilyen jó kezdeményezés zátonyra futhat, ha ez, a magyar társadalmat nyilvánvalóan szétziláló, erkölcsileg és anyagilag is visszahúzó jelenség nem tűnik el az életünkből.
Nyugat-Európában elképzelhetetlen az, ami nálunk évek óta bevett gyakorlat, hogy az elvégzett munkáért nem fizetik ki a szerződés szerint kialkudott díjat, bért. Mindenki számára ismert példa az építőipar, ahol tömegesen fordulnak elő ilyen esetek. A bankok egyoldalú szerződésmódosítási joga is aláássa a jogbiztonságot, illetve az emberek törvényekbe vetett hitét. Ilyen viszonyok között nem lehet gazdaságot építeni, országot fejleszteni. A szerződés szentségét kőbe kell vésni és a gyakorlatban is érvényre kell juttatni. Ennek a problémának a megoldása is kívánatos, sőt égetően szükségszerű része a rendteremtésnek. Éppen olyan fontos, mint a kiváltságok megszüntetése vagy a deviancia népszerűsítésének megakadályozása. És természetesen idetartozik a közbiztonság erősítése, a bűnözés elleni kemény fellépés. Az új kormány helyes irányba indult el, például a három csapás törvénnyel, amely a visszaeső bűnözők ellen hatékony lehet. A korrupció elleni fellépés, túl a konkrét vizsgálatok kimenetelén, javíthatja a közmorált is, ami a jövő szempontjából lényeges.
A fentről jött kezdeményezések és a példamutatás fontos, de az is igaz, hogy a rendteremtésben partnernek kell lennie többek között a rendőrségnek és az igazságszolgáltatásnak is, csakúgy, mint a közvélemény-formálóknak, a sajtónak és a pedagógusoknak. Egyelőre minden területen vannak még tennivalók, az utóbbi hetek vitái, akár a rendőrségnél, akár a pedagógusoknál tapasztalható feszültségek nem segítik a kívánt és szükséges változást. Sokan gondolhatják, hogy első az anyagi biztonság, aztán majd ráérünk moralizálni.
De mely országokban a legmagasabb az életszínvonal Európában? Tökéletesen levezethető, hogy a törvényes rendet legkomolyabban vevő nemzetek élnek a legjobban. Talán nem vagyok egyedül, aki hallotta már azt a mondást, hogy ott van rend, ahol németül beszélnek. Nyilván ebben a kizárólagosságban van némi túlzás, de kétségtelen, hogy a német, a skandináv és a flamand–holland nyelvterületen jellemző inkább a törvények szigorú betartása, a rend szeretete, a fegyelem, a precizitás, miközben ezek az országok élnek a legmagasabb nívón.
Érdemes tehát figyelnünk a jó európai példákra is, sőt csak ezeket érdemes követni. Húsz év liberális csődje után próbájuk ki a másik utat, ami talán rögösebb, de felfelé vezet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.