Száznál több egyéni körzet lesz

A Fideszben már csak arról folyik a vita, hogy az eredetileg tervezett 90 helyett végül hány egyéni körzet szerepeljen az új választójogi törvény tervezetében. Ezzel lényegében eldőlt: itthon marad a vegyes választási rendszer, míg a határon túli magyarok egy országos listára szavazhatnak 2014-ben. A választási fordulók számáról nincs döntés.

Szilágyi Richárd
2011. 07. 01. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Úgy tudjuk, az ősszel a parlament elé kerülő választójogi törvény tervezetében a vegyes választási rendszer szerepel. Információink szerint a Fideszben már csak arról folynak egyeztetések, hogy – az eredetileg tervezett 90 helyett – 106, 110 vagy 128 egyéni körzetet rögzítsen-e az új szabályozás. (A jelenleg 386 fős Országgyűlésben 176 egyéni mandátumot szerzett képviselő ül – a szerk.) Arról is döntés született, hogy a határokon kívül élő magyar állampolgárok számára Magyarország egyetlen választókerület lesz, vagyis csak listára szavazhatnak majd a határon túli magyar választók. Kósa Lajos megerősítette lapunk értesüléseit.
*
Amint azt korábban megírtuk, a tavaly májusban beterjesztett kormánypárti törvényjavaslat lesz a kiindulópontja az ősszel esedékes választójogi reformnak. A Fidesz és a KDNP 2010-es javaslata 198 főben határozta meg a következő Országgyűlés létszámát. A tavalyi előterjesztés – megtartva az 1989-es választási rendszer arányait – csak kilencven mandátumot osztott volna ki egyéni választókerületben. Ez a szám emelkedhet most 106-ra, esetleg 128-ra. Értelemszerűen így a listán (78) és a töredékszavazatok alapján kiosztott (30) mandátumok száma csökken majd. Feltéve persze, ha a parlament 198 főre tervezett létszáma nem változik.
Az eredeti előterjesztés szerint legfeljebb tizenhárom kedvezményes kisebbségi mandátumot is kiosztanának 2014-től. Információink szerint román és szerb részről felmerült az igény, hogy ezzel a megoldással rendezzék a hazánkban élő nemzetiségek országgyűlési képviseletét. Cserébe az érintett országokban saját lakóhelyükön adhatnák le voksaikat a határon túli magyar állampolgárok. Egy ilyen megállapodás viszont a fennmaradó 11 parlamenti hely kiosztása miatt okozhat diplomáciai gondokat.
Továbbra sincs végleges döntés a Fideszben arról, hogy egy- vagy kétfordulós legyen a hazai választási rendszer – közölte Kósa Lajos kérdésünkre. Egy kormányzati forrásunk korábban azt mondta, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) tervezetének legutóbbi változatában az egyfordulós választási szisztéma szerepelt. – A törvény előkészítése még nem érkezett el abba a fázisba, hogy érdemben beszélni lehetne róla – reagált megkeresésünkre a KIM. Szabó Erika választásokért felelős államtitkár csak annyit közölt: a törvénytervezet várhatóan az őszi ülésszak során kerül az Országgyűlés elé.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.