Sztrájkoló britek

Jotischky László
2011. 07. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egynapos sztrájkot tartottak a kormány nyugdíjpolitikája ellen tegnap a brit közalkalmazottak szakszervezetei. Az első beszámolókból nem mérhető le teljesen, hogy a sztrájk mekkora hatást tett az ország életére, mert, mint rendesen, a két fél adatai nem egyeznek. Ráadásul a szakszervezetek között is nagy az eltérés, hiszen összesen csaknem húsz érdekvédelmi szervezet képviseli az ország több mint hárommillió önkormányzati, illetve állami alkalmazottját. Ez az egynapos sztrájk alapjában inkább főpróba, és egyben fenyegető intés volt. A szakszervezeti vezetők novemberre terveznek sorozatos országos sztrájkokat. A kormány közben olyan törvény gondolatával foglalkozik, amely kötelezővé teszi a sztrájkra készülő szervezetek tagságának megszavaztatását, és tiltja a többség által meg nem szavazott munkabeszüntetést.
A közalkalmazottak haragja a kormány nyugdíjpolitikájának szól. A koalíciós kabinet azt akarja, hogy a közalkalmazottak nyugdíj-jogai azonosak legyenek a magánszektorban dolgozókéval. Ez azt jelentené, hogy az új alkalmazottak kötelező nyugdíj-hozzájárulását csaknem megduplázzák, a nyugdíjkorhatárt felemelik, és a nyugdíjat nem az utolsó évi kereset, hanem az egész foglalkoztatási idő alatti átlagkereset arányában állapítják meg. A kormány azzal érvel, miután a lakosság átlagos életkora állandóan emelkedik, egyre hosszabb ideig kell nyugdíjat fizetni a jogosultaknak, akik egyben magasabb életkoruk miatt több támogatásra szorulnak. A jelenlegi rendszerben az állam csak úgy tud eleget tenni nyugdíj-kifizetési kötelezettségének, ha növeli az adóterhet, vagy súlyosbítja az amúgy is növekedő inflációt. A szakszervezeti ellenállás élén jelenleg a pedagógusok állnak, akik azzal válaszolnak a kormány érvelésére, hogy keresetük eleve kisebb, mint a hasonló képesítésű alkalmazottaké a magánszektorban, és ezt csak a kedvező nyugdíjrendszerre való tekintettel vállalták.
A tegnapi sztrájk következtében a tizenötezer angol és walesi iskola egyharmada zárva maradt, a repülőtereken és a kikötőkben lelassult az útlevél- és vámvizsgálat, a kormányhivatalok sok alkalmazottja távol maradt munkahelyéről. A kormányfő rezidenciájánál, a Downing Streeten nem volt sztrájkőrség, habár a miniszterelnökség néhány alkalmazottja nem jelent meg munkahelyén.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.