Táskás emberek járják a földeket

Nepperek járják a földeket, és arra próbálják rávenni a gazdálkodókat, hogy jóval a piaci ár alatt értékesítsék a frissen betakarított búzát – állította Jakab István tegnapi sajtótájékoztatóján. A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnöke kivárásra biztatott, s a közraktározást ajánlotta a termelőknek, mivel meglátása szerint a tonnánként 50 ezer forintnál alacsonyabb árakat semmi sem támasztja alá.

Dénes Zoltán
2011. 07. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Komoly kockázat nélkül szeretnének jelentős haszonra szert tenni azok a nepperek, akik ismét ellepték a búzaföldeket – közölte tegnap a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) elnöke. Jakab István szerint a gabonakereskedők az árak leverése érdekében idén is jó előre megtettek minden szükséges lépést. Példaként említhető az a híresztelés, hogy az idei búzatermés mennyisége itthon és a világpiacon is a vártnál nagyobb lesz, ezért csak olcsón lehet a többletet értékesíteni. Emellé társul Jakab István szerint az is, hogy a nagy gabonakereskedő és -felhasználó cégek a betakarítás idején nem vásárolnak a piacon. Emiatt lemegy az ár, és mivel sok gazdálkodónak nincs tárolási lehetősége, később rákényszerül arra, hogy olcsón is megváljon az idei terméstől.
A Magosz elnöke rámutatott: az aratás eddigi tapasztalatai alapján – minden ezzel ellentétes híreszteléssel szemben – közepes mennyiségű búzára számíthatunk, aminek a minősége viszont kifogástalan lesz. A Magosz becslése szerint a termés mennyisége hektáronként 3,2–4,1 tonna lesz. Így az idei várható búzatermés a tavalyi közepesnek mondható 3,76 millió tonnát alig pár ezer tonnával haladja meg majd. – Tehát – tette hozzá az elnök – nem érdemes hinni a neppereknek, és a szégyentelenül alacsony árakat sem szabad elfogadni. Az is fontos szempont, hogy a globális búzatermés világszinten nyolcmillió tonnával marad el az várható felhasználástól. Vagyis az étkezési búzából nemzetközi szinten hiány van. Az sem igaz, hogy hazánkban gabonafelesleg lesz – folytatta Jakab István. Tehát – foglalta össze – egyszerűen csak zajlik a trükközés, és közben szándékosan nem kezdik meg a felvásárlást, miközben az uniós és hazai közpénzből felépített nagy gabonaraktárak is a kereskedők kezében vannak. Az érintett cégek az elnök véleménye szerint semmi mást nem akarnak, mint átmenetileg nyomott szinten tartani az árakat, majd „nagyot kaszálni”, amikor a magyar búzát később valós piaci áron tovább értékesítik.
A gazdaköri szövetség elnöke felhívta a termelők figyelmet arra is, hogy az aratást követően semmiképpen sem érdemes tonnánként 50 ezer forint alatt eladni a jó minőségű búzát. Megoldásként a közraktározást ajánlotta a gazdák figyelmébe, amivel kivárhatják, míg eltűnnek a piacról a nepperek, és a költségeiket meghaladó áron, tehát haszonnal értékesíthetik terményüket. Jakab szerint ugyanis a jelenlegi termésmennyiség és a nehéz időjárási körülmények okozta többletköltségek következtében a tonnánkénti 50 ezer forintos a minimális ár lehet a jó minőségű magyar búzáért.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.