Tihany ez évben több újdonsággal is előállt

A Tihanyi-félszigeten a már hagyományosnak számító orgonahangversenyek és a levendulafesztivál mellett két új látogatóközpont is vonzza az érdeklődőket: az egyik az apátsághoz, a másik a Levendula Házhoz tartozik. Az ideérkező vendégek a kulturális programok mellett az idén már a balatoni bringakörút itteni, új szakaszát is kipróbálhatják.

MN
2011. 07. 01. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Régóta köztudomású, hogy a tihanyi bencés apátság kiemelkedően magas szintű kulturális kínálattal várja a látogatókat, falai közt az orgonahangverseny is hosszú évtizedek óta visszatérő rendezvény. A komolyzene szerelmeseit megcélzó programsorozat az idén már június elején megkezdődött, a rendezvények pedig egészen augusztus 25-ig tartanak. Az apátság templomának tizenkét változatú orgonája még 1765-ben készült el, a hangszert pedig 1993-ban újraépítették.
Az orgonahangverseny mellett ugyancsak hagyományos tihanyi rendezvénynek számít az idén június 25-re meghirdetett levendulafesztivál, amit a település életében régóta fontos szerepet játszó növényről neveztek el. A levendulának azért van Tihanyban kiemelkedő jelentősége, mert termesztésének és feldolgozásának az apátság környékén komoly hagyományai vannak.
A fesztivál minden évben e gyógy- és fűszernövény köré épül, célja a levendulával kapcsolatos ismeretterjesztés. Az eseményen helyi amatőr művészeti csoportok is fellépnek, emellett pedig lesz népművészeti kirakodóvásár, valamint kézműves játszóház, ahol a fiatalabbak és az idősebbek elsősorban a levendula feldolgozásának módszereit ismerhetik meg. Minden évben nagy sikere van a szalmafonásnak, a papírmerítésnek, az agyagozásnak és a kosárfonásnak is. A rendezvény igazi fénypontja persze az, hogy a program szervezői – a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkkal szorosan együttműködve – bemutatják a levendulaaratást, az ezzel kapcsolatos munkálatokba pedig az érdeklődők is bekapcsolódhatnak.
Tihany az évről évre ismétlődő rendezvények mellett az idén több újdonsággal is előállt. Ezek közül kiemelhető, hogy elkészült a település két látogatócentruma: az egyik a bencés apátságé, a másik pedig a Balaton-felvidéki Nemzeti Parké. Az előbbi a Tihanyi Bencés Apátság Porta Pacis Látogatócentrum, az utóbbi pedig a Levendula Ház Látogatóközpont névre hallgat. Az apátság látogatóközpontja hetven százalékban a terepszint alatt található, előadótermet, filmvetítőt és kiszolgálóhelyiségeket alakítottak ki benne. A körülbelül száz embert befogadni képes előadóteremben az apátság múltjáról, kultúrtörténeti jelentőségéről, a szerzetesek életformájáról tíz nyelven vetítenek rövidfilmeket.
A Levendula Ház Látogatóközpont a Tihanyi-félszigetet már más szemszögből mutatja be az érdeklődőknek. E helyszínen a vulkánok egykor dühöngő világa, majd pedig a megszelídült táj harmóniája ismerhető meg. A program középpontjában persze értelemszerűen a tihanyi emberek és a természet évszázados együttélése, ennek emblematikus kultúrája, valamint a levendulatermesztés áll. A központot a település szélén, a Belső-tó partján alakították ki egy csaknem félhektáros területen. Itt épült föl az a hatszázötven négyzetméteres épületegyüttes, ahol megtekinthető a tematikus, interaktív kiállítás. Az egyik legérdekesebb hely a Méhek tánca terem, ahol a látogatók többféle módon kapnak tájékoztatást nemcsak a félsziget, hanem a tágabb értelemben vett térség értékeiről, túraútvonalairól, programjairól is. E helyiségben térképek, tablók, internetes portálok, továbbá a nemzeti park munkatársai segítik az eligazodást, az érdeklődőket pedig arról is tájékoztatják, merre érdemes elindulniuk Tihanyban és a Balaton-felvidéken. A központhoz egy olyan park is tartozik, amely szervesen illeszkedik az épülethez, és amely különleges nádast is rejt magában, ahol a pallósorra szerelt információs táblák és fajátékok hívogatják a pihenni, bolyongani vagy játszani vágyókat.
A félszigeten június végétől már újabb újdonság is fogadja a látogatókat, ekkorra készül el ugyanis a tihanyi kerékpárút-hálózat második, csaknem három kilométeres szakasza. Az új pályarész a balatoni bringakörút diósi elágazó előtt elhaladó részét köti majd össze a hajóállomással – a főút mellett haladva. Az út segíti a környékbeli települések közti közlekedést, és lehetővé teszi többek közt azt is, hogy a gyerekek kerékpárral járjanak iskolába. Az idei nyár újdonsága lesz az is, hogy a bicikliút mellett a gödrösi strandnál és a Ciprián-forrásnál kerékpártárolós pihenőket alakítanak ki.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.