Véget ért az elnökség

Tegnap éjfélkor véget ért Magyarország féléves soros uniós elnöksége. A magyar elnökségi stáb azonban még az utolsó pillanatokban is dolgozott, többek között az euró megvédését szolgáló hatos jogszabálycsomag elfogadtatása, illetve a horvát csatlakozás hivatalos lezárása ügyében. A magyar mérleg egyértelműen pozitív, hiszen az elnökségi program sikereket ért el a legfontosabb célkitűzésekben.

Balogh Roland
2011. 07. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A politikai döntést követően befejeződtek a horvát EU-csatlakozási tárgyalások – közölte tegnap Martonyi János magyar külügyminiszter. Így hivatalosan is lezárták a még nyitott három tárgyalási fejezetet. Ezzel megnyílt az út az előtt, hogy Horvátország – várhatóan 2013. július 1-jén – az EU 28. tagországává váljon. Jadranka Kosor kormányfő és Ivo Josipovic államfő tegnap este a zágrábi magyar nagykövetségen külön köszönetet mondott a magyar elnökségnek és személy szerint Orbán Viktornak. Mint Jadranka Kosor fogalmazott, Magyarország ezzel végleg beírta magát a horvát történelem legfényesebb lapjaira. Brüsszelben közben tegnap – a szerdai berlini búcsúkoncertet követően – a soros uniós elnökség átadását jelképező ünnepséget rendeztek. Orbán Viktor ma Varsóba látogat, ahol átadja lengyel kollégájának, Donald Tusknak az EU-elnöki tisztséget. Joseph Daul, az Európai Parlament (EP) néppárti frakciójának vezetője tegnap közölte, az elmúlt hat hónapban az első magyar soros elnökség szakmai hozzáértéssel és rendkívül sikeresen intézte a kulcsfontosságú európai ügyeket; kitartó munkájának eredményeként számos fontos területen történtek jelentős előrelépések. A magyar elnökség eredményeit dicsérte korábban José Manuel Barroso bizottsági elnök és Herman Van Rompuy EU-elnök is. Gyurcsány Ferenc bukott kormányfő tegnap közölte, az európai polgárok szempontjából a kabinet háromnegyedes iskolai osztályzatot érdemel, hiszen a „jó néhány siker mellett nem kevés számú probléma” jellemezte hat hónapos munkáját.
A magyar elnökség egy informális egyeztetésen tegnap egyébként még tett egy utolsó kísérletet az euró megvédését szolgáló hatos jogszabálycsomag elfogadtatására – értesült lapunk. Az EP, a bizottság és a tanács közötti nézetkülönbségeket azonban nem sikerült feloldani. A felek abban nem tudtak dűlőre jutni, hogy miképpen büntessék a tagállamokat, ha már az látszik, hogy eltérnek a megfontolt költségvetési gazdálkodástól. A képviselők ragaszkodnak ahhoz, hogy a szankció automatikus legyen, s csak a tagállamok többségének szavazatával mentesüljön a „bűnelkövető”. Úgy tudjuk, a tegnapi találkozón a képviselők nem mutattak érdeklődést az EB kompromisszumos javaslata iránt, amely a csomag megszavazását indítványozta a kritikus kérdés későbbre halasztásával. A jövő heti plenáris ülés napirendjéről is levették a témát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.