Vita a villamoson

2011. 07. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Akár fényképalbum is lehetne a Kémjelentés című novelláskötet – csak rendhagyó módon betűkből kirakva. De apró csalódások is érik az olvasót. Spiró György felcsigázza kíváncsiságunkat, ám néha marad a prolongált talány. Mégsem válik unalmassá a metódus. A kimunkált stílus, a kiszámítottan válogatott szavak füzére kárpótol az izgalmak hiányáért.
Pedig a cím sok zegzugos fordulatot ígér. A novellák minden látszólagos köznapiságuk ellenére szép csendben teljesítik a kriminalisztikai elvárásokat. Mintha jókora kukucskálólyukon át nézhetnénk a kacifántos történetekre, életekre, sorsokra – a világra. Legfőképpen az író rokonságára nyílik ez a kis ablak, amely bővelkedik múlt századi szomorú elemekben. Ha van családregény, van családnovella műfaj is. Töredékes famíliatörténetté áll össze a freskó. Jóllehet kevés benne a szeretet. És mégis mintha mindegyik darab arról szólna. Hogy valami lenne itt, ami hiányzik. A furcsa, kevés gyengédséggel átszőtt viszonyok másmilyenek is lehettek volna, ha az ország s a benne élők sorsa másként alakul.
A politika adja a díszletet, és bármennyire háttérszerep jut számára, mégis rátelepszik az elbeszélésfolyamra. Mi lett volna, ha nem kell emigrálnia a nagypapának? Vagy ha a nagybácsit más hozzátartozókkal egyetemben nem tünteti el a véresen hideg gonoszság? Mi történt volna, ha az író apja hallgat tízéves fiára, és elhagyják ötvenhatban az országot? Végül mégis mindenki itthon akar élni. Még a nagynéni is, aki már nem beszél jól magyarul, hazajön Amerikából, hogy szülőföldjén kezdjen új életet. Közben minduntalan a polgári létmód relikviáival találkozunk, amelyeket nemigen tudtak kilúgozni az emberek tudatából. A nyaralás, utazás kellékei, a családi ebédek, vacsorák világa – bármilyen rideg egyszerűséggel kerülnek is terítékre, mégis felsejlik a nívóhoz való nosztalgikus vagy pusztán praktikus ragaszkodás. Amit a hatalom saját fennmaradása érdekében persze minden eszközzel gátolni igyekszik. Ügyeskedni kell, hogy véletlenül ne fúrják meg a kandidátusi ösztöndíjat. Abban viszont már semmilyen rafinéria sem segít, hogy a Nyugatról behozott rengeteg könyvet ne kobozzák el a határon. Mert a stupiditás a diktatúra legnagyobb támasza. Egyben bukásának oka is. Csak egy szem Shakespeare-kötetet adnak vissza. Spiró következtetése: „Nem félnek ezek Shakespeare-től eléggé. Nem ismerik. Ez a mi szerencsénk.”
A szerző a maga mufurc módján közben mindent elkövet, hogy fenntartsa mizantróp hírét. Szenvtelenül osztja meg az olvasóval legbensőbb családi emlékeit, szülei, nagyszülei életét és halálát, ám átüt a tompa fájdalom a sorokon. Mert a szeretethez néha sérelmeken, veszekedéseken, gyűlölködéseken keresztül vezet az út. Spiró nemcsak másokkal, magával szemben is ironikus. Nem kíméli díjait, kapcsolatait, életének eseményeit sem. Amikor egy alak ráakaszkodik a villamoson, hogy egy általa soha nem mondott gyalázkodást kérjen rajta fenyegetően számon, megpróbálja meggyőzni. A fanyar rezümé: „Ezeknek már fogalmuk sincsen arról, hogy ki mindenkit ne olvassanak.” Nem hivalkodik vele, de kiderül: többször rábeszélték volna a disszidálásra, ám nem tudta elképzelni, hogy máshol éljen.
S hogy nem tudjuk meg, ki állt a siratófalnál a Lehet, hogy ő az című írásban? Hát, istenem, nem lehet mindent egyszerre! Egyébként nem is igaz, hogy nem derült ki. Ahhoz éppen elég keveset tudtunk meg az illetőről a találgatásokból, hogy bárki lehessen ismerőseink közül. Talán éppen mi voltunk ott. Vigyázzunk tehát, mert ez olyan könyv, amelyben könnyen megtalálhatjuk magunkat! Csak óvatosan azzal a lapozgatással!
(Spiró György: Kémjelentés. Magvető Kiadó, Budapest, 2011. Ára: 2690 forint)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.