Következő mérkőzések
Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Amerikai forgószárnyasok a honvédségnek

A kormányzat az amerikai tengerészgyalogságtól kivonásra kerülő, mintegy negyvenéves szállítóhelikopterek beszerezésével oldaná meg hosszú távon a Magyar Honvédség – jelenleg kizárólag szovjet típusokkal repülő – forgószárnyas erőinek évek óta halmozódó problémáit.

Zord Gábor László
2011. 09. 30. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A beszerzés – amelyről lapunk is többször közölt értesüléseket – előkészítése már egy éve folyamatban van, de a Honvédelmi Minisztérium (HM) csak szeptember elejétől ismeri el hivatalosan annak létét, miután kormányszinten támogatást kapott hozzá. Az elképzelés mögött információink szerint az a stratégiai szándék rejlik, hogy néhány év alatt a helikopterek terén is mérséklődjön, illetve megszűnjön az alkatrészfüggés Oroszországtól, illetve a posztszovjet tagállamoktól.
Úgy tudjuk, a szándékot más, gyakorlati szempontok is erősítették. Egyrészt az előző szocialista kormányzatok közvetett módon felszámolták a Mi–8, Mi–17 és Mi–24-es helikopterek hazai ipari hátterét. Másfelől – részint a hazai közbeszerzési rendszer rugalmatlansága és az alulfinanszírozottság, részint az orosz terméktámogatás hiányosságai miatt – Magyarország az elmúlt húsz évben képtelennek bizonyult szovjet eredetű helikopterflottájának szinten tartására.
A helyzet orvoslására a HM most harminc, az amerikai tengerészgyalogságnál UH–1N jelzéssel ellátott, a hetvenes évek elején gyártott helikopter beszerezésének lehetőségét vizsgálja, azt remélve, hogy ezek hosszú távú fenntartása – szemben a szovjet-orosz technikával – problémamentesen biztosítható.
Értesüléseink szerint még az idén tető alá hozhatják a magyar és amerikai kormányszervek közötti megállapodást, amely alapján maguk a gépek ingyenesen kerülnének magyar tulajdonba. Amiért azonban fizetni kellene, az a felújításuk, felszerelésük, a személyzet kiképzése és a hazai üzemeltetés feltételeinek megteremtése 2013-tól kezdve. Az árról a jelenlegi stádiumban még nem szólnak a Honvédelmi Minisztérium nyilatkozatai. Egyik nem hivatalos forrásunk több évre számítva negyven milliárd forintról tett említést, a másik pedig úgy fogalmazott, hogy a magyar UH–1N program egésze a svéd Gripen gépek lízingjének egyéves részletének felelne meg, amelyet jelenleg 100 millió euróra (29 milliárd forintra) tesznek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.