Mancsok

Ökoterroir

Hegyi Zoltán
2011. 09. 30. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hamvas Béla szerint bornép vagyunk, és ennek szerencsére újra ezer jelét látjuk. Mivel relatíve kicsiben csináljuk, sok érdeket nem sértünk, a konkurencia nem feccöl energiát a magyar bor lejáratásába. Viszont libamájnép is vagyunk, másként persze, mint akár húsz éve, amikor minden rendes falu árokpartján ott totyogtak a szárnyasok, mindenesetre ezen a terepen a harc néha háborúvá fajul. Elsősorban természetesen a hizlalt libamájról beszélünk, ami több szempontból is ingoványos talaj. Alapesetben a fiatal libákat életük első tíz hetében erre szakosodott kisebb gazdaságokban nevelik, utána kerülnek át a hizlalás nagy mestereihez. A tömőmesterek féltve őrzik a táplálék összetételének titkát, vita kizárólag ezért nem alakul ki közöttük. Van, aki teljesen megfőzi a kukoricát, akad, aki alig. Felspécizik növényolajjal, esetleg tesznek bele némi C-vitamint, de antibiotikumokkal csak az elvetemültek kísérleteznek. A libákat naponta négyszer-ötször etetik, a hizlalástól testükben a zsírtükörszint lényegesen megemelkedik, a máj megnagyobbodik, és olyan aranysárga színt kap, amitől a vevő megtántorodik a hűtőpultnál.
Hogy ez állatkínzásnak minősül-e, arról megoszlanak a vélemények. Tény, hogy a liba magától nem gyúrna májra. Mint ahogy az is, hogy a tisztelet minden érző lény iránt kategóriájába a művelet bizony nem fér bele. Ugyanakkor amit az ember a nagyüzemi állattenyésztésben művel az állatokkal, az egyszerűen döbbenetes és nem szűkíthető le csupán a libaszektorra. A „boldog csirke”, a sörrel itatott, naponta masszírozott disznó vagy marha csak kevesek látókörében bukkan fel. Ráadásul az a baj, hogy a libamáj valószínűleg a világ legfinomabb étele. Ahogy például Kalla Kálmán feladja a szalvétában abált libamájat némi tokaji aszúval megbolondítva, nos ott új dimenziók nyílnak. Tradíciókról értekezni a libatömés kapcsán szintén kétélű fegyver, mert akkor hová álljanak a japánok a bálnákkal, vagy a feröer-szigetekiek a lemészárolt delfinekkel? Mindez onnan jutott eszembe, hogy a magyar ügyészség eljárást kezdeményezett a magát állatvédőnek definiáló Négy Mancs elnevezésű osztrák alapítvány ellen. Már 2008-ban felmerült a gyanú, hogy a szervezetet nem globális méretekben zaklatta fel a ludak sorsa, hanem kizárólag a Magyarországon élő hungaviscombra és babatra, azaz a magyar fehérekre fókuszáltak. És sokakban felmerült a kérdés, hogy miért is. Azoknak a véleményét, akik a Négy Mancs akciózása miatt elveszítették munkájukat, most inkább nem idézném. Az eljárást Budai Gyula elszámolási és korrupcióellenes kormánybiztos kezdeményezte, hogy tisztázni lehessen, milyen forrásokból finanszírozta az alapítvány a magyar libatenyésztőket lejárató nemzetközi kampányt.
Amennyiben bebizonyosodik, hogy a háttérben piacszerzési érdekek húzódnak meg, a Négy Mancs többet ártott az állatvédelem ügyének, mint most gondolnánk.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.