Nyugati politikusokat támogatott Kadhafi?

Hírösszefoglaló
2011. 09. 12. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pontos menetrendet dolgoztak ki a (Moammer el-Kadhafi líbiai vezető bukását követő) húsz hónapos átmeneti időszakra – mondta Guma al-Gamáti. Nyolc hónapon át az ÁNT kormányozza az országot, mielőtt a nép által választott gyűlés megalkot egy (új) alkotmányt, egy évvel később pedig választásokat szerveznek – sorolta a menetrend állomásait Gamáti. „Egy kis szerencsével húsz hónap múlva a líbiai nép megválasztja azokat a vezetőket, akiket akar” – tette hozzá az MTI szerint. Közölte, hogy az ÁNT néhány napon belül átteszi székhelyét az északkelet-líbiai Bengáziból Tripoliba.
– Lengyel cégek eddig is kaptak, és továbbra is kapnak koncessziót kőolaj- és földgázlelőhelyek kutatására Líbiában, sok lengyel vállalat érdekelt az észak-afrikai ország újjáépítésében – jelentette ki Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter. Köszönhetően annak, hogy ő volt az első külügyminiszter, aki Bengáziba látogatott, továbbá annak, hogy Lengyelország elsőként küldött nagykövetet oda, Lengyelországnak jó kapcsolatai vannak az új líbiai hatalommal, mondta Sikorski. A Liberation francia lap szerint Párizs a háború kezdetén a líbiai felkelők Átmeneti Nemzeti Tanácsával megállapodást kötött, amelynek értelmében a felkelők támogatásáért cserében ígéretet kapott arra: a háború befejeződése után francia cégek kapnak koncessziót a líbiai kőolajlelőhelyek 35 százalékának kiaknázására.
Több európai politikust támogatott pénzzel Moammer el-Kadhafi megbuktatott líbiai vezető – írta pénteki számában a Vecernij List. A horvát napilap szerint a Kadhafi anyagi támogatásában részesült politikusok között van Nicolas Sarkozy francia elnök, Silvio Berlusconi olasz kormányfő, Szlobodan Milosevics egykori jugoszláv elnök, valamint Stipe Mesic volt horvát államfő is. A lap Farag Abu Alesre, a Republikánus Párt a Demokráciáért és Igazságért nevű líbiai tömörülés elnökére hivatkozó közlése szerint Kadhafi titkosszolgálatának székhelyén a szóban forgó pénzátutalásokra utaló dokumentumokat találtak. Közben az ÁNT kérésére a bolgár rendőrség tegnap rohammal elfoglalta a líbiai nagykövetség épületét Szófiában, hogy kitessékelje onnan a nemkívánatos személyeknek nyilvánított diplomatákat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.