Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Veres lezárná a vizsgálatot

Gyorsan pontot tett volna a vizsgálódás végére Veres János volt pénzügyminiszter tegnap a péti Nitrogénművek állami támogatásával kapcsolatos felelősségét firtató országgyűlési bizottságban. A cég az erről szóló kormányrendelet megszületése előtt egy nappal már hozzájutott az államilag garantált hitelösszegekhez.

Dénes Zoltán
2011. 09. 30. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A cég mindent befizetett, nincs mit tovább keresni, pont! – ez volt az első reakciója a szocialista politikusnak az elmúlt nyolc év kormányzati visszaéléseit vizsgáló testület tanácskozásán, ahol a péti Nitrogénművek hitelére nyújtott állami kezességvállalás ügyében hallgatták meg. Veres János mellett a testület Gráf József egykori agrárminiszter álláspontját is kikérte, aki szerint annak idején nem volt más lehetőség, mint állami segítséget nyújtani a műtrágyagyártó cégnek, mégpedig a hazai agrárium érdekében.
Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos elmondta: egy hónappal ezelőtt ismeretlen tettes ellen hűtlen kezelés gyanújával tett feljelentést a Központi Nyomozó Főügyészségen a péti Nitrogénművek Zrt. hitelére nyújtott állami kezességvállalás miatt. Emlékeztetett arra, hogy a kormány 2009 januárjában vállalt garanciát a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) által folyósított 23,5 milliárd forintos hitelre.
Erről – mondta az elszámoltatási biztos – két kormányhatározat született, az egyik 2008. december 20-án, és igen szigorú feltételekhez kötötte a hitelnyújtást, a másik pedig 2009. január 23-án, és a cég számára már jelentősen könnyített kikötéseket tartalmazott. Veres János ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy a cég már egy korábbi hitele miatt, fedezetként ajánlotta fel az államnak ingatlanjait, ezért nem volt szükség újabb fedezetre. A meghallgatott miniszterek nem tudtak érdemben reagálni Budai Gyula azon felvetésére sem, hogy az MFB még a második kormányhatározat előtt döntött a hitelöszszegről és azt át is utalta a cégnek. A biztos jelezte, hogy a gyár támogatását az Európai Bizottság is kivizsgálta, és jogellenes állami támogatásnak minősítette.
Az ügy háttere az, hogy a leggazdagabb hazai üzletemberek között említett Bige László cégbirodalma, az évi százmilliárd forint feletti forgalmú Bige-csoport 2008. októberben leállította a tulajdonában lévő Nitrogénművek Zrt. termelését. A cégvezető ezt akkor azzal indokolta, a társaságot finanszírozó OTP Bank zárolta a cég forgóeszközszámláit, és már nem újította meg a kifutó forgóeszközhiteleket. A gyártás újraindult ugyan, de csak miután Bige László cége hozzájutott az államilag garantált hitelekhez. Idén szeptember elején az üzletember egyik laptársunknak már úgy nyilatkozott, ők nem is akarták ezt a hitelt, sőt tiltakoztak ellene. Ekkor jelentette be azt is, hogy az állami garanciával érintett összeget egyben visszafizette az állami banknak.
Értesülésünk szerint Bige László azért változtatta meg az MFB-hitellel kapcsolatos magatartását, mert egyre kellemetlenebbnek találta az állami pénzintézethez fűződő viszonyát. A bank ugyanis belelátott a Nitrogénművek lapjaiba – mivel két tagot delegálhatott a hitelekért cserébe a cég igazgatóságába –, ami a kormányváltás után zavarni kezdte a tulajdonost. Tehát a szocialista hálózathoz kötődő nagyvállalkozó feltételezhetően az MFB embereitől szeretett volna megszabadulni, és ezért fizethette vissza a teljes fennmaradt adósságot; a Magyar Nemzet információja szerint nyolcmilliárd forintot és 34,1 millió eurót. Emellett kifizették az Európai Bizottság által tiltott támogatás miatt megkövetelt 340 ezer eurót is. A nagy összegű tranzakció miatt az MFB pénzmosás gyanújával tett feljelentést.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.