Népszavazás: újabb LMP-s „nem”

2016. 08. 03. 9:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy újabb LMP-s, ezúttal a leginkább külpolitikai és uniós témákban megszólaló Ungár Péter tette egyértelművé: az október 2-ára kiírt kvótaellenes népszavazáson a válasz – legalábbis az övé – nemleges lesz. Meglátásait a brit Spiked online internetes magazinban megjelent terjedelmes cikkében fejtette ki.

Ungár Péter a Magyar Nemzet kérdésére a cikk kapcsán elmondta, hogy megpróbálta a népszavazási kérdést az aktuálpolitikai helyzettől, Orbán Viktor miniszterelnök érvelésétől függetlenül értelmezni. Véleménye szerint a kérdés valójában arról szól, hogy a magyar embereknek joguk van-e eldönteni, kikkel akarnak együtt élni.

Felvetette a hazai közbeszédben kevésbé érintett aspektust, a jóléti államban végbemenő esetleges változások kérdését. Érveléséből kiderül, hogy minél többen élnek egy adott országban, minél több a munkaképes bevándorló, annál alacsonyabbak lesznek a bérek, ráadásul többen lesznek azok, akik segélyért folyamodnak, akiknek a nyugdíját kell folyósítani, akik az egészségügyi ellátórendszerből részesülnek. Márpedig egy jóléti állam gerincét azok adják, akik adót fizetnek be, nekik pedig joguk van eldönteni, hogy ezekből a javakból kik részesülhetnek. Vagyis a magyar embereknek joguk van eldönteni, hogy kikkel akarnak együtt élni.

Az LMP-s politikus – az Európai Uniót is kritizáló – írásában kitért a migráció kapcsán a tavaly nyáron a Keleti pályaudvaron történtekre is; arra, hogy a hírek arról szóltak akkor, sok bevándorló megtagadta a hatóságokkal való együttműködést. Véleménye szerint az állam ott megbukott, hiszen feladata az lenne, hogy ne káosz, hanem rend legyen az országban. E gondolatmenet kapcsán ugyancsak azt emelte ki: az államnak kell eldöntenie, hogy kit enged be a határain és kit nem.

Nemrég Szél Bernadett, az LMP társelnöke Tusványoson beszélt a referendumról. Ő azt mondta, a válasz az urna előtt a nem. A politikus emiatt baloldali véleményformálók össztüzébe került. Később egyértelművé tette, hogy a párt álláspontja szerint „ez meglehetősen cinkelt politikai tér, ez a népszavazási kezdeményezés úgymond Habony Árpádnak a boszorkánykonyhájában készült”. Az LMP a választókat felnőtt embernek tekinti, akik el tudják dönteni, hogy egy ilyen kezdeményezésben részt kívánnak-e venni vagy sem.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.