Keresés
Magyar Nemzet
2021. augusztus 4., szerda, Domonkos, Dominika napja
HÍR TV - PUBLI CAFEFekete-Győr egy klasszikus Tom & Jerry-figura.
Archívum, Archívum - Magyarnemzet
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/archivum-magyarnemzet/tizmilliokbol-utazgattak-a-hm-vezetok-6738719/

Tízmilliókból utazgattak a HM-vezetők

Miközben a magyar katonák többségének nincs lehetősége még belföldi nyaralásra sem, a Honvédelmi Minisztérium vezetői csaknem hatvanmillió forintot költöttek el az előző ciklusban külföldi utakra az adófizetők pénzéből. Ezen összegből több mint huszonhárommillió forint ment el csak Szekeres Imre volt honvédelmi miniszter kiküldetéseire. A célállomások között olyan egzotikus tájak is szerepeltek, mint India, Kína vagy a francia Riviéra.

Világjáró tagja volt Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon kormányainak Szekeres Imre honvédelmi miniszter. A szocialista tárcavezető ugyanis több mint huszonhárommillió forintot utazgatott el hivatalos kiküldetés címén az adófizetők pénzéből 2007-től a kormányváltásig. Az MSZP egyik meghatározó politikusa a második Gyurcsány-kormány hatalomra kerülése utáni évben 6,6 millió forintért vett rész a honvédelmi tárca hivatalos útjain, amelyek között számos igen költséges kiküldetés is szerepelt. Szekeres 2007-ben például hat napig tartózkodott az Egyesült Államokban, erre összesen 1,6 millió forintot költöttek el a Honvédelmi Minisztérium (HM) költségvetéséből. Csak az útiköltségre elment a 800 ezer forintnyi állami pénz, de 600 ezret költöttek a volt miniszter szállására és egyéb igényeire, miközben 160 ezret napidíj címén fizettek ki Szekeresnek.
*
A következő év még izgalmasabban telt az egykori tárcavezetőnek, 2008-ban ugyanis már kifejezetten luxusutazásnak számító kiküldetésekben lehetett része. Olyan egzotikus tájakon barangolt például a szaktárca pénzén, mint India vagy Kína egyes vidékei, miközben ezek az országok katonai értelemben sem szövetségesei Magyarországnak. A szocialista politikus Indiában összesen öt napot tölthetett el a HM jóvoltából 877 ezer forint közpénzért, és az utazás alatt zsebre tehetett több mint 118 ezer forintot is napidíjként.
A kínai kiruccanás már hat napig tartott, és összesen 1,3 milliót emésztett fel. A kiküldetés magánköltségeire csaknem hetvenezer forintnyi napidíjat fizettek ki a volt állami vezetőnek. Szekeres egyébként szinte minden évben ellátogatott az Egyesült Államokba, amelyre nyilván a NATO-tagságunk miatt volt szükség, és az afganisztáni alakulatainkat is azzal boldogította, hogy rendszeres vizitjei miatt kiemelt biztonsági intézkedéseket kellett tenni a műveleti területen. Ezek az utak szintén rengeteg közpénzt vittek el, 2009-ben már összesen 9,5 millió forint ment el a tárcavezető utazásaira. Ebben az évben Szekeres 1,5 millióért töltött el például néhány napot Amerikában, és ebből az összegből csak a szállására és a napidíjára 350 ezer ment el a HM büdzséjéből. Az egykori miniszter hivatalos kiküldetéseinek száma értelemszerűen az országgyűlési választások közeledtével csökkent, 2010 eső fél évében már „csak” közel egymillió forintot kellett erre elkölteni.
Hasonlóan nagy világpolgár lett az elmúlt választási ciklusban Vadai Ágnes, a HM volt politikai államtitkára is. A szocialista képviselő 2007-től az előző kormány bukásáig 11,5 millió forintot utazott el a honvédelmi tárca forrásaiból. Ebből jutott pénz olyan utakra is, mint egy nyugat-szaharai látogatás vagy egy háromnapos monacói napfürdőzés július közepén. Az utóbbi luxusútra egyébként összesen 785 ezer állami forintot költöttek el, és százezer forintnyi napidíj is járt Vadainak.
Nem tétlenkedtek a HM egyéb vezetői sem, ha külföldi szakmai utakról volt szó. A minisztérium 2007-ben 23,7, 2008-ban 26,6, 2009-ben 35,7, 2010 első felében pedig 3,7 millió forintot fizetett ki a honvédelmi miniszter és vezetői környezete hivatalos útjaira. Ez azt jelenti, hogy közel hatvanmillió forint mehetett el az elmúlt választási ciklusban ilyen célra az adófizetők pénzéből.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

ALKALMATLAN

Közöny és érdektelenség övezi a 99 Mozgalmat
„Biztosan őt is zavarja a szartenger, amikor elteker mellette a Városházára tartva” – üzenték a főpolgármesternek Gyurcsány Ferencék.

ÁLHÍRGYÁR

Nem először fut lyukra a baloldal botrányokozással
Lassacskán hagyománnyá válik, hogy a baloldal pár évente egy-egy nagy leleplezéssel berobban a médiába, majd visszavonulót fúj.
Mao Ce-tung szelleme kísért Tokióban, kutyaszorítóban a NOB
Tokióban az eredményhirdetésnél megszegte a szabályt a pályakerékpárban, női csapatsprintben győztes kínai páros.

Poszt-trauma

Kunhalmi Ágnes keményen beszólt Dobrevnek
Ebből baj lesz!

Poszt-trauma

Egyperegyes idióták találkozása
Nehéz volt az elmúlt hétvégéje szegény Jámbor Andrásnak. Utcai politikai munkát végzett a nyolcadik kerületben – szórólapozott.

Poszt-trauma

Top sportolókat kihasználva támad a BLM
A Black Lives Matter nevű szélsőséges szervezet agymosással felérő módon fanatizálja a bűvkörébe vont hírességeket.

Aktuális

„Viktor Orbán erteilt Europa eine Lektion in Sache Demokratie“
Igor Gelarda, der sizilianische Koordinator der Lega, hat der Magyar Nemzet ein Interview gegeben, in dem er unser Land verteidigt.

Fricz Tamás blogja

Az Európai Bizottság és az Európai Parlament már politikai ellenfélként lép fel velünk (és a lengyelekkel) szemben
Szerintük Magyarország immáron nem felel meg az állítólagos európai uniós alapértékeknek, tehát nem maradt más hátra, mint hogy kiszorítsák a „klubból” hazánkat.
Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

Ne maradjon le, legyen mindig naprakész, iratkozzon fel a Magyar Nemzet hírlevelére!