Következő mérkőzések
Törökország
18:002024. június 18.
Grúzia
Portugália
21:002024. június 18.
Cseh Köztársaság

Továbbra is nyomoz a rendőrség MÁV Cargo-ügyben

A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) továbbra is nyomoz befolyással való üzérkedés gyanúja miatt a MÁV áruszállítási cége, a Cargo privatizációjával kapcsolatban – közölte Bartha László őrnagy, az NNI szóvivője szerdán. A MÁV közleményben hangsúlyozta: a rendőrségi vizsgálat nem a MÁV Cargo ellen folyik. <br /><br /><strong><a href="/portal/570145" target="_blank">• Rosszul jártak az osztrákok a MÁV Cargóval?</a></strong>

MNO
2008. 07. 02. 15:04
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint mondta, a rendőrség iratokat szerez be, és tanúkat hallgat ki. A nyomozás – amely ismeretlen tettes ellen folyik – határideje augusztus 25., ezt azonban az ügyészség meghosszabbíthatja. A FORMAT osztrák gazdasági hetilap február végén arról írt: a MÁV Cargo részvényeinek megvásárlásához nyújtott szolgáltatásokért – sikerdíj gyanánt – 7,1 millió eurót kap egy Geuronet Bt. nevű magyar cég, mégpedig annak a 2007. júniusi keltezésű megbízási szerződésnek az alapján, amelyet Gustav Poschalko, az osztrák Rail Cargo Austria elnökségi tagja kötött a betéti társasággal.

A rendőrség előbb érdemben vizsgálta a magyar sajtóban is megjelent értesüléseket a MÁV Cargo privatizációjával kapcsolatban, majd elrendelték a nyomozást. A MÁV Zrt. az üggyel kapcsolatban azt közölte, hogy nem ismerik a Geuronet Bt.-t. Rácz Gábor, a MÁV Cargo kommunikációs igazgatója ugyancsak korábban azt mondta a távirati irodának, hogy a MÁV Cargo semmilyen kapcsolatban nincs és nem is volt a Geuronet Bt.-vel.

Az áprilisi sajtóhírek arról szóltak: nem bírságolta meg a Központi Igazságügyi Hivatal a MÁV Cargo privatizációjában vitatott szerepet betöltő magyar Geuronet Bt.-t, mert a társaság ennek során, legalábbis magyar döntéshozók esetében, nem végzett lobbitevékenységet, így nem sérthette meg az ezt szabályozó hatályos magyar jog előírásait.

A MÁV tagad

A MÁV szerdán este közleményben hangsúlyozta: a Cargo ellen semmiféle rendőrségi vizsgálat nem folyik, semmilyen közük nincs a – mint írták – „osztrák sikerdíj-ügyhöz”, egyben visszautasítják, hogy „bárki a MÁV Cargo Zrt. nevéhez kapcsolja a «sikerdíj+ ügyet»”. A magyar vasúttársaság tisztán és átláthatóan, a legszigorúbb szabályok szerint, többszörös ellenőrzés mellett bonyolította (és bonyolítja) a MÁV Cargo Zrt. eladását.

A MÁV Zrt. olyan eljárást alakított ki, amely teljességgel kizárta a befolyásolás lehetőségét. A pályázat során a megajánlott ár döntött. A privatizációs folyamat egyes elemeiről a közvéleményt folyamatosan tájékoztatta és tájékoztatja a vasúttársaság – olvasható a közleményben. Hozzátették: a privatizáció során szigorúan a törvényesség alapján jártak el, a pályázat tisztaságához és korrektségéhez kétség sem férhet, ezt jelzi az is, hogy – mint fogalmaztak –- a vesztes pályázók egyike sem élt panasszal a döntés meghozatala után.

(MTI)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.