A túró okozta a szalmonellát?

Vizsgálják a dél-dunántúli régió több általános iskolájában és óvodájában tömeges megbetegedést okozó szalmonellafertőzés forrását; a vizsgálatok első eredménye szerda délre várható – közölte Lövey László, a Somogy Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal igazgatója kedden.

MNO
2008. 11. 18. 17:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az igazgató elmondta, az ÁNTSZ és a szakigazgatási hivatal közösen folytatja le a vizsgálatot, amelynek során megállapították, valamennyi érintett intézményben túróval készült ételt szolgáltak fel, az azonban még nem bizonyosodott be, hogy valóban a túró okolható a fertőzéséért. „Amíg nincs meg a laboratóriumi eredmény, addig nem tisztességes bármely céget is megnevezni, s ezzel rossz fényben feltüntetni” – jegyezte meg Lövey László egy internetes portál kedden tényként közölt információjára utalva.

Lehet ugyanis, hogy valóban a megnevezett gyártótól került az intézményekbe a túró, az viszont jelenleg még nem bizonyított, hogy a túró tartalmazott szalmonellát – magyarázta a szakember. Az mindenesetre furcsa – tette hozzá –, hogy a szalmonellagyanús terméket gyártó cégtől több nagykereskedőn keresztül kereskedelmi forgalomba került termék tudomásuk szerint a vásárlók körében nem okozott megbetegedést.

Sréterné Lancz Zuzsanna, a hivatal Élelmiszer Mikrobiológia Diagnosztikai Laboratóriumának osztályvezetője kedden azt mondta: múlt pénteken kaptak mintát abból a túróból, amely ott készült, ahonnan az ÁNTSZ szakemberei által a feltételezetten fertőzést okozó túró származott. A vizsgálat még tart, ma még nincs eredmény – közölte a laboratórium vezetője, hozzátéve: azt azért tudni kell, hogy ez a túró nem azonos azzal, amelyből fogyasztottak a később szalmonellás tünetekkel orvoshoz fordult betegek.

A szalmonellajárvány november 3-án kezdődött el a Dél-Dunántúlon, és e hét elején már csaknem 200 beteget jelentettek öt somogyi iskolából és három pécsi óvodából az ÁNTSZ-nek. Szűcs Mária, a tisztiorvosi szolgálat regionális intézetének főorvosa hétfőn arról tájékoztatott: már minden érintett közösségben kimutatták a kórokozót, amely egyértelműen szalmonella. Azt még vizsgálják, hogy már az alapanyag fertőzött volt, vagy a nem megfelelő konyhatechnikai eljárás okozta a megbetegedéseket – tette hozzá a főorvos.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.