Az igazgató elmondta, az ÁNTSZ és a szakigazgatási hivatal közösen folytatja le a vizsgálatot, amelynek során megállapították, valamennyi érintett intézményben túróval készült ételt szolgáltak fel, az azonban még nem bizonyosodott be, hogy valóban a túró okolható a fertőzéséért. „Amíg nincs meg a laboratóriumi eredmény, addig nem tisztességes bármely céget is megnevezni, s ezzel rossz fényben feltüntetni” – jegyezte meg Lövey László egy internetes portál kedden tényként közölt információjára utalva.
Lehet ugyanis, hogy valóban a megnevezett gyártótól került az intézményekbe a túró, az viszont jelenleg még nem bizonyított, hogy a túró tartalmazott szalmonellát – magyarázta a szakember. Az mindenesetre furcsa – tette hozzá –, hogy a szalmonellagyanús terméket gyártó cégtől több nagykereskedőn keresztül kereskedelmi forgalomba került termék tudomásuk szerint a vásárlók körében nem okozott megbetegedést.
Sréterné Lancz Zuzsanna, a hivatal Élelmiszer Mikrobiológia Diagnosztikai Laboratóriumának osztályvezetője kedden azt mondta: múlt pénteken kaptak mintát abból a túróból, amely ott készült, ahonnan az ÁNTSZ szakemberei által a feltételezetten fertőzést okozó túró származott. A vizsgálat még tart, ma még nincs eredmény – közölte a laboratórium vezetője, hozzátéve: azt azért tudni kell, hogy ez a túró nem azonos azzal, amelyből fogyasztottak a később szalmonellás tünetekkel orvoshoz fordult betegek.
A szalmonellajárvány november 3-án kezdődött el a Dél-Dunántúlon, és e hét elején már csaknem 200 beteget jelentettek öt somogyi iskolából és három pécsi óvodából az ÁNTSZ-nek. Szűcs Mária, a tisztiorvosi szolgálat regionális intézetének főorvosa hétfőn arról tájékoztatott: már minden érintett közösségben kimutatták a kórokozót, amely egyértelműen szalmonella. Azt még vizsgálják, hogy már az alapanyag fertőzött volt, vagy a nem megfelelő konyhatechnikai eljárás okozta a megbetegedéseket – tette hozzá a főorvos.
(MTI)

Kóros elmeállapotú nő akart bírót és rendőrkapitányt ölni
A hivatalokat is megfenyegette.