Zuschlag „bagatellizálni akarta az ügyet (...), mert el tudja sikálni”

A civil egyesületek által elnyert pénzekből finanszírozták az Ifjú Szocialisták Mozgalmának (ISZM) rendezvényeit – mondta a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon folyó per hétfői tárgyalási napján kihallgatott tanú. <br /><br /><a href="http://mno.hu/portal/633391" target="_blank"><strong>• Arató Gergely „nem tette szóvá” Zuschlag tevékenységét + Képriport</strong></a> <br /><a href="http://mno.hu/portal/634590" target="_blank"><strong>• Ufókutató segítette Zuschlagot: „János egy zseniális szélhámos”</strong></a> <br /><a href="http://mno.hu/portal/631514" target="_blank"><strong>• Lados a barátnője nevét hamisította a jegyzőkönyvekre</strong></a> <br /><a href="/portal/636482" target="_blank"><strong>• Arató felesége sok bulira emlékszik a zuglói MSZP-irodában</strong></a>

MNO
2009. 05. 18. 13:31
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ISZM finanszírozása forráshiányos volt, mert az MSZP nem biztosította a költségvetését, ezért civil egyesületek által elnyert pályázati pénzekből biztosították a működését – mondta a tanú. A tanú 1998-ban kezdett Kiskunhalason az ISZM-ben dolgozni, de előtte belépett a helyi MSZP szervezetébe, ahol megismerte Zuschlag Jánost. A tanú 1998-ban és 1999-ben a helyi ISZM rendezvényeinek a szervezésével foglalkozott, amihez kezdetben a helyi MSZP adott anyagi támogatást. 2000 szeptemberében költözött Budapestre, ahol feladata továbbra is rendezvények szervezése volt.

Nevét és adatait felhasználva Zuschlag János és társai több civil szervezetet alapítottak, amikről csak később szerzett tudomást. A bíró kérdésére elmondta: Zuschlag János és társai alatt az ISZM akkori vezetését értette. Emlékezete szerint a baloldali ifjúsági mozgalom elnökségének 2000-ben Arató Gergely és Zuschlag János is tagja volt, de akkor egymástól függetlenül dolgoztak. A tanú hangsúlyozta: 2001 után nem vett részt az ifjúsági mozgalomban, ezért a később történtekről nincs pontos tudomása.

Több alkalommal előfordult azonban, hogy Zuschlag János kérésére aláírt különböző, az egyesületekkel kapcsolatos jegyzőkönyveket annak az ígéretnek a tudatában, hogy a szervezetek elnöki funkcióit hivatalosan átveszik tőle. A tanú beszámolt arról: az általa is jegyzett egyesületekkel egyedül pályázati tevékenység folyt, azok más tevékenységet nem végeztek. Létrehozásukat az indokolta, hogy pályázni lehessen. Kialakult bennem az a kép, hogy ezeknek az egyesületeknek ez az egyetlen funkciója – tette hozzá. Hangsúlyozta: Zuschlag János egy karizmatikus ember, aki jól tudta manipulálni az embereket. Az ISZM-ről az volt a benyomása, „hogy egy nagy párt homokozója”.

A tanú a bíró kérdésére nem tudta megmondani, hogy a fiktív egyesületek alapításának az ötlete kitől származik, de véleménye szerint az ISZM felső vezetésében egyetértés volt abban, hogy a civil szervezetek által elnyert, költségvetésből származó pénzekből kell az ISZM működését biztosítani. A bizonyítási eljárás keretében kihallgatott tanú a bíróság kérdésére adott válaszaival alátámasztotta a vádhatóság állításait, mely szerint a civil egyesületek tényleges tevékenységet nem folytattak, kizárólag a pályázati pénzek megszerzése érdekében hozták létre azokat.

Fodor Endre tanácsvezető bíró kérdésére a tanú elmondta: mielőtt tudomására jutott, hogy az egyesületek pályázatokon elnyert pénzei miatt eljárás indul, Zuschlag János felhívta és arról értesítette, hogy ne lepődjön meg, ha idézést kap az ügyben. A tanú szerint a beszélgetések alatt Zuschlag János „bagatellizálni akarta az ügyet (...), mert el tudja sikálni”. Úgy emlékezett a tanú: Zuschlag János az ügy rendőrségi szakaszában mondta azt, elintézi, hogy „elhaljon az ügy”, de az eljárás ügyészségi szakaszában az már nem került szóba. „Egy forintot nem adtam volna arra, hogy egyszer Zuschlag János bilincsbe verve áll majd a bíróság előtt” – tette hozzá a tanú. A tanú 2001-ben Belgiumba utazott, majd amikor hazatért, meglepetéssel vette tudomásul, hogy nevét felhasználva újabb egyesületet alapítottak.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.