A tatabányai csapvíz nem ásványvíz

Csak a már palackozásra kerülő ásványvízre adta meg a természetes ásványvíz minősítést és a „vértesi ásványvíz” megnevezés használatának jogát az Országos Gyógyhelyi és Gyógyfürdőügyi Főigazgatóság (OGYFI) az Észak-dunántúli Vízmű (ÉDV) Zrt.-nek – közölte Kulcsár György, az OGYFI főigazgatója pénteken.

MNO
2009. 06. 19. 15:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Így a vízmű ellátási területén a csapból folyó ivóvíz esetében ez a terminus nem használható – hangsúlyozta Kulcsár György az ÉDV Zrt. felügyelőbizottsági tagjának csütörtöki nyilatkozatára reagálva. Zsidek Ferenc akkor – a vízmű által kiadott közlemény tartalmának megfelelően – úgy nyilatkozott az MTI-nek: az OGYFI engedélyezte az ásványvíz megnevezés használatát két tatabányai vízakna vizére, így a város és térségének lakói csapból isszák az ásványvizet, literenként 50 fillérért.

Kulcsár György pénteken azt közölte: akkor sem lenne használható a természetes ásványvíz megnevezés a csapból folyó vízre, ha annak összetétele teljesen megegyezne a vízbázis vizével, mert a hatályos jogszabályok ezt nem teszik lehetővé. Az ásványvíz ugyanis csak a vízkivétel helyén vagy annak közvetlen közelében, az üzembe zárt rendszerben eljuttatott módon palackozható azért, hogy eredeti minősége, összetétele változatlan maradjon.

Az ivóvizet ugyanakkor több kilométeres hálózaton keresztül juttatják el a fogyasztóhoz, nem ritkán fertőtlenítik. Emellett a vízvezetékrendszerben kialakul egy úgynevezett biológiai hártya, amelyből olyan baktériumok kerülhetnek nagyobb számban az ivóvízbe, amelyek eredetileg nem voltak benne vagy más mennyiségben jelentek meg. Ezért fontos a természetes ásványvízforrás és -kút védettségének vizsgálata, illetve annak ellenőrzése, hogy felszínről származó „fiatal víz” ne keveredjen a minősített természetes ásványvízhez – mondta az OGYFI főigazgatója. Közölte: nem véletlenül vizsgálják szigorúbban az ásványvizek mikrobiológiai tisztaságát. A palackba zárt vízben – különösen a széndioxidot nem tartalmazóban – a baktériumok szaporodni kezdenek. Fontos, hogy a garanciaidőn belül még véletlenül se tenyészhessen ki olyan, amely betegséget okozhat. Ivóvizet különböző helyről származó vizekből lehet előállítani. A lényeg az, hogy a víz minősége megfeleljen az ivóvíz paramétereinek.

Kulcsár György hozzátette: az ÉDV Zrt. alapfeladata az, hogy ivóvizet szolgáltasson. Ezért – ha esetleg létesít is egy palackozóüzemet – az ellátási területen megnövekedő ivóvízigény esetén az ásványvíz-palackozásra megengedett vízmennyiséget csökkentenie kell. Az ÉDV Zrt. arról tájékoztatta az MTI-t, hogy pontosította korábbi álláspontját: nem ásványvíz folyik a tatabányai és a város környéki csapokból, hanem „ásványvízzé minősített vízbázisból származó ivóvíz”.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.