A tatabányai csapvíz nem ásványvíz

Csak a már palackozásra kerülő ásványvízre adta meg a természetes ásványvíz minősítést és a „vértesi ásványvíz” megnevezés használatának jogát az Országos Gyógyhelyi és Gyógyfürdőügyi Főigazgatóság (OGYFI) az Észak-dunántúli Vízmű (ÉDV) Zrt.-nek – közölte Kulcsár György, az OGYFI főigazgatója pénteken.

MNO
2009. 06. 19. 15:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Így a vízmű ellátási területén a csapból folyó ivóvíz esetében ez a terminus nem használható – hangsúlyozta Kulcsár György az ÉDV Zrt. felügyelőbizottsági tagjának csütörtöki nyilatkozatára reagálva. Zsidek Ferenc akkor – a vízmű által kiadott közlemény tartalmának megfelelően – úgy nyilatkozott az MTI-nek: az OGYFI engedélyezte az ásványvíz megnevezés használatát két tatabányai vízakna vizére, így a város és térségének lakói csapból isszák az ásványvizet, literenként 50 fillérért.

Kulcsár György pénteken azt közölte: akkor sem lenne használható a természetes ásványvíz megnevezés a csapból folyó vízre, ha annak összetétele teljesen megegyezne a vízbázis vizével, mert a hatályos jogszabályok ezt nem teszik lehetővé. Az ásványvíz ugyanis csak a vízkivétel helyén vagy annak közvetlen közelében, az üzembe zárt rendszerben eljuttatott módon palackozható azért, hogy eredeti minősége, összetétele változatlan maradjon.

Az ivóvizet ugyanakkor több kilométeres hálózaton keresztül juttatják el a fogyasztóhoz, nem ritkán fertőtlenítik. Emellett a vízvezetékrendszerben kialakul egy úgynevezett biológiai hártya, amelyből olyan baktériumok kerülhetnek nagyobb számban az ivóvízbe, amelyek eredetileg nem voltak benne vagy más mennyiségben jelentek meg. Ezért fontos a természetes ásványvízforrás és -kút védettségének vizsgálata, illetve annak ellenőrzése, hogy felszínről származó „fiatal víz” ne keveredjen a minősített természetes ásványvízhez – mondta az OGYFI főigazgatója. Közölte: nem véletlenül vizsgálják szigorúbban az ásványvizek mikrobiológiai tisztaságát. A palackba zárt vízben – különösen a széndioxidot nem tartalmazóban – a baktériumok szaporodni kezdenek. Fontos, hogy a garanciaidőn belül még véletlenül se tenyészhessen ki olyan, amely betegséget okozhat. Ivóvizet különböző helyről származó vizekből lehet előállítani. A lényeg az, hogy a víz minősége megfeleljen az ivóvíz paramétereinek.

Kulcsár György hozzátette: az ÉDV Zrt. alapfeladata az, hogy ivóvizet szolgáltasson. Ezért – ha esetleg létesít is egy palackozóüzemet – az ellátási területen megnövekedő ivóvízigény esetén az ásványvíz-palackozásra megengedett vízmennyiséget csökkentenie kell. Az ÉDV Zrt. arról tájékoztatta az MTI-t, hogy pontosította korábbi álláspontját: nem ásványvíz folyik a tatabányai és a város környéki csapokból, hanem „ásványvízzé minősített vízbázisból származó ivóvíz”.

(MTI)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.