Börtön várhat a milliárdos cukoráfacsalókra

Hamis számlákkal akartak 2,5 milliárd forintnyi áfát visszaigényelni nem létező üzletek után egy szegedi székhelyű céggel.

VZ
2013. 12. 18. 16:22
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szanka Ferenc elmondta: a vád szerint a vádlottak megállapodtak abban, hogy cukorbeszerzéssel kapcsolatos együttműködési szerződést kötnek, melynek keretében mintegy 9,5 milliárd forint plusz áfa közvetítői díjat határoztak meg. A megállapodásnak megfelelően a szegedi székhelyű cég 2012. októberében esedékes áfa bevallásában mintegy 2,5 milliárd forint értékben igényelt vissza áfát.

Azonban a cégek között létrejött szerződések hamisak voltak, az eladónak a szerződésben rögzített mennyiségű cukor nem állt rendelkezésére, annak beszerzéséhez szükséges tőkével és gazdasági kapcsolatokkal egyik cég sem rendelkezett. Az ügyészség szerint a vádlottak szándéka csak és kizárólag a hamis számla alapján történő adó-visszaigénylés volt. A NAV adóellenőrzése után azonban nem utalták vissza az áfát.

A Csongrád Megyei Főügyészség a vádlottakat különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettének kísérletével vádolja, magánokirat felhasználásának vétsége mellett. A vádlottakkal szemben az ügyészség börtönbüntetés kiszabására tett indítványt, a közügyektől eltiltás, valamint a gazdasági társaság vezető tisztségviselői foglalkozástól eltiltás mellett. A vádlottak lakhelyelhagyási tilalom hatálya alatt szabadlábon védekeznek – közölte a szóvivő.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.