Hamisított BKV-jegyek

Gyanúra ad okot, ha a vonaljegy érdes, netán furcsa színű.

Csókás Adrienn
2014. 12. 05. 6:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem biztonságos hírlapárusoknál, kisboltban vagy magánszemélytől vásárolni BKV-jegyeket és -bérleteket, mert sok helyen hamisítanak – derül ki a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) tájékoztatásából. Lapunk megkeresésére a cég közölte: rendszeresen végeznek próbavásárlásokat az árusoknál, nemcsak hivatalos értékesítő partnereknél, de a viszonteladóknál, a szerződésben nem álló újságosoknál és a forgalmas csomópontokban jegyeket kínáló magánszemélyeknél is.

– Kollégáink ebben az évben eddig 48 esetben találkoztak hamis jegyekkel, ezeket egyik esetben sem a hivatalos értékesítőknél kínálták – jelezték, hozzátéve: a BKK összességében 14 alkalommal tett feljelentést „nem szerződéses partner által elkövetett, hamis jeggyel kapcsolatos visszaélés” gyanúja miatt.

A BKK szerint a hamis jegyeket értékesítők módszereire jellemző, hogy forgalmas csomópontokban, a hivatalos eladóhelyek környékén sorban álló, bizonytalankodó, siető utasokat szólítják le, és eredeti áron kínálják hamisított termékeiket. A jegyeket jellemzően nem tömbből, hanem külön-külön árusítják, így a sorszámok nem követik egymást.

Érdemes alaposan megfigyelni, milyen a megvásárolt vonaljegy külleme, a BKK szerint ugyanis mindenképp gyanús, ha gyűrött anyagú, vagy az eredeti lila helyett valamilyen torzult színű a jegy. – A hőpapírra nyomtatott termékek esetében ugyancsak gyanúra adhat okot, ha a gyöngyházfényű bevonat sérült vagy hiányzik, anyaga foltos, tapintása érdes, vagy a rányomtatott szöveg betűtípusban, méretben jelentősen eltér a valódi értékcikktől – tették hozzá.

A társaság azt tanácsolja az utasoknak, hogy mindig kérjenek nyugtát, és lehetőleg hivatalos értékesítő partnerektől vásároljanak, ezek ugyanis közvetlenül a központtól kapják a jegyeket és a bérleteket. Megbízhatók a BKK új jegy- és bérletkiadó automatái is, amelyek már biztonsági hőpapírra nyomtatják a jegyeket, bérleteket. Ilyen automatából jelenleg 222 üzemel, amelyből az utasok már összesen 6,9 milliárd forint értékben vásároltak.

A BKK egyébként 2,3 milliárd forintos uniós program keretében telepíti folyamatosan az új készülékeket, 2015 elejére így összesen már 300 automata működhet a fővárosban, illetőleg az agglomeráció forgalmasabb pontjain. Az elektronikus jegyrendszer a cég szerint megszünteti a visszaéléseket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.