Kudarcot vallott a Memento 70

Bojkottot fogadtak, mégis lehívták az állami támogatást.

Győr Ágnes
2015. 02. 27. 5:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint négyszáz programot a holokauszt-emlékév alkalmából életre hívott civil alapból, míg további csaknem kétszázat állami forrásokból fizettek ki – tudta meg lapunk a Miniszterelnökségtől. Hozzátették: a február 23-i adatok alapján a civil alapból elnyert támogatásokról összesen 52 szervezet mondott le, ezeknek azonban csak egy része csatlakozott a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) által tavaly év elején meghirdetett bojkotthoz.

A holokauszt-emlékév kapcsán tavaly alakult ki feszültség a kormány és a Mazsihisz közt. A szövetség tavaly februárban rendkívüli közgyűlésen határozott arról, hogy a teljes holokauszt-emlékév programsorozatot bojkottálja, s nem hívják le a civil alapból nyert támogatásokat sem, amíg nem teljesülnek az általuk szabott feltételek. Ezek közt szerepelt az azóta már felállított német megszállási emlékmű és a Sorsok Háza emlék- és oktatóközpont építésének leállítása, valamint Szakály Sándor eltávolítása a Veritas Történelmi Intézet éléről.

A bojkott kapcsán civil és hitközségi kezdeményezésre tavaly márciusban életre hívták a Memento 70 mozgalmat. Az alapítók szerint a mozgalom célja az volt, hogy a csatlakozók „tisztán, hitelesen emlékezhessenek a magyarországi holokauszt 70. évfordulójára”. A mozgalom tagjai a tervek szerint nem fogadhattak el állami támogatást, helyette adományokból igyekeztek összegyűjteni a saját programjaik megvalósításához szükséges összeget. Az együttműködéshez csatlakozhatott minden, a „civil alap támogatását visszautasító szervezet”.

Ennek fényében meglepő, hogy a tagok listáján szerepel olyan szervezet is, amely nem mondott le az állami támogatásról. Ilyen például a Kiskunhalasi Zsidó Hitközség, amely a civil alapból kétmillió forintot nyert a holokauszt-emlékév programsorozatának megvalósítására. Ugyanez a hitközség a Memento 70-en keresztül igyekezett összegyűjteni további kétmillió forintot egy megemlékezés szervezéséhez. A Miniszterelnöklég lapunknak megerősítette, hogy a Kiskunhalasi Zsidó Hitközség valóban nem mondott le a támogatásról, ám mivel a Memento 70 civil és hitközségi kezdeményezés volt, a Miniszterelnökség nem vizsgálta, hogy ki csatlakozott hozzá és ki nem.

Lapunknak több a Mazsihiszhez közeli forrás is megerősítette korábban, hogy a Memento 70 a kezdeti nagy lendület ellenére csúfos kudarcot vallott, s ezt támasztják alá a kezdeményezés honlapján fellelhető adatok is. A csatlakozott 35 szervezet által meghirdetett 53 program közül ugyanis egyre sem gyűlt össze az előirányzott összeg, 20 esetében pedig egyetlen adomány sem folyt be.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.