Kész a budapesti hajléktalanellátó intézményhálózat

Az alapjogi biztos 2015-ben is hivatalból indított átfogó vizsgálatot.

HZS
2015. 04. 13. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közlemény szerint az alapjogi biztos – csakúgy, mint az elmúlt négy évben – 2015-ben is hivatalból indított átfogó vizsgálatot, amelynek keretében felmérte a téli krízisidőszak fővárosi hajléktalanellátását és a hajléktalanok helyzetét. Azt írták: a vizsgálat alapvető tapasztalata az volt, hogy a hajléktalanellátás intézményhálózata Budapesten teljes egészében kiépült, folyamatos működésre képes, a szakmai együttműködés következtében pedig érzékelhetően kevesebb az utcán élő emberekkel kapcsolatos konfliktushelyzet. Emellett Székely László előrelépésként értékelte, hogy a pályázati források időben váltak elérhetővé, és – a korábbiakkal ellentétben – nem jelentett adminisztrációs és költségvetési problémát, ha egy hajléktalan egy nap több nappali melegedőt is igénybe kívánt venni. Az alapvető jogok biztosa a jelentésben ugyanakkor hangsúlyozta: a lábadozóként is működő átmeneti szállók, nappali melegedők egészségügyi ellátó funkciójának jobban kellene érvényesülnie.

Az ombudsman szerint kiemelt feladat a pszichiátriai, addiktológiai problémákkal küzdő hajléktalanok elhelyezésének, gondozásának megszervezése és finanszírozása. Az intézményi profiltisztítás és a kiszámíthatóság érdekében a biztos javasolta, hogy ellenőrizhető szakmai-jogi minimumstandardokkal határozzák meg az egyes intézménytípusokban nyújtandó ellátások körét. A vizsgálat azt is feltárta, hogy maradtak pontosításra szoruló kérdések, adminisztratív hiányosságok a Kenyszi (központi elektronikus nyilvántartás a szolgáltatást igénybevevőkről) nyilvántartási rendszerének alkalmazásával kapcsolatban. A jelentési kötelezettség egységességére vonatkozó előírások hiánya, az adatlekérdezések átláthatatlan, ellenőrizhetetlen jogalkalmazói gyakorlata magát az ellátásszervezést teheti bizonytalanná – figyelmeztetett Székely László.

Az alapvető jogok biztosa mindezek miatt kezdeményezte Balog Zoltánnál, az emberi erőforrások miniszterénél a Kenyszi nyilvántartási rendszerének és jogszabályi környezetének felülvizsgálatát. Emellett azt is indítványozta, hogy a szaktárca tekintse át, miként lehetne finanszírozni azokat a párhuzamosan igénybe vehető intézményi ellátásokat, amelyekre a speciális egészségügyi és szociális ellátásra szoruló hajléktalanoknak szükségük van. Székely László azt is kérte a minisztertől, hogy kezdeményezze a lábadozók, átmeneti szállók jogszabályi és finanszírozási hátterének pontosítását.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.