Következő mérkőzések
Törökország
18:002024. június 18.
Grúzia
Portugália
21:002024. június 18.
Cseh Köztársaság

Felfüggesztett pályázatok: ki hibázott?

Csepreghy Nándor helyettes államtitkár április 15-én jelentette be a pályázatok felfüggesztését.

2015. 05. 02. 4:26
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csepreghy Nándor fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkár április 15-én jelentette be a pályázatok felfüggesztését.

Megkerestük azokat a vállalkozásokat, amelyeknek a sajtóban megjelentek szerint közük lehet hozzá, hogy az Európai Bizottság (EB) a múlt hónap közepén felfüggesztette a gazdaságfejlesztési operatív program első három lépcsőjének kifizetését. Amelyektől választ kaptunk, állítják: hivatalos értesítést senkitől sem kaptak. De azért akad közöttük olyan, amelyik már visszalépett a támogatástól.

Bár a kormány a vizsgálatok lezárultáig nem kívánja nyilvánosságra hozni, hogy mely konkrét projektek miatt állította le az EU összesen 700 milliárd forintnyi uniós gazdaságfejlesztési operatív program kifizetéseit, a sajtó hamar előállt egy listával. A Világgazdaság által elsőként közreadott információ szerint 19 konkrét esetről van szó. Lapunk megpróbálta szóra bírni a hírbe hozott pályázatok mögötti társaságok vezetőit. Megkeresésünkre nem mindenki reagált, akik viszont válaszoltak, állítják: hivatalos értesítést, megkeresést nem kaptak az ügyben.

– Semmilyen, a pályázattal kapcsolatos kifogást nem kaptunk. Tavaly októberben sikeresen lezártuk az előírt uniós helyszíni ellenőrzést, múlt hónapban pedig az adminisztratív zárás is megtörtént – nyilatkozta például lapunknak a listán szereplő budapesti Young B. T. S. Kft. ügyvezető igazgatója. Béke Gyula elmondta, hogy egy új generációs videomegfigyelő rendszer kifejlesztésére nyertek el uniós támogatást. Közlése szerint tavaly októberben sikeresen lezajlott az előírt uniós helyszíni ellenőrzés, és már az adminisztratív zárás is megtörtént.

– A rendszer piaci bevezetéséhez szükséges tesztek jelenleg is zajlanak, a megfigyelőrendszer rövidesen a piacon is megjelenhet – mondta lapunknak Béke Gyula.

Hasonlóról számolt be Szűcs László, a OTI Orvosi Turizmus Iroda Zrt. vezérigazgatója. A zrt. alá tartozó két kisebb cég is szerepel a listán. A vezérigazgató azt mondta, hogy a sajtóból értesültek a kifogásról, semmilyen értesítést nem kaptak korábban. Tavaly végeztek náluk egy prioritási vizsgálatot, amely során kifogást nem állapított meg az unió.

A listán szintén szereplő Szabolcsi Halászati Kft.-től hasonló válasz érkezett, hogy tudniillik ők sem kaptak elmarasztaló levelet az EB-től. Egy évvel ezelőtt egy alvállalkozójuk ellenőrzése során ugyan kétezer forintos elszámolási hibát állapítottak meg, de azt azóta javították, és egyébről nincs tudomása az ügyvezető igazgatónak. Radóczi János elmondta, 67 millió forintot kaptak haltelepítésre, a projekt heteken belül zárul, bízik benne, hogy fennakadás nélkül.

A sajtóhírek szerint szintén kifogásolt pályázattal jelentkező Európa Könyvkiadó Kft. is állítja, nem kapott hivatalos értesítést arról, mi a probléma a projektjükkel. Mint írják, a Nemzetgazdasági Minisztérium és a kiadó között 2014. március 20-án létrejött támogatási szerződés értelmében a társaság a Versenyképes üzleti környezet fejlesztése könyvkiadói területen az Európa Könyvkiadó Kft. vezetésével című projektjéhez 95 689 350 forint vissza nem térítendő támogatásban részesül. Bár kifogást nem támasztottak velük szemben, az Európa Kiadó a támogatási szerződéstől 2015. március 27-én elállt, ezt április 10-én tudomásul vették, és a projektet lezárták.

Az állatgyógyszereket, állateledeleket gyártó és forgalmazó Alpha-Vet Állatgyógyászati Kft. ügyvezetője, Málits József szerint esetükben az Európai Bizottság egy indifferens mutató, nem pedig a fajlagos költségek alapján állapította meg, hogy nyertes pályázatukban túlárazták a beadott árajánlatnál az igénybe vett szolgáltatásokat és a beszerzett gépek árát. Az állatgyógyászati készítmények kifejlesztésére vonatkozó projektjük – amelyet nyáron terveznek befejezni – összköltsége 834 millió forint, ebből 441 millió forint az uniós támogatás.

– A brüsszeli értelmezésről a sajtóból szereztünk tudomást, így a pontos kifogásokat nem ismerjük – mondta Németh Gergely, a Corporate Value Kft. ügyvezetője, aki teljesen érthetetlennek tartja, hogy „meghurcolják őket egy olyan fejlesztés kapcsán, amire inkább büszkék lehetnénk”. A projekt 2014. szeptember 30-án zárult, hibajegyzék nélkül, azaz mindent rendben találtak a helyszíni ellenőrök, így bírságra sem számítanak. A társaság az Avdinin Kft.-vel és a Szegedi Tudományegyetemmel alkotott konzorciummal 304,6 millió forint támogatást nyert el a májrák elleni vírusterápia kifejlesztése kapcsán.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.