Pályázati túlárazás: előkerült a magyar cégek listája

43 ezer fejlesztés közül 53 projektet vizsgált meg az Európai Bizottság, 19-ben találtak szabálytalanságokat.

2015. 04. 22. 11:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tizenkilenc projekttel kapcsolatban fogalmazott meg kifogásokat a hazai pályázati intézményrendszer nyertes tendereket kiválasztó rendszerével kapcsolatban az Európai Bizottság a 2007–2013-as ciklus gazdaságfejlesztési operatív programjának (GOP) ellenőrzése során. Mindezt a Világgazdaság írja a Brüsszel által kifogásolt pályázatokat tartalmazó listája alapján. A bizottság 43 ezer fejlesztés közül 53 projektet vizsgált meg szúrópróbaszerűen, ebből 19 magyar pályázattal kapcsolatban talált „jelentős rendszerszintű hiányosságokat”. Ennek kapcsán az EB felfüggesztette a Magyarországnak még át nem utalt támogatások kifizetését.

Mindennek a nyilvánosságra kerülésekor a magyar kormány elszámolástechnikai ügynek állította be az esetet, az unió pedig ez alkalommal is ugyanazt kifogásolja, amit a tavaly novemberi vizsgálata megállapított: a pénzeket a pályázatokon irányítottan juttatták bizonyos cégeknek.

Ezekkel a bizonyos cégekkel állt most elő a Világgazdaság: a listán szerepel például a CBA Informatikai és Befektetési Tanácsadó Kft.-nek nyújtott támogatás, valamint több olyan cég, amely Matyi Dezső vállalkozó érdekeltségébe köthető: az Alexandra kiadó, az Európa Könyvkiadó, illetve a borok forgalmazásával foglalkozó Új Hordó Kereskedelmi Kft. De megtaláljuk itt a Magyar Fogászati Turizmus Szervező Kft.-t, a Szabolcsi Halászati Kft.-t, a Henkel hazai cégét, vagy a Malév Air Tours Idegenforgalmi és Szolgáltató Kft.-t. A teljes lista ide kattintva olvasható el.

A dokumentum azt nem tartalmazza, hogy egyes pályázatokra lebontva milyen kifogásokat fogalmaztak meg a brüsszeli testület tisztviselői, azonban utal arra, hogy a kifogások döntő része a pályázat keretében igénybe vett szolgáltatások, vagy a bevont szakemberek bérének, illetve a beszerzett gépek túlárazására vonatkozott. Emellett szerepelnek olyan kifogások is, amelyek a kedvezményezett és a szállító közötti összeférhetetlenségre, vagy a fejlesztés el nem számolhatóságára vonatkoznak. Feltűnő, hogy kivétel nélkül 2010 után kiírt pályázatokról van szó.

A Magyar Nemzet birtokába is eljutott egy dokumentum, e szerint a bizottság arra is felhívta a figyelmet, hogy ezek a szabálytalanságok a magyar ellenőrző szerveken átmentek, azaz súlyos hiányosságok vannak a magyar irányítási és ellenőrző rendszerben is. Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta: a kormány megfontolja a bizottsági véleményt, és kész levonni a tanulságokat, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy pénzügyi veszteség nem fenyeget, mert ha pénzügyi korrekcióra kerül is sor, akkor ez még az idén jóváírható, és a tartaléklistásoknak kiosztható, vagy új pályázatot is le lehet bonyolítani.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.