Kibővített Janke-könyv: „Viktor olyan, mint Trockij”

A kiegészített Orbán-monográfia szerint a kormányfő a permanens forradalomban hisz, mert így tudja megtartani szavazóit.

Munkatársunktól
2015. 05. 30. 5:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Három fejezettel bővítette Orbán Viktorról szóló, Hajrá, magyarok! című könyvét Igor Janke. Ennek oka, hogy a lengyel újságíró hazájában felzúdulást keltett a kormányfő oroszpolitikája. Az új részekből a Heti Válasz hozott nyilvánosságra részleteket. Ebből kiderül, Orbán nem a nyugati típusú, az intézmények jó működésére építő vezetőkben hisz, hanem a keleti, személyiségekre építő irányítókban. Janke sok fideszestől azt hallotta: „Dráma, ami történik. Ez a vég kezdete.” Ezzel arra utaltak, egyre gyakrabban kerülnek zavarba vezetőjük politikája miatt. Ugyanakkor Orbán „nemcsak nyíltan beszélni nem fél, de nem tart a vízióiból és a helyzetértékeléséből következő döntések meghozatalától sem”. Egy átlagos politikus, ha gondolatainak rossz a fogadtatása, finomít, Orbán viszont élesíti a nyelvezetet – olvasható a könyvben. Ennek azonban az a következménye, hogy egyre jobban elszigetelődik Európában. Egyesek úgy vélték: „Viktor olyan, mint Trockij. Állandóan harcol, folyamatosan keresi az új ellenségeket. Úgy gondolja, hogy permanens forradalomra van szükség, hiszen akkor tudja megtartani szavazóit.”

Janke rámutatott: míg Orbán néhány éve még „meggyőzően beszélt arról, hogy a politikát értékekre kell alapozni”, addig a 2014-es győzelme után pozíciókat szerzett fideszes tisztségviselők már azt mondják, az érdekek számítanak a nemzetközi politikában. – Viktor a magyar nemzeti érdekekért harcol. Bár lehet, hogy túltolta – idézte a szerző a párt idősebb tagjainak véleményét. A miniszterelnök egyik munkatársa pedig arról beszélt, hogy Orbán elszámolta magát Putyinnal, mert azt hitte, a Krím elfoglalása után nem megy tovább az orosz elnök, s ezért nagyon lassan reagált az eseményekre. Az európai vezetők többsége nem jött Budapestre, vagy ha mégis – mint Merkel –, akkor bírálták vendéglátójukat. Keleten viszont minden ajtó megnyílt Orbán előtt. Eközben az Egyesült Államokat többek között irritálta, hogy a paksi bővítés az oroszoké lett, ezért Orbán a tengerentúlon is „fekete báránnyá vált”. Ám a „Csatár észrevette, hogy a meccs vesztésre áll. És ahogy egy pragmatikus vezetőnek illik, gyors fordulatot hajtott végre”. Ennek része, hogy Magyarország csatlakozott az oroszok elleni szankciókhoz, és katonákat küld Irakba – írta Janke.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.