Klímaváltozás: nekünk is tenni kell a földért

A klímaváltozással kapcsolatos tárgyalások sovány eredményeket hoztak az elmúlt években.

2015. 05. 07. 7:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikai politikus egymilliárd szignót szeretne összegyűjteni, s ezzel elérni, hogy a világ vezetői az év végi párizsi klímacsúcson az eddiginél hatékonyabb megállapodást kössenek a globális felmelegedés és a klímaváltozás káros hatásai ellen. Az államfő a magyarokat nyerné meg az akciónak, s honlapot indított Elobolygonk.hu címmel, ahol bárki csatlakozhat a kezdeményezéshez.

Áder János szerint ezzel az egymilliárd aláírással jó értelemben véve nyomást lehetne gyakorolni a döntéshozókra, hogy komolyabb lépésekre szánják el magukat.

A köztársasági elnök kifejezte egyetértését Barack Obama amerikai elnökkel, aki azt mondta: „mi vagyunk az első generáció, amelyik már érzi az éghajlatváltozás káros hatásait, s az utolsó, amelyik tehet ellene”.

Áder szerint Párizsban az esőerdők irtásának tilalmáról, a felmelegedést leginkább elősegítő szén-dioxid kibocsátásának mérsékléséről, illetve az új, környezetszennyezést kiváltó technológiák bevezetéséről kellene megállapodni.

Hangsúlyozta, hogy a magyarokat is súlyosan érinti a probléma, hiszen a klímaváltozás szélsőséges időjáráshoz vezet. A két évvel ezelőtti dunai árhullám kapcsán utalt arra, hogy „a második világháborúig a 8 méteres szintet soha nem haladta meg az ár Budapesten, viszont az elmúlt tíz évben már négyszer volt 8 méter fölött a vízszint, két éve pedig 6 centiméter hiányzott a 9 méterhez. Ha nem cselekszünk, a klímaváltozás okozta helyzet csak súlyosbodni fog, az árvízzel járó károk pedig ugrásszerűen nőni fognak” – tette hozzá.

Áder János szerint mindenkin sok múlik. A Tiszával kapcsolatban saját példát említett. Elmondta, hogy családja és baráti köre vízitúrázó társaság. Néhány éve voltak a Felső-Tiszán, és azt tapasztalták, hogy elképesztő mennyiségű szemét van ezen a környéken, rengeteg műanyag palack úszik a vízen. Ez már személyes felelősség: az, hogy a műanyag palackot szelektív hulladékgyűjtőbe tesszük vagy eldobjuk.

A köztársasági elnök a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése, a hatékonyabb energiafelhasználás érdekében szintén személyes példát hozott. „Három-négy éve napkollektort szereltünk fel a házunk tetejére. Ez egy hattagú család számára megfelelő mennyiségű meleg vizet termel a mosakodáshoz és a mosogatáshoz. Vagyis a gázkazánt márciustól októberig leállíthattuk, nem szennyezzük a környezetet” – mondta. Az államfő örömtelinek nevezte, hogy ma már egyre több ház tetején lehet napkollektort látni, és egyre több háztartás alkalmaz környezetkímélő megoldásokat. Arra is érdemes figyelni, hogy erre a célra uniós támogatást is lehet kérni: ez az 50 százalékos hozzájárulás pedig a beruházás megtérülését 7-8, maximum 10 évre csökkenti – jegyezte meg.

A Blikk felvetésére, miszerint a megújuló energiák térnyerését aligha segíti a magyar szabályozás, a napelemeket például különadóval, termékdíjjal sújtották, Áder János úgy reagált: „ez valóban ellentmondásos és logikátlan, amiről ki is adtam korábban egy közleményt. Ezenfelül azt ígérhetem, hogy a jövőben is rágni fogom a döntéshozók fülét, hogy jobb belátásra bírjam őket.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.