Mi lesz itt? Egyre durvább a helyzet bevándorlóügyben

Ismeretlen fertőzés a Nyugati pályaudvaron, rendőrségi razzia a Keletinél. Toborzás a déli határzárnál.

MNO
2015. 08. 02. 6:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ötvenhat menedékkérőt vittek kórházba ismeretlen fertőzés miatt kedden késő este Budapesten, a Nyugati pályaudvarról – tájékoztatta a Migration Aid az MTI-t szerda hajnalban. A közlemény szerint a civil kezdeményezés pályaudvaron dolgozó önkéntesei hasmenésre panaszkodó, vasúti csatlakozásra váró családokkal találkoztak. A szervezet értesítette a helyzetről a mentőszolgálatot, a helyszínre érkező orvosok pedig a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) bevonásával egy buszt rendeltek, ami a betegeket és a velük érintkezőket is az Egyesített Szent László és Szent István Kórházba vitte kivizsgálásra.

A kórház a felnőttek és a gyerekek közül is vett fel betegeket a közel hatórás eljárás után, az egészséges embereket pedig a rendőrség visszavitte a pályaudvarhoz, ahol időközben az ÁNTSZ fertőtlenítette az érintett területeket. A szervezet jelezte, hogy a teljes eljárás zökkenőmentesen, békésen zajlott le.

Rendőrségi razzia történt a Keleti pályaudvaron és környékén csütörtökön. Menekülteket igazoltattak, majd vittek el a rend őrei, több bevándorlóval pedig közölték, hogy el kell menniük a debreceni menekülttáborba, majd megmutatták nekik, hogyan juthatnak el a Nyugati pályaudvarra. A menekülteknek össze kellett szedniük sátraikat, csomagjaikat, de az intézkedés közben jó páran elillantak. A Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője korábbi kérdésünkre nem erősítette meg a kiürítés tényét, és azt közölte, hogy nincs ilyen folyamatban. Nem lehet tudni, hogy idegenrendészeti razziáról volt-e szó vagy fertőzésveszély miatt kellett kiüríteni a környéket.

Ugyancsak csütörtökön megkezdődött a közfoglalkoztatottak toborzása az ideiglenes biztonsági határzár építéséhez. Varga Márta, a Csongrád Megyei Kormányhivatal kommunikációs vezetője közölte, az építéshez kapcsolódó közfoglalkoztatási program országos mintaprogramként indul. A programról szerdán és csütörtökön tartott előadásokra azok kaptak értesítőt, akik regisztrált munkanélküliek, de jelenleg nem vesznek részt semmilyen közfoglalkoztatásban.

A résztvevőket arról tájékoztatták a Honvédelmi Minisztérium Elektronikai, Logisztikai és Vagyonkezelő (HM EI) Zrt. munkatársai, hogy elsősorban segédmunkásként fogják alkalmazni a közfoglalkoztatottakat, de olyan emberekre is szükség lenne, akik kisgépkezelői vizsgával rendelkeznek. Első körben a közvetlen határ menti, mórahalmi és szegedi járásokban élők kaptak értesítőt, de a szükséges létszám biztosítása érdekében a toborzás a határtól 50 kilométer távolságra eső járásokra is kiterjeszthető. A munka napi 8 órában – ebbe az utazás is beleszámít –, két műszakban folyik majd.

Mindeközben Tarlós István lapunknak elárulta, hogy intézkedési tervet készít a főváros a naponta több ezrével érkező menekültek, illetve illegális bevándorlók miatt. A főpolgármester elmondta: az egyeztetések már megkezdődtek a Belügyminisztérium, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság között. Az akcióterv várhatóan a következő hetekre elkészül, amely részletesen előírja majd, hogy melyik fővárosi cégnek, szervezetnek mi a dolga. A legsúlyosabb az utcákon, a pályaudvarokon, az aluljárókban és a parkokban kialakult köztisztasági helyzet. Kiemelt teher hárul a Fővárosi Közterület-fenntartóra, a rendészekre, a közműtársaságokra és a vízművekre is. – Átfogóan is foglalkoznunk kell a kérdéssel, hiszen a város nem bírná el, hogy még több bevándorló zúduljon ránk. Ezért a nyári időszak miatt a lehető legkorábbi időpontra, szeptember 2-ra összehívom a Fővárosi Közgyűlés tanácskozását. Önálló napirendi pontként fogunk tárgyalni az illegális bevándorlók ügyéről – jelentette ki a főpolgármester.

Szeptember közepén Velencén tartja soron következő kihelyezett frakcióülését a Fidesz–KDNP. A kihelyezett frakcióülésen Orbán Viktor is értékeli majd zárt körben az utóbbi idők eseményeit, illetve vázolja a várhatóakat. Értesülések szerint a fő téma az illegális bevándorlás lesz.

Hosszú cikket közölt csütörtökön a Heti Válasz Andy Vajna filmipari és üzleti tevékenységéről. A kettős hangvételű írás első felében aránylag pozitív hangnemet üt meg a mozgóképes szakmában betöltött szerepéről, a botrányok esetében azonban már igencsak rávilágít a hollywoodi producer médiabirodalmára és „kivételezett szerepére”. Ahogy a Heti Válaszban olvasható: „ha létezne Kis Gömböc-díj, a kormánybiztos mindenképp kiérdemelné”, hiszen a filmproducer a Vajna-kaszinók számára 2015-től a kormánytól elnyerte mind az öt fővárosi helyre a „koncesszióköteles tevékenység gyakorlásának jogát”. Emellett a budapesti Sofitel luxusszállóban működő szerencsejáték-terem hárommilliárd forintos nyereséget termel neki, és ha ez nem elég: a Bár-Co. Kft.-ből több mint 150 millió forintos osztalékot vett ki. De tovább is van, hiszen nemrég feleségével, Vajna Tímeával együtt 49 százalékos tulajdonosai lettek egy belvárosi gyémántkereskedésnek.

A jelek a cikk szerint arra utalnak, hogy a Fidesz tovább tervez a kaszinó- és gyémántpápával. Többszörös médiamogult csinálnának belőle azzal, hogy a Vajna által alapított Radio Plus Kft.-t konkurenciaként szembehelyeznék a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó Music FM-mel. Hiszen egy másik, fővárosi frekvenciával rendelkező rádióállomás alkalmas az állami hirdetések elnyerésére. Kormányzati forrást idézve a Heti Válasz azt írja: „A mostani médiakezdemények (például egy ellen-Hír TV létrehozása) egy-két éven belül a Fidesz közelében, a Habony-féle Modern Media Groupban oldódnak fel; Vajnára most azért van szükség, mert neki vannak legális százmilliói.” Egy kérdésben nem tisztázott még a szerepe Vajnának: ugyan lemondott az InterCom-érdekeltségeiről, a valóságban nem így áll a történet. A vállalat tulajdonosa továbbra is az a Magyar Enterprises, melyet a Vajna felügyeletével működő, Valdi Corporation nevű cég irányít. Az azonban biztos, hogy a producer átláthatóbban működik, mint amikor offshore-érdekeltségek mögé bújt, ám még mindig külföldre menekíti hazánkban megszerzett profitját.

A franciaországi Calais közelében táborozó migránsok közül „néhányan” átjutottak Angliába az elmúlt napokban, de a brit és a francia kormány fokozza erőfeszítéseit a Franciaországot Nagy-Britanniával összekötő Csatorna-alagút biztonságának garantálására – mondta szerdán a brit belügyminiszter. Theresa May a brit kormány rendkívüli események idején összehívott tanácskozó testületének (COBRA) szerdai ülése után a BBC-nek nyilatkozva nem árulta el, hogy pontosan hány bevándorlónak sikerült a vasúti alagúton át elérnie az angol partot azon több ezer migráns közül, akik az elmúlt napokban megpróbáltak bejutni az alagútba. Az eset kapcsán David Cameron azt mondta: Nagy-Britannia nem lesz biztonságos kikötő a calais-i menekültek számára, és azt is leszögezte, hogy országa mindent megtesz határai biztosításáért.

A török légierő tömeges megtorló támadást intézett csütörtökön a magukat Észak-Irakban meghúzó kurd lázadók ellen. A rendkívül heves támadásban mintegy harminc F–16-os típusú harci repülőgép vett részt. Az akciót azért indították, mert a kurd fegyveresek hajnalban megtámadták a hadsereg egyik konvoját, és a hivatalos tájékoztatás szerint megöltek három katonát.

A nagyobbik görög kormánypárt, a radikális baloldali Sziriza vezetése csütörtök este úgy döntött, hogy szeptemberre rendkívüli pártkongresszust hív össze az országnak nyújtandó újabb nemzetközi pénzügyi mentőcsomag feltételei kapcsán kialakult ellentétek rendezésére. A rendkívüli kongresszus összehívását Alexisz Ciprasz miniszterelnök kezdeményezte, miután az elmúlt hetekben a Szirizán belül mély megosztottságot okozott, hogy a kormányfő korábbi ígéretei ellenére elfogadta a nemzetközi hitelezők újabb megszorításokról szóló feltételeit egy harmadik mentőcsomagért cserébe. A januárban a megszorítások eltörlésének ígéretével hatalomra jutott párt radikális balszárnya elutasítja a hitelezők követeléseit, és nyíltan Görögország eurózónabeli tagságának feladását követeli.

A héten elrajtolt kazanyi vizes-világbajnokságon remekül szerepelt és tovább is jutott csoportjából férfivízilabda-válogatottunk. A Benedek-csapat óriási fölénnyel verte meg Kazahsztánt, Dél-Afrikát és Argentínát. Két vereség után utolsó csoportmérkőzését megnyerte a magyar női vízilabda-válogatott: a franciák elleni 18-3-as sikerrel négyesében harmadik lett, így az amerikaiakkal találkozik a nyolc közé jutásért a kazanyi vizes-világbajnokságon. Augusztus 2. és 9. között az úszóink is medencébe ugranak a kazanyi stadionban (itt bonyolítják az úszóversenyeket), a teljes magyar program itt olvasható.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.