Andy Vajna: Kis Gömböc-díjas, kaszinó- és gyémántpápa

Hosszú cikket közöl a Heti Válasz Andy Vajna filmipari és üzleti tevékenységéről.

MNO
2015. 07. 30. 10:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Botrányok, filmipar, kaszinóbirodalom – hosszú írást közölt a Heti Válasz Andy Vajna eddigi szakmai tevékenységéről és üzleti botrányairól. A cikk első részében a filmipari kormánybiztos munkásságát boncolgatják, ahol megemlítik, hogy Vajnát a mozgóképes szakmában sokan „messziről jött embernek” titulálták, aki nem ismeri a hazai viszonyokat. A hosszú évekig Amerikában tevékenykedő producer határozott koncepcióval érkezett haza, aki mindig is vállalta a döntéséért a felelősséget: véleménye szerint feszes dramaturgiára és jól megírt történetekre van szükség ahhoz, hogy a magyar nézőket vissza lehessen csalogatni a filmszínházakba. A lap kiemeli: a hollywoodi szakember kormánybiztosi tevékenységére nem lehet rásütni a politikai elköteleződés bélyegét, ugyanis a támogatott filmek között megtalálható holokausztfilm (Nemes Jeles László: Saul fia) vagy éppen homoszexuális párról szóló (Császi Ádám: Viharsarok) alkotás is.

Persze nem kerülték el Vajnát a filmes botrányok sem. Legnagyobb jellegű az volt, amikor Pálfi György Toldi-filmjét két előkészítés után lefújta, nem vállalva a kétmilliárdos költségvetésű filmmel járó kockázatot. De, ahogy a szakmai botrányok úgy sikerek is társultak a nevéhez: ennek egyik ékes bizonyítéka a Saul fia című alkotás, hiszen sokak szerint Vajna segítsége is kellett ahhoz, hogy a Sony Pictures, az egyik legjelentősebb forgalmazó felkarolja a filmet. Összességében a Heti Válasz szerint Andy Vajna új lendületet hozott a hazai filmgyártásba, odafigyel egyebek között az üzleti fegyelem betartására, kiszűri a kockázatokat és segíti a filmek nemzetközi karrierjét.

Az írás második fele már kritikusabb hangvételű. Mint olvasható, „ha létezne Kis Gömböc-díj, a kormánybiztos mindenképp kiérdemelné”, hiszen a filmproducer a Vajna-kaszinók számára 2015-től a kormánytól elnyerte mind az öt fővárosi helyre a „koncesszióköteles tevékenység gyakorlásának jogát”. Emellett a budapesti Sofitel luxusszállóban működő szerencsejáték-terem hárommilliárd forintos nyereséget termel neki, és ha ez nem elég: a Bár-Co. Kft.-ből több mint 150 millió forintos osztalékot vett ki. De tovább is van, hiszen nemrég feleségével, Vajna Tímeával együtt 49 százalékos tulajdonosai lettek egy belvárosi gyémántkereskedésnek.

A jelek a cikk szerint arra utalnak, hogy a Fidesz tovább tervez a kaszinó- és gyémántpápával. Többszörös médiamogult csinálnának belőle azzal, hogy a Vajna által alapított Radio Plus Kft.-t konkurenciaként szembehelyeznék a Simicska Lajos érdekeltségében tartozó Music FM-mel. Hiszen egy másik, fővárosi frekvenciával rendelkező rádióállomás alkalmas az állami hirdetések elnyerésére. Kormányzati forrást idézve a Heti Válasz azt írja: „A mostani médiakezdemények (például egy ellen-Hír TV létrehozása) egy-két éven belül a Fidesz közelében, a Habony-féle Modern Media Groupban oldódnak fel; Vajnára most azért van szükség mert neki vannak legális százmilliói.” Egy kérdésben nem tisztázott még a szerepe Vajnának: ugyan lemondott az InterCom-érdekeltségeiről, a valóságban nem így áll a történet. A vállalat tulajdonosa továbbra is az a Magyar Enterprises, melyet a Vajna felügyeletével működő, Valdi Corporation nevű cég irányít.

Az azonban biztos, hogy a producer átláthatóbban működik, mint amikor offshore-érdekeltségek mögé bújt, ám még mindig külföldre menekíti hazánkban megszerzett profitját.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.