Új betegségeket hozhat a menekülthullám

A migránsok nem feltétlenül tudják, hogy fertőző megbetegedésük van. A megelőzéshez nem elég egy hideg vizes kézmosás.

Kuslits Szonja
2015. 08. 01. 8:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jellemzően Szegedre, majd Budapestre kerülnek, csak ezután jutnak el Debrecenbe vagy a más menekülttáborba azok az illegális menekültek, akik Magyarországra jönnek, és még a határ közelében elkapják őket . A migránsok orvosi vizsgálatára vonatkozó, közegészségügyi követelményeket is tartalmazó belügyminisztériumi (BM) rendelet módosítása április óta van érvényben, e szerint a menekülteknek kötelező orvosi vizsgálaton kell átesniük. A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) tájékoztatása szerint a migránsok egészségügyi szűrése már akkor megtörténik, amikor először találkoznak a rendőrséggel.

– Előfordulhat azonban, hogy az első vizsgálatnál nem derül ki egy betegség, de ez nem feltétlenül azért van, mert az érintettek be akarnák csapni a hatóságot, hanem azért, mert nem is tudják, hogy például hastífuszuk van, amellyel megfertőzhetik a környezetüket – fejtette ki Ócsai Lajos, az ÁNTSZ járványügyi főosztályának korábbi vezetője. Ócsai Lajos szerint a problémát az okozza, hogy a menekültek megfordulnak a várótermekben, a vasúti kocsikban, amelyeknek a fertőtlenítése eleve nehézkes feladat, így a szakember szerint ez kockázatot jelent a járványügyi biztonságra. Megjegyezte: a gyomor- és bélrendszer fertőzései nagyon könnyen terjednek, és annyi is elegendő hozzá, hogy egy hideg vizes kézmosás után a kézen maradt kórokozó átkerül például egy szelet kenyérre, amit valaki más megeszik.

– Bizonyos fertőző betegségeket ráadásul csak bakteriológiai vizsgálattal lehetne kimutatni. Ócsai szerint a hepatitis A vírus (fertőző májgyulladás) például már akkor fertőz, amikor még az illető nem is tud róla, hogy beteg. Ez ellen létezik ajánlott védőoltás, de nem ingyenes, éppen ezért alacsony a magyar lakosság átoltottsága. A vérhas, a hastífusz és malária ellen sincs kötelező védőoltás Magyarországon.

– Hazánkban kiemelten jó járványügyi helyzetről beszélhetünk, ez egyrészt az alacsony átoltottságnak köszönhető, másrészt annak, hogy kevés a fertőző beteg – mondta Ócsai. A vérhas például negyven éve még tízezer embernek okozott panaszokat, mára azonban jelentősen csökkent ez a szám, évi kétszáz betegre. Ha viszont a fertőző forrás ismét bejön az országba, újból felütheti a fejét a betegség.

A szűrések egy részét csak a befogadóállomásokon végzik el, ahová a menekültek napokig utaznak, vagy el sem mennek oda. A migránsok nagy része ugyanis pályaudvarokon, parkokban telepszik le, és onnan indulnak tovább Nyugatra. A Magyar Nemzet tudósítójának csütörtöki informá-ciói szerint a Keleti pályaudvarnál tartózkodó migránsok között rengeteg a gyermek, az önkéntes segítők pedig arról számoltak be, hogy közülük többen betegek, de a szülők nehezen engedik meg, hogy megvizsgálják a kicsiket.

– A migránsok védőoltási státusát nem ismeri senki, gyakran még ők maguk sem. Lehet, hogy többségük kapott már egy-két oltást valahol, valamikor, de hogy milyen a védettségük, nem lehet tudni, ahogy azt sem, hogy milyen kórokozókat hordozhatnak – mondta Ócsai. Az ÁNTSZ-től kapott tájékoztatásban is az olvasható, hogy a migránsok általában nem tudják igazolni, milyen védőoltásokat kaptak korábban.

Azok, akik menedékkérelmet terjesztenek elő, a menekültügyi hatóság munkatársaival találkoznak, ők pedig a kijelölt befogadó- állomásra irányítják a kérelmezőt – közölte lapunkkal a BÁH. Miután a menekült megérkezik, a táborbeli hivatal értesíti a területileg illetékes járási népegészségügyi intézet járási tiszti főorvosát, aki gondoskodik a megfelelő szűrések elvégzéséről. Az ÁNTSZ ezzel kapcsolatban arról számolt be, az elrendelt szűrések általában a tbc, HIV, szifilisz, hastífusz és paratífusz baktériumhordozókra, a hepatitis B-re vonatkoznak, de a járványügyi helyzet alapján a járási tiszti főorvos más döntést is hozhat.

Ócsai Lajos szerint azonban az esetek döntő többségében egy migráns beadja ugyan a kérelmét, de másnap elhagyja a tábort, és soha többet nem megy vissza oda. Így ha leveszik is tőle a vizsgálati anyagot, szinte biztos, hogy az eredményről már nem tudják értesíteni őt. Tény, hogy a magyar hatóságokat is leterheli a migránsok hatalmas tömege. A szegedi önkormányzat civilek támogatásával például mobil mosdókkal, illemhelyekkel és kézmosókkal igyekszik fenntartani a város közegészségügyi biztonságát. A vasútállomáshoz érkező migránsok után összeszedik a szemetet, és hipóval fertőtlenítik a padokat, közterületeket. Az önkénteseknek zárt cipőt és gumikesztyűt kell viselniük.

Lapunk legfrissebb információi szerint hétvégenként már a HM Egészségügyi Központ speciális mentői is dolgoznak Szegeden és környékén, naponta mintegy háromszáz határsértőt látnak el. Számukra a felszerelést és a személyzetet a HM Egészségügyi Központ, az egészségügyi szakemberek ellátását és szállását pedig a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság biztosítja. Korábban megírtuk, a szegedi határrendészeti kirendeltségen tavaly ősszel adták át az egészségügyi áteresztő pontot, itt vizsgálják meg először a migránsokat, lényegében háziorvosi szintű ellátás történik. A nap huszonnégy órájában hat orvos és négy felcser dolgozik. Ha olyan problémára bukkannak, amelyet nem tudnak kezelni, a migránst egészségügyi intézménybe szállítják. Az áteresztő pont fontos feladata a fertőző betegségek kiszűrése, ehhez megfelelő felszerelése és elkülönítőhelyisége van a rendőrségnek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.