Juhász Péter országos pénzgyűjtésbe kezd

Az Együtt alelnöke nem csak az V. kerületben akarja megakadályozni az áron aluli ingatlanértékesítéseket.

Markotay Csaba
2015. 12. 09. 15:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A napokban saját maga ellen kért vizsgálatot az adóhivatalnál, mert a Fidesz azt kérte, kezdje magán a vizsgálódást, miután a kormánytagok vagyongyarapodását firtatta. Gyakran jelenti fel magát?
– Néha, de nincs titkolnivalóm, nem lopok a közösből.

Miért érdekli ennyire a kormánytagok vagyona?
– Amióta politikus vagyok, nem szereztem pluszpénzeket, vagyonokat. Ez viszont nem igaz a kormány tagjaira, illetve a hozzátartozóikra, akik látványosan gyarapodnak. Érdekelne, hogy rendelkezhet például Orbán Viktor felesége 30 földbirtokkal. Megtettem, amit kértek, most rajtuk a sor.

Legutóbb tíz éve jelentette fel magát, akkor egy marihuánás cigaretta elszívása miatt. Most elfogadná, ha megkínálná valaki egy füves cigivel?
– Nem hiszem. Ez bűncselekmény. Ha önt felkérnék, hogy raboljon ki valakit, arra mit válaszolna? Nyilván nem fogom azt mondani, hogy egy bűncselekményt szeretnék elkövetni.

De a spanglizás már akkor is bűncselekmény volt, mégis törvényt sértett
– Akkor aktív fogyasztó voltam, és azt gondoltam, valamilyen módon demonstrálni kell, hogy vannak az országban olyanok, nem is kevesen, milliós számban, akik illegális droggal élnek, illetve visszaélnek. Az politikai akció volt. Most már eggyel távolabb tartom magam az ilyen akcióktól. Nem vagyok már aktív fogyasztó.

Egy nemrég közzétett felmérés szerint a budapesti fiatalok már több mint fele kipróbált valamilyen drogot. Ez nem elég rémisztő annak, aki a drogok liberalizációjáért küzd vagy küzdött?
– Már a 2003-as drogprevenciós jelentésben benne volt, hogy mire a 18. életévét betölti valaki, addigra valamilyen illegális drogot jó eséllyel kipróbál. Ez nyilván alkalomszerű kipróbálást jelent, és nemcsak a füvet, de jellemzően azt. Nem az a veszélyes, ha valaki kipróbálja, vagy ha él vele, hanem az, hogy ha mértéktelenül fogyasztja, illetve nem a megfelelő kulturáltsággal. És itt jön képbe a dohányzás is, amit nem kulturáltan gyakorolunk.

Viszont a cigaretta elszívása nem bűncselekmény. Ráadásul épp a dohányzás esetében hoztak szabályt arra, hogy csak ellenőrzött keretek között, dohányboltokban lehet hozzáférni. Nem jó az irány?
– A hozzáférés csökkentése jó eszköz. Ez nem teljes elzárást, tiltást jelent, hanem hogy erőfeszítést kell tenni azért, hogy valaki hozzájusson, illetve hogy semmiképpen ne fusson bele véletlenül. Egyetértek azzal a koncepcióval, hogy a cigarettát külön helyszínen árusítsák, tehát a trafiktörvénynek ez a része teljesen rendben van. Akkor se leszek felháborodva, ha az alkoholt külön liquor-store-okban vagy alkoholárusító helyeken lehet csak árulni. Ez a normalitás, hogy aki akar dohányt fogyasztani, menjen be a dohányboltba, és ne a közértben essen az arcába a kasszánál a szép színes doboz. Mert akkor könnyebben veszi meg. A trafiktörvénnyel nem ez a baj, hanem ahogy végrehajtották, nyilvánvalóan korrupciós tevékenység áll a háttérben.

Sokan az V. kerületi ingatlanügyek feltárásával kapcsolatban ismerik önt. Ebben tavaly decemberben tett feljelentést, ami sok esetet egybefogott, de a nyomozás még tart. Miért nem várja meg a nyomozás végét azzal, hogy bűnözőnek vagy joggal visszaélőnek nevezze a kerület volt vagy jelenlegi vezetőit?
– Pontosan azért, amiért a 4-es, 6-os villamoson az öreg néni zsebéből a pénztárcáját kivevő zsebtolvajt is bűnözőnek nevezném, függetlenül attól, hogy a rendőr futott-e utána, és elkapta-e. Aki bűncselekményt követ el, az bűnöző.

Azért van még egy kritérium egy jogállamban: az, hogy független bíróság mondja ki róla, hogy bűnöző
– Persze, elítélt bűnözővé akkor válik valaki, ha a bíróság meghozta az ítéletét. De ezek az emberek bűnözők, teljesen nyilvánvalóan, józan paraszti ésszel beláthatóan. Töredékáron játsszák át a közvagyont a saját volt haverjaiknak, ügyfeleiknek, üzleti körüknek. Minden egyes eladott ingatlan az V. kerületben ár alatt megy el. Aki ilyet csinál, az bűncselekményt követ el. Más kérdés, hogy ma a jogállam nem működik megfelelően, ezért a rendőrség nem nyomoz kellő hatékonysággal.

Legutóbb egy Erzsébet téri, 237 négyzetméteres ingatlan ügyében lépett fel, amit hírek szerint 78 millióért akar eladni az önkormányzat az V. kerület ingatlaneladási ügyeit intéző ügyvédi irodának. Ám ön 133 milliós ajánlatot tett az ingatlanra, miután gyűjtést indított. Kiktől gyűjtött pénzt?
– Összesen 75 felajánló volt. Az érintettek nagy része számomra ismeretlen magánszemély. De van köztük közismert ember is.

Megnevezne néhányat?
– Ungváry Krisztián történész például azt mondta, hogy vállalja a nevét, ő kétmillió forintot ajánlott fel. Nekem egy táblázatba gyűjtve megvan az összes név.

Mondjon még neveket! Ki volt a három legtöbbet felajánló?
– Nyilván nem szeretné mindenki a nevét, arcát adni. Most készülök egy bejelentéssel, ezért mindenkivel, aki ajánlott fel pénzt, akartam találkozni. Az elmúlt időszakban 15-20 emberrel beszélgettem közülük, ők 5-10-20 milliós tételeket ajánlottak fel. És mindenki tartja a tétet.

Érdekelne, ki ajánl fel 20 milliót magánszemélyként egy ilyen akcióra
– Név nélkül akár nyilatkoznának is. Innen az irodából fel tudjuk hívni őket, hogy látni lehessen, valóban hús-vér emberekről van-e szó. Folytatni is fogom ezt az akciót, meggyőződésem, hogy ez hatékony módszer a korrupció gyakorlati megállítására.

Akkor miért hirdette meg máris a szóban forgó ingatlant továbbértékesítésre 170 millióért?
– Megveszem, ha kell, félreértés ne essék. És az általam feladott 170 milliós hirdetésre máris 150-en jelentkeztek, hogy megvennék ezt az ingatlant.

Vagyis meghirdetett egy olyan ingatlant, ami nem is a tulajdona, és nem is biztos, hogy az lesz. Ha már a jogszerűségről beszéltünk, ezt annak tartja?
– Nem adtam el, hanem meghirdettem, hogy eladó. Bárki, aki felhívott, annak elmondtam, hogy a lakás az V. kerület tulajdonában van, és az én célom, hogy versenyen írják ki eladásra. Ez igényfelmérés, hogy 170 millióért jelentkeznek-e. Százötvenen jelentkeztek, ennyiszer mondtam el ezt a szöveget. Ennél az ingatlannál az én részem lezárult, most az önkormányzatnál pattog a labda.

Említette, hogy folytatni akarja az akciót, és bejelentésre is készül. Mit lehet erről tudni? Más ingatlannal kapcsolatban is indul gyűjtés?
– Igen, országos akció lesz. Átlépünk az V. kerület határán, és általános gyűjtésbe kezdünk, hogy a jövőben bármilyen hasonló ingatlanügyben be tudjunk avatkozni, ha szükséges. A részleteket várhatóan pénteken jelentjük be.

Hitelesen tudja felvenni a harcot a különböző cégügyekkel kapcsolatban úgy is, hogy ismeretes: korábban sok cége csődbe ment, és ezeket felszámolták? Sőt, egyes hírek szerint a cégek fantomizálódtak, és jelentős köztartozást hagytak maguk után.
– Aki ilyen állításokat közölt, azok ellen korábban pert indítottam. Valóban volt pár cégem, amelyeket felszámoltam, vagy épp az adóhatóság számolta fel őket. Amikor egyes megbízásaim megszűntek, elmentem a könyvelőmhöz, és mondtam, hogy szeretném felszámolni a céget. Ő azonban azt tanácsolta, hogy sokkal egyszerűbb és olcsóbb módja ennek, ha az ember hagyja elúszni a céget. Mivel a rendszer ilyen volt, nem gondoltam, hogy ezzel nekem majd nyilvánosan el kell számolnom, és oda kell figyelnem az ilyen apróságokra is. Akkor ezt az eljárást választottam, mai fejjel már nem így tennék. De tartozása soha nem volt a cégeimnek.

Miért sajtótájékoztatók, performanszok keretében jelenik meg? Hiszen az Együttnek vannak a parlamentben – függetlenként – képviselői, és ön is kerületi képviselő. Beadhatnának törvényjavaslatokat is.
– Hallott arról, hogy én beadtam bármilyen kezdeményezést az V. kerületben? Nem? Pedig adtam be, de hiába, ha arról nem hall senki. A performanszok híre viszont hatékonyan eljut az emberekhez. Szívesen élnék olyan országban, ahol az ellenzék és a kormányzat úgy tud együttműködni, hogy a jobbnál jobb javaslatokat versenyezteti. Itt azonban nem erről van szó.

Miért látszik úgy, mintha egy-egy offenzíva után hónapokra eltűnne? Valóban háttérbe vonul?
– Ez csak a médián keresztül tűnik szünetnek, én folyamatosan dolgozom, ugyanakkor a jelenlegi hatalom nemcsak az államot foglalta el, hanem mindenhol próbál utánam nyúlni. Számos médiumot tartanak kézben azért, hogy én ne mehessek be.

Mondjon konkrétumokat. Hol van tiltólistán?
– Az állami médiában tavaly december 4-én voltam utoljára, azóta nem, mert nem tetszett, hogy egy riporternek tudtam úgy válaszolni, hogy az a visszájára fordította az ő egyébként manipulált adásukat. De például a TV2 Mokkájába nem sikerült még bekerülnöm, amióta pártpolitikus vagyok.

Időről időre megjelennek hírek arról, hogy a támogatói között van Soros György is. Valóban kap pénzt tőle?
– Nem kaptam még pénzt Soros Györgytől. Sajnos, teszem hozzá. Pedig boldogan elfogadnám. Ha innen üzenhetnék Soros Györgynek, akkor azt üzenném, ideje lenne, hogy támogasson, mert szerintem én azokat az értékeket igenis képviselem, amelyeket ő fontosnak tart.

De korábban volt olyan munkahelye, ahol nem ez volt a helyzet.
– Amikor a TASZ-nál dolgoztam, azt valóban támogatta az Open Society Institute, ami egy Soros által létrehozott alapítvány.

Ha már a volt munkahelyek: volt egyesületalapító, rádiós műsorvezető, jogvédő, illetve civil szervezet munkatársa, több bank alkalmazottja, pártpolitikus. Így tervezte, vagy csak így alakult?
– Nem így indult az életem, nekem soha senkim nem volt pártnak a tagja. Nem így neveltek. Más kérdés, hogy már édesanyámban is működött egy elég erős igazságérzet, ő is mindig kiállt a maga dolgaiért, engem is mindig így nevelt. Ebből jött a civil aktivitásom. Az első személyes indíttatás a Kendermag Egyesület volt, ahol főiskolás koromban fűfogyasztóként belekeveredtem egy ügybe, és elegem lett abból, hogy 7 évig megy egy olyan eljárás, amilyet tényleg százezrével lehetne indítani Magyarországon. Sokféle tevékenységet folytattam, de mindig figyeltem arra, hogy egy arc egy ügyhöz kapcsolódjon. Amikor „az ország drogosa” voltam, akkor egyéb tevékenységeket a háttérből segítettem csak. Ebből épült fel azután egy olyan civil bázis, ami magával hozta azt, hogy nagyon sok tüntetésszervezésben is részt vettem, és a Milla is ennek lett a része.

Évek óta azt hallani a balliberális oldalon, hogy milyen fontos lenne az ellenzéki összefogás a kormányváltáshoz, ehelyett tovább aprózódnak. Ha az Együtt–PM-ből levált Együttből kivált Szolidaritásból is várhatóan kiválnak majd, hiszen Kónya Péter állítólag új pártban gondolkodik, akkor hogy lesz egyszer összhang?
– Mi Bajnai Gordon miniszterelnökségére álltunk össze három civil szervezet részéről, plusz az LMP-ből kiváltak létrehozták a PM-et, és még egy pártszövetség is létrejött az ő pártjukkal. Amikor Bajnai mint zászlóvivő elment, és azt mondta, hogy nem szeretne tovább politizálni, akkor ez nyilván eróziót indított el, és 2-3 hónap alatt lezajlott az a folyamat, ami a kérdésben szerepelt. Mi most párton belül nagyon egy irányba megyünk.

Ezzel együtt alig egy-két százalékos eredményt tudnak felmutatni
– Hogy mérhetők vagyunk Bajnai nélkül, és Szolidaritás nélkül, az jó eredmény. Most már meg tudnak különböztetni minket másoktól, mert karakteres politikát sikerül vinnünk. Hogy Orbán Viktort idézzem, most jön az elrugaszkodás éve. Én a nettó politikai háttéralkus összefogásban nem hiszek.

Gyurcsány Ferenc miatt jött le a balliberális ellenzék közös listájáról ’14 elején?
– Nem feltétlenül Gyurcsány Ferenc személye volt a döntő. Az is, természetesen, és Mesterházy Attila személye legalább annyira, mert alkalmatlan miniszterelnök-jelölttel nem lehet nekimenni egy kampánynak. De nemcsak ez volt a probléma, hanem egyszerűen a megtisztulás kérdése. Le kellett volna vonni a tanulságot abból, hogyan és miért nyert kétharmaddal a Fidesz 2010-ben, de ez nem történt meg. Amikor Gyurcsány Ferenc még mindig arról beszélt, hogy 2006-ban minden rendben volt, az elfogadhatatlan. Ha az MSZP nem érti meg, hogy nem arra optimalizálunk, hogy a Fidesszel hol lehet még mutyizni, és megvesszük-e Medgyessy Pétert, és hagyjuk eladni, vagy Hiller István elhelyezi az összes emberét a Nemzeti Együttműködés Rendszerében, ezek így nem működnek. Az értékeket tisztán kell képviselni, hiteles személyiségekkel.

Juhász Péter aktivista, politikus, az Együtt alelnöke, önkormányzati képviselő. Több bankban dolgozott, több céget is alapított, illetve vezetett. 2002-ben hozta létre a Kendermag Egyesületet, amely a könnyű drogok legalizálásárt küzdött. Volt a Tilos Rádió műsorvezetője, majd a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) romaprogramjának munkatársa. 2010-ben, az új médiatörvény elleni tüntetés után hozta létre az „Egymillióan a Magyar Sajtószabadságért” Facebook-csoportot, ez alakult át később a Milla egyesületté, amelynek az elnöke lett. A szervezet 2012 októberében a politikába visszatérő Bajnai Gordon támogatójává vált. A Bajnai által létrehozott Együtt egyik alapítója és társelnöke, jelenleg alelnöke, illetve az V. kerületi önkormányzat képviselője.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.