Méregdrágák a gyerekgyógyszerek

Duplájába kerülnek a kicsiknek is beadható medicinák, mint a tabletták.

Kuslits Szonja
2015. 12. 18. 18:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az, hogy egy gyógyszer víz nélkül is bevehető, vagyis szájban oldódó, jelenleg egyfajta „kényelmi szolgáltatásnak” minősül, ezért a gyártók, illetve a forgalmazó patikák akár kétszeres árat is felszámítanak érte. A probléma az, hogy sokaknak nincs választásuk, mert csak az ilyen típusú termékeket tudják lenyelni. A lapunk által megkérdezett patikusok szerint ezeket főleg a gyermekek számára vásárolják a szülők, az sem számít, hogy jóval drágábbak, mint tablettás társaik.

A kényelemért – vagyis a könnyebb bevitelért – egy 200 mg-os gyógyszer esetében 780 forintos ár helyett 1700 forintot kell fizetni. Ennyibe kerül ugyanis a Nurofen Non-aqua, szemben a tablettás kiszerelésű Nurofennel. De nem csak a Reckitt Benckiser cég kéri meg az árát a kényelemnek, a Bayer által forgalmazott, 10 darabos Aspirin 500 mg-os tabletta ára 500 forint körül mozog, míg a 10 darabos Aspirin Effect 500 mg granulátum ára 1000 forint körüli. A betegtájékoztató szerint ugyanannyi hatóanyagot tartalmaznak, és ugyanazokra a panaszokra lehet őket alkalmazni.

További tájékoztatásért kerestük a Bayer Hungária Kft.-t, és bár mi az Aspirin tabletta és a víz nélkül bevehető testvére közti árdifferenciára kérdeztünk rá, a cég inkább az idén bevezetett, új Aspirin Ultrával hasonlította össze termékét, így persze kisebb árkülönbség volt a végeredmény. Az Aspirin Effect gyártási és csomagolási költsége szerintük magasabb, mint a hagyományos tablettáé, ez pedig megjelenik az árakban is, de szerintük közel sem a kétszeres mértékben. – A termék szabadáras, ami azt jelenti, hogy az egyes patikahálózatok, gyógyszertárak maguk határozzák meg az eladási árat, emiatt patikától függően nagyon eltérőek lehetnek a tarifák – közölte a cég.

A recept nélkül kapható, szabadáras termékekkel kapcsolatos korábbi megkeresésünkre az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) is reagált. Mint írták, az árkülönbségek nem feltétlenül tükrözik a termékek „használati értékében meglévő esetleges különbségeket”, vagyis egy ugyanolyan problémára szedhető termék is lehet drágább az előállítás miatt. Tapasztalataik szerint a betegek leginkább a minél hamarabb, érezhető javulást hozó termékeket vásárolják. Az OGYÉI kiemelte, hogy a gyógyszerek árképzésére nincs befolyásuk, a fogyasztói árról a patika tulajdonosa/működtetője dönt. A vásárlók tehát akkor járnak a legjobban, ha több helyen is megkérdezik, mennyibe kerül a szükséges gyógyszer, mert lényeges különbségek is lehetnek.

A Gazdasági Versenyhivatal korábban arról tájékoztatta lapunkat: a Nurofent érintő árkülönbségek kérdéskörében ez idáig bejelentés, piaci jelzés nem érkezett hozzájuk, azonban kérdéseinket panaszként kezelik, így eljárást indítanak, és döntenek majd arról, hogy szükséges-e versenyfelügyeleti vizsgálatot indítani.



Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.