Milliárdok diplomataautókra

Több mint kétmilliárd forint értékben vett autókat a külföldön szolgálatot teljesítő diplomatáknak a magyar állam.

Buzna Viktor
2015. 12. 29. 5:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint kétmilliárd-hétszáztízmillió forint értékben vett autókat a külföldön szolgálatot teljesítő diplomatáknak a magyar állam – derült ki Szijjártó Péter decemberben jegyzett írásbeli válaszából. A külgazdasági és külügyminiszter Mesterházy Attila (MSZP) kérdésére adott tájékoztatást a nagykövetségek személygépkocsiparkjáról, az adatsorban még 1999-es állományba vételek is szerepelnek. Kiderült, 109 állomáshelyen összesen 393 személygépkocsit tart fenn az állam. A legértékesebb gépjárművek a pakisztáni képviseleten vannak: Iszlámábádban 2008-ban szereztek be két páncélozott Toyota Land Cruiser terepjárót, darabonként huszonötmillió forintos áron. Ebből a típusból egyébként 2015-ben további két darabot vettek 19 millió forint értékben, ezeket Erbilben használják. A tájékoztatás szerint iraki Kurdisztán fővárosában emellett még egy Land Cruisert bérelnek is, havi kétezer dollárért.

A magyar diplomaták kedvenc típusa azonban kétségkívül a Mercedes. A listán a német autógyár fordul elő a legsűrűbben, ezek közül is a legértékesebb darabot a madridi magyar nagykövetség használja. Az uniós ügyekért felelős államtitkári posztjáról leváltott fideszes Győri Enikő nagyköveti állásában egy közel tizennégymillió forintos bekerülési értéken jegyzett, 2010-es évjáratú E osztályos Mercedesszel vigasztalódhat. Hasonló árkategóriás Mercedest használnak a kormány Bécsben és Londonban szolgáló diplomatái is, s ilyen a berlini nagykövetség legértékesebb autója is.

A tízmillió forint feletti bekerülési összeggel jelölt autók listáján a Mercedesek mellett felbukkannak még klasszikus luxusdarabok is. Még 2006-ban szintén Berlin kapott egy A6-os Audit tizenegy és fél millió forintért, de szemrevaló az ottawai képviselet 2012-ben vásárolt 528-as BMW-je is – ennek bekerülési értéke tizenegymillió-háromszázkilencvenhatezer forint volt.

A Szijjártó Péter által közölt listán vannak szokatlan típusok. A moszkvai kirendeltség például kamiont tart fent, a 2002-ben beszerzett Mercedes Atego tizenhétmillió forintba került. A delegációk szállítására szolgáló kisbuszok, egyterű gépjárművek között is találni értékes darabokat, ilyen a tavaly óta Bejrútban üzembe helyezett, tizenhatmilliós Land Rover, de bizonyára feltűnést kelt Kárpátalján az ungvári konzulátus tizenhárom és fél millió forintos Grand Cherokee dzsipje is. Orbán Viktor kedvenc Volkswagenjeivel is találkozni a listán, utóbbiak között a legértékesebb a 2011-től Prágában használt Volkswagen Caravelle. Ennek bekerülési értéke tizenegymillió-hatszázezer forint volt. Az Egyesült Államok képviseletein népszerűek a Cadillac típusú amerikai autók, Washingtonban pedig szolgálatban áll egy több mint nyolcmillió forint értékű GMC Acadia.

A listáról kiderül, diplomatáink szeretik a sportosabb darabokat is. A magyar külügy vatikáni kirendeltségén például egy E osztályos Mercedes, illetve egy Volkswagen mellett egy Mazda 6-ost is használnak – kérdés persze, hogy a hosszában egy kilométer, széltében pedig mindössze nyolcszázötven méter kiterjedésű törpeállamban szükséges-e a sportos flotta fenntartása. A Vatikán falain túl, a római kirendeltség munkatársai pedig a helyi piacról válogattak, ők egyebek között egy Alfa Romeo 159-et élvezhetnek.

A Fidesz 2010-es győzelme óta pontosan száz gépkocsi beszerzéséről döntött a külügyi tárca. Összességében a Fidesz 2010 óta 841,5 millió forintért vásárolt a külképviseletek számára gépjárműveket, ez a beszerzéseket 1999 óta összegző lista közel harmadát teszi ki. A külügy személyautó-költségeit kikérő szocialista képviselő, Mesterházy Attila szerint azonban nem ez jelenti az igazi problémát. – A rendelkezésre álló géppark mellett az elmúlt két évben megszaporodtak a bérlések is – felelte megkeresésünkre a szocialista politikus.

Szijjártó Péter válaszában ugyanis ezekre is kitért, a lista szerint a magyar külképviseletek havonta több tíz millió forint közpénzt költenek autóbérlésre is. Az ellenzéki képviselő szerint a kirendeltségek több gépjárműve sok kilométert futott autóból áll, a megugrott bérleti költségeket azonban ez nem feltétlenül indokolja. – A külgazdasági és külügyminiszter ugyanis válaszában nem írta le, hogy pontosan milyen célból bérelnek autókat – folytatta Mesterházy, aki szerint a delegációk szállítására alkalmas kisbuszok magas száma különösen elgondolkodtató. A politikus megjegyezte ugyanis, hogy a legtöbb kirendeltségnek van csoportok szállítására alkalmas gépjárműve.

Az autóbérlésekről ráadásul a nagykövetségek, konzulátusok saját hatáskörben döntenek, vagyis a legtöbb helyi beszállító nem esik át központi közbeszerzésen. Az erre vonatkozó kérdésünkre felelve Mesterházy elmondta: ebből adódóan helyi mutyik előfordulhatnak, amire Szijjártó Péternek valószínűleg nincs rálátása. A képviselő ezért javasolja, hogy a jövőben a Külgazdasági és Külügyminisztérium nagyobb figyelemmel kísérje a diplomáciai kirendeltségek vonatkozó gazdasági tevékenységét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.