Kevesen oltatnak influenza ellen

Heteken belül újra itt lesz a járvány. A szülők negyede dönt a vakcina mellett.

Kuslits Szonja
2016. 01. 07. 15:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már csak hetek kérdése, és itt az újabb influenzajárvány, és mivel legalább két hét kell ahhoz, hogy egy oltás után kialakuljon a védettség, ez az utolsó pár nap, amikor még érdemes oltatni. Az ezt követően beadott oltás után már nem biztos, hogy teljesen védetté válik a páciens, bár tény, hogy akkor is gyengülnek a tünetek – hangsúlyozta lapunknak Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke. Kifejtette, sajnos hazánkban nagyon alacsony az átoltottság, a tapasztalatai szerint a szülők 10 százaléka rendszeresen kéri gyermekének az oltást, míg 10-15 százalék inkább akkor pánikol, és oltat, amikor már itt a járvány. Azok a gyerekek, akik később kapnak oltást, nem feltétlenül védettek, de csökken a súlyos szövődmények kialakulásának kockázata.

A praxisába tartozók szülők 70-75 százaléka ugyanakkor egyáltalán nem oltat. Mivel az idősek közül sokan kapnak ingyenes vakcinát, Póta szerint a felnőttek esetében 25-30 százaléknál valamivel magasabb az oltottak száma, de ez korántsem elegendő. A szakember úgy véli, az emberek nem hiszik el, hogy az influenza súlyos is lehet, ezért nem oltatnak. A legtöbben arra alapoznak, hogy tavaly vagy azt megelőzően sem kapták el a vírust.

Az Országos Epidemiológiai Központ legfrissebb adatai szerint egyelőre csökkent a regisztrált influenzaszerű megbetegedések száma. A becslés szerint a 2015. december 28. és 2016. január 3. közötti időszakban 3300-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. A betegek 23 százaléka 0–14 éves gyermek, 35 százaléka 15–34 éves fiatal felnőtt volt. A 35–59 évesek korcsoportjába tartozott a páciensek 27 százaléka, míg a 60 éven felüli betegek csupán 14 százalékot tettek ki.

A járvány hazánkban jellemzően február–márciusban tetőzik, tavaly a 3–11. héten volt a legtöbb megbetegedés, ekkor 500 ezernél is többen fordultak orvoshoz. 2015-ben kifejezetten magas volt a halálozási arány, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat tájékoztatása szerint tavaly az elmúlt tíz év legsúlyosabb járványa söpört végig az országon. Az influenza általában szövődmények nélkül, néhány nap alatt gyógyul, de egyes esetekben kórházi kezelésre is szükség lehet, sőt a beteg akár gépi lélegeztetésre is szorulhat, bizonyos esetekben pedig a vírus halált is okozhat.

A krónikus betegségben szenvedők (közülük is kiemelten az asztmások, elhízottak, cukorbetegek), továbbá a várandósok esetében nagyobb a kockázat. A térítésmentes védőoltásra jogosultak köre széles: a 60 éven felülieknek például alanyi jogon jár az ingyenes vakcina, de számos további kockázati tényező esetén is kapható ingyenes védőoltás. Ilyen például az asztma vagy egy meglévő szív- és érrendszeri betegség. Amennyiben valaki nem jogosult térítésmentes oltóanyagra, gyógyszertári forgalomban – orvosi rendelvényre – többféle készítményhez is hozzájuthat, ára körülbelül 2000 forint.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.