Eszükben sincs Magyarországról elmenni

Becslések szerint akár százötven arab diák is tanulhat a honi orvosi egyetemi karokon.

Velkei Tamás
2016. 03. 25. 20:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tanulni vágyók körében elterjedt nézet, hogy Magyarország stabil, rendezett, nem sok gonddal küszködő ország, ami csábító számukra – felelte érdeklődésünkre a szír származású szívsebész, dr. Alotti Nasri. Hozzáteszi, sokan tudják tanulmányaikból, hogy valaha Magyarország a világ egyik legerősebb gazdaságú országa volt, tudósai, művészei, sportolói ugyancsak ismertek. Emellett az arab fiatalok szeme előtt célként lebeg, hogy komoly végzettséggel, egzisztenciát biztosító diplomával térhetnek vissza hazájukba, véli a szívsebész, akit tavaly Zalaegerszeg díszpolgárává választottak.

Ami a tanulmányok költségét illeti: az arab fiatalok körében az a közvélekedés, hogy bár az itteni képzések színvonala a legnagyobb francia, angol vagy amerikai egyetemekével nem versenyezhet, jóval kisebb költséggel juthatnak magas színvonalú képzéshez. – Nincs miért szégyenkeznie a magyar felsőoktatási intézményeknek, és az arab fiatalok a megszerzett képesítéssel bármelyik országban el tudnak helyezkedni, mert a diplomák elfogadottak – teszi hozzá az orvos.

Nasri doktornak sok olyan ismerőse van, aki elhelyezkedett az itt szerzett diplomával, nem egy közülük vezető beosztásba kerülhetett. Arra a kérdésre, ha itt állnak munkába, miért teszik, Alotti Nasri azt mondja: világos egzisztencia nyílik számukra, hiszen hat évig itt tanultak, beszélik a nyelvet, ismerik a kultúrát, sok barátot szereztek, kapcsolatokat építettek ki, többen meg is házasodtak. Újra kezdeni hét év után nehezebb és rizikósabb, véli.

A több nyelven beszélő Alotti doktor a dékánjától kapott ajánlatot, amit mérlegelt, s ugyan mehetett volna Angliába és Németországba is, úgy érezte: nem hagyja cserben az őt befogadó országot. A már végzett, itt dolgozó orvosok számát ötvenre teszi, csak a Zala Megyei Kórházban öten dolgoznak. Az itt praktizálók többsége jemeni, szír, jordániai, szudáni vagy libanoni, az egyetemekre akár százötven arab hallgató is járhat.

Utóbbi országból érkezett a győri Petz Aladár Megyei Kórház kardiológus főorvosa, dr. Amer Sayour is, aki Alotti doktorhoz hasonlóan vélekedik: szerinte is jó híre van az országnak, az oktatásnak és a Semmelweis Egyetemnek egyaránt. Emellett kiemelte, hogy az arabok kedvesnek tartják a magyarokat, akik nem éreztetik velük, hogy külföldiek.

Az 1991-ben évfolyamelsőként a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen végzett kardiológus az oktatásunk jó minőségére saját példát is említ. Amikor visszament Libanonba, honosítania kellett a diplomáját, a procedúra során a négyszáz fiatalból a legjobb eredményt ő érte el, s amikor kérdezték, hol végzett, nem hitték el, hogy nem egy híres egyetemre, hanem a budapestire járt.

Sayour doktor fogorvos felesége szír, akinek már a szülei is Magyarországon tanultak, s bár nyolcéves korában a család visszatért Szíriába, szülei hazánkba küldték gyermeküket tanulni. A Magyarországon összeházasodott orvospárnak két fia született, akik szintén Magyarországot tekintik hazájuknak, miközben arabul, magyarul egyaránt jól beszélnek. A fiúk a Semmelweis Egyetemen tanulnak, a nagyobbik már kutatásokban is részt vesz, és külföldön tart előadásokat negyedévesként.

Dr. Amer Sayour tapasztalatai szerint a mai arab fiatalok közül többen keresnek állást külföldön, mint az ő korukban, ám azt mondja, gyermekeinek meg sem fordult a fejében, hogy máshol vállaljanak munkát, ha végeznek. A doktor és családja boldog, rengeteg barátjuk van, ők Magyarországot tekintik otthonuknak, amit nem kívánnak elhagyni, noha Amer Sayour minden évben kap külföldi ajánlatot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.