Kisbabák élete a tét

Javulnak a csecsemőhalandósági mutatók, de messze még a nemzetközi élboly, országon belül pedig nagyok a különbségek.

Kuslits Szonja
2016. 03. 11. 17:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarországon minden tizedik kisbaba koraszülöttként jön a világra, vagyis még bőven van mit tenni ezen a területen, de siker, hogy a legfrissebb adatok szerint tavaly 4,1 ezrelékre csökkent a csecsemőhalandóság. Ez két éven belül 20 százalékos mérséklődés – erről Beneda Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségpolitikáért felelős helyettes államtitkára beszélt egy tegnapi sajtótájékoztatón. 2015-ben 73-mal több babát sikerült életben tartani, mint 2013-ban, ami azt mutatja, hogy lassan, de biztosan zárkózunk fel az európai mutatókhoz.

Az adatokból azonban kiderül, nemzetközi viszonylatban még mindig rossz a magyar statisztika. A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) legfrissebb, 2014-es csecsemőhalandóságra vonatkozó adataiból látható: hazánk a vizsgált 38 ország listájában a 29. helyen áll 5 ezrelékes mutatóval, vagyis 2014-ben még 1000 baba közül 5 egyéves kora előtt meghalt. Utánunk olyan országok következnek, mint például Szlovákia, Oroszország, Törökország, a sor végén India helyezkedik el, ahol riasztóan magas a szám, 41,4. A helyzet javult 2014 óta, de még messze vagyunk az első helyen álló Finnországtól, ahol 1,8 ezrelék a csecsemőhalandóság.

– Az eddigi megfeszített munkának köszönhetően minden évben egyre kevesebb babát veszítünk el egyéves kora előtt. 2015-ben 381 élveszületett baba nem érte meg első születésnapját, ez a szám 2005-ben még 607 volt – mondta Szabó Miklós, az egészségügyi szakmai kollégium neonatológiai (újszülött-gyógyászati) tagozatának vezetője. Véleménye szerint a siker annak is köszönhető, hogy EU-s pályázatok révén összesen 5 milliárd forintból újultak meg a magyar intenzív osztályokon működő műszerparkok, és így világszínvonalú orvostechnikai eszközökkel dolgozhatnak a koraszülötteket ellátó perinatális intenzív centrumokban (pic). Emellett fókuszba került például, hogy a 1500 gramm alatti babákkal vajúdó édesanyák megkapják azt a speciális kezelést, ami javítja a baba életesélyeit, érleli a tüdejét. A kezelés a koraszülött kicsiknél 30 százalékkal növeli a túlélés esélyét. Kitért arra is: a magyar koraszülöttosztályokon az elmúlt években hangsúlyossá váltak azok az eljárások, amelyek bár nem tartoznak szorosan a gyógyításhoz, mégis bizonyítottan javítják a kisbabák túlélési esélyeit. Ilyen a korai anyatejes táplálás, és az úgynevezett kengurumódszer, amikor az anya vagy az apa a meztelen mellkasán tartja a kicsit. Ez segíti a központi idegrendszer fejlődését, és csökkenti a fertőzések rizikóját is. Ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet: a mostaninál jóval több orvosra és nővérre volna szükség ahhoz, hogy még eredményesebben gyógyítsák a kis súllyal született babákat. Szabó Miklós szerint az esetek felében az orvostudomány nem tud magyarázatot adni arra, hogy miért indul meg a folyamat a természetes idő előtt, és óriási különbségek vannak az országon belül a koraszülések előfordulásában: míg az átlag 9 százalék körüli, az észak-magyarországi régióban 15 százalékos is lehet a ráta, a jobb gazdasági helyzetben lévő régiókban pedig akár 9 százalék alatti is lehet az arány. Mint mondta, a nagyon magas koraszülési rátával sújtott, szociálisan, gazdaságilag lemaradó régiókban speciális programokra volna szükség a várandósok védelmére, a koraszülés megelőzésére. Ezzel kapcsolatban egyébként a sajtótájékoztatón Demeter János, az egészségügyi szakmai kollégium szülészet és nőgyógyászat, asszisztált reprodukció tagozatának vezetője tudatta: a megelőzés is kiemelten fontos, ezért Közép-Magyarországon olyan programot indítanak, amelynek során a védőnők, akik személyesen ismerik a várandósokat, esetenként ki tudják szűrni a koraszülés miatt veszélyeztetett édesanyákat.

Az, hogy milyen gyakori az idő előtti születések száma, összefügg az édesanyák egészségi állapotával. Mint arról korábban lapunk már beszámolt, a nyíregyházi Jósa András Oktató Kórház koraszülött-intenzívosztályán rendszeresen találkoznak olyan 13-14 éves anyákkal, akik a legelemibb egészségügyi, higiéniai szabályokkal sincsenek tisztában, nemhogy azzal, mivel jár a gyermekvállalás. A legtöbb koraszülésért, szülés körüli problémáért a szenvedélybetegségek mellett a fertőzések felelősek; Dicső Ferenc osztályvezető főorvos szerint már óvodáskortól többet kellene foglalkozni a gyerekek önismeretre, egészségtudatosságra nevelésével.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.