Alapítványi szakiskolákra tenné a kezét az állam

A helyi szakképzési centrum tagintézményeivé kellene válniuk.

LD
2016. 04. 08. 16:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Azokra az alapítványokra is rátenné a kezét az állam, amelyek eddig megúszhatták a központosítást – számolt be róla a 444. Eszközeikről és vagyonukról is döntene az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi).

Az idén januárban született szabályozással arra köteleznék az alapítványi iskolákat, hogy tagozódjanak be a helyi szakképzési centrumba, vagy váljanak valamelyik tagiskola telephelyévé. Így alapítványi fenntartásról nem lenne értelme tovább beszélni, az iskoláknak nem lenne többé OM-azonosítójuk, az igazgatóknak pedig munkáltatói jogaik.

Az Alapítványi és Magániskolák Egyesülete azt szeretné, hogy az Emmi vonja vissza a rendeletet, iskoláik pedig társultan kapcsolódhassanak a a szakképzési centrumokhoz.

A 444 szerint a lényeg a keretszámokban rejlik: az NGM megmondja a tanév kezdete előtt, melyik szakmák képzéseihez járul hozzá az állam fejkvótával korlátlanul, melyekhez korlátozottan és melyekhez egyáltalán nem. A magániskolák hiába pályáztak a lap szerint, egyáltalán nem, esetleg csak minimális helyet kaptak a keretből. Viszont ha a magániskolák aláírják, hogy együttműködnek a szakképzési centrumokkal, meghirdethetik a beiskolázást a jövő tanévre.

A lap azt írja, a vagyon átadása gyakorlatilag téeszesítéssel ér fel: a fenntartó alapítványok elveszítenék a létrehozáskor megjelölt céljukat, így meg kéne szüntetni őket. Vagyonukat átadhatják egy hasonló célú alapítványnak vagy az államnak, de ha a hasonló célú alapítványok tömege egyszerre szűnik meg, marad az állami átvétel. Az NGM a 444 cikke szerint azt ajánlotta, egyszerűsítsék le a dolgokat, és mindent adjanak át ingyenes használatra a centrumoknak.

„Az önállóságról, a munkáltatói jogokról, a gazdálkodás önállóságáról sem akarunk lemondani, mert semmi garancia nincs arra, hogy egy év múlva vagy még előbb ne az a döntés szülessen, hogy nincs szükség a telephelyre vagy a tagintézményre, és simán meg lehet szüntetni az átvett képző intézményt. Veszik az iskola, az épület, a gépek, eszközök, és az átvett pedagógusok további foglalkoztatására sincs semmi garancia” – nyilatkozta a 444-nek a várpalotai Esély szakképző iskola vezetője, Deák Mariann.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.