Vádat emeltek a Buda-Cash-ügyben

Az ügyészség szerint nem merült fel politikai szál. A brókercég alapítója, Pintér Zoltán is vádlott.

Horváth Csaba László
2016. 04. 05. 5:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bűnszervezetet hozott létre a Buda-Cash Brókerház tulajdonosi körének egy része. 2007-től az ügyfelek befektetéseivel, értékpapírjaival részben a sajátjukként rendelkeztek, részben pedig eltulajdonították azokat. Ez a lényege a Fővárosi Főügyészség által benyújtott vádiratnak a Buda-Cash-ügyben – jelentette be tegnap a fővárosi főügyész. Ibolya Tibor közölte, öt emberrel szemben emeltek vádat. Mint mondta, eredetileg 11 embert gyanúsítottak meg, ám közülük hattal szemben – bizonyítottság hiányában – a nyomozást megszüntették. A társaság alapítója, Pintér Zoltán is a vádlottak közt van, azonban őt a múlt hét végén kiengedték a börtönből, ahová az előzetes letartóztatás során került, ugyanis a Budai Központi Kerületi Bíróság házi őrizetre enyhítette a vele szembeni kényszerintézkedést. Bár az ügyészség fellebbezett a határozat ellen, a Fővárosi Törvényszék a szombati határidőig nem hozott döntést az ügyben, így Pintér kisétálhatott a fegyintézetből.

Az ügyészség a vádlottakat többrendbeli, bűnszervezetben, folytatólagosan, különösen jelentős értékben elkövetett sikkasztással, csalással és egyéb más bűncselekményekkel vádolja. Az okozott kár összességében 115 milliárd forint. A vagyonvisszaszerzésről szólva a főügyész elmondta, még a nyomozás elején mintegy 68 milliárd forintnyi vagyont vettek zár alá, amit átadtak a felszámolónak a kárenyhítés kifizetésére. Hozzátette, mintegy 2 milliárd forintnyi vagyon van zár alatt, s a lefoglalt vagyontárgyak értékét figyelembe véve mintegy 45 milliárd forintot „keresnek” még.

Az ügyészség a vádiratban három vádpontot fogalmazott meg. Az első szerint a vádlottak 2007 áprilisától 2014 májusáig az ügyfelek pénzéből rendszeresen tőzsdéztek anélkül, hogy az ügyfelek erre megbízást adtak volna. Erre azért volt szükség, hogy a korábban jogtalanul eladott részvényeket pótolják. Ennek során a vádlottak több mint 40,2 milliárd forintnyi ügyfélvagyonnal rendelkeztek a sajátjukként. A második vádpont szerint V. Péter elsőrendű vádlott 2008 áprilisa és 2014 májusa között összesen mintegy 9,2 milliárd forintot utaltatott át a brókerház kezelésében lévő vagyonból különböző offshore cégek számlájára. A harmadik vádpont szerint a vádlottak 2007-ben elhatározták, hogy az akkor már több tíz milliárdos hiányt a DRB bankcsoport megszerzése útján, és ezáltal a betétesek vagyonával pótolják. Ennek érdekében rábírták a pénzintézeteket, hogy vásároljanak állampapírokat a Buda-Cashen keresztül. Ténylegesen azonban céljuk a pénzintézetek vagyonának megszerzése volt. A bankcsoportnak összesen több mint 66 milliárd forint kárt okoztak.

A csalássorozatban egyébként kiemelt szerepet kapott egy fiktív személy, „Karácsony Miklós”. Az ezen a néven lévő technikai számlával leplezte a brókercég a pénzügyi felügyelet előtt a ténylegesen meglévő és az ügyfelek felé kimutatott vagyon különbözetét. Ez ugyanakkor csaknem tíz éven keresztül nem tűnt fel a felügyeletnél. De az sem, hogy majdnem 10 milliárd forintot utaltak offshore számlákra.

Mindezek ellenére Ibolya Tibor azt közölte, hogy a Buda-Cash-ügyben nem lehet kijelenteni, hogy a pénzügyi felügyelet mulasztott volna. Továbbá politikai szál sem merült fel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.