Hirtelen szívhalál az Ironmanen

A lapunknak nyilatkozó kardiológus szerint orvosi vizsgálat nélkül nem szabadna indulni ilyen megméretésen.

Kuslits Szonja
2016. 08. 01. 20:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tragédiába torkollott a hét végén a budapesti Ironman 70.3 elnevezésű nemzetközi triatlonverseny, egy 41 éves szlovák induló, Radoslav Okrucky életét vesztette a megmérettetés során. A férfi futás közben, nem messze a céltól lett rosszul, a szervezők azonnal riasztották az Országos Mentőszolgálat munkatársait, akik kórházba szállították. Az újraélesztés azonban nem járt sikerrel, a pozsonyi Új Szó szerint a sportoló szíve nem bírta az extrém terhelést. A szervezők közleményükben azt írták, igyekeznek minden lehetséges támogatást megadni a gyászoló családnak, és jelenleg is együtt dolgoznak az illetékes hatóságokkal. – Mindent megteszünk a jövőben is, hogy triatlonistáink biztonságos körülmények között versenyezzenek – áll a közleményben. A versenyen a résztvevőknek egyébként 1,9 kilométert kell úszni, 90 kilométert biciklizni, majd 21,1 kilométert futni.

– Az extrém terhelés miatt ilyen versenyeken csak nagyon részletes kardiológiai vizsgálattal szabadna indulni – szögezte le lapunknak Ofner Péter belgyógyász-kardiológus, a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet főigazgatója. Azonban ilyen vizsgálat nem kötelező, így sokan azzal sincsenek tisztában, hogy szívproblémáik lehetnek. – Manapság divatossá váltak azok a sportok, amelyek során a résztvevők extrém módon terhelik a szervezetüket, hogy megmutassák maguknak és a világnak, hogy milyen „erős emberek”. Ez mindenfajta orvosi ellenőrzés nélkül azonban veszélyes lehet. Ez a verseny is szélsőségesen nagy terhelést jelentett a résztvevőknek, amit csak akkor lehet problémamentesen végigcsinálni, ha megfelelő kondícióban van az illető. Fontos a kardiovaszkuláris – szív- és érrendszeri – edzettség, ami nem biztos, hogy minden résztvevőnél azonos szinten van – mondta a főigazgató.

Hangsúlyozta azt is: az emberek egy része gyakran azért nincs tisztában azzal, hogy bármi problémája, elváltozása van a szívében, mert adott esetben ez csak extrém terhelés során jöhet elő, a hétköznapokban nem. – A negyvenes években járó férfiaknál már lehet enyhe vagy komolyabb koszorúér-betegség is, ami kis vagy közepes fokú terhelésnél még tünetmentes, de különlegesen nagy terhelés esetén már produkálhat tüneteket. A nagyon magas vérnyomás és pulzusszám ritmuszavart okozva pedig akár halálhoz is vezethet – fejtette ki Ofner Péter.

A keringési rendszer hirtelen leállása tehát valós veszély, éppen ezért volna fontos, hogy egy-egy ilyen verseny előtt a résztvevők konzultáljanak egy szakorvossal, okozhat-e számukra problémát a terhelés. A főigazgató szerint akár versenyzői jogosítványt is kötelezővé kellene tenni a résztvevőknek, hogy ne történjenek olyan szörnyűségek, mint a hét végén. Ezzel kapcsolatban kerestük a szervezőket is, akik lapunkkal közölték: az orvosi vizsgálat nem kötelező a verseny előtt, azonban az online regisztráció során jelezni kell, ha az induló egészségügyi állapota kockázatokat rejthet a verseny szempontjából.

– Üdvözlendő, hogy egyre többen sportolnak, a futás is töretlen népszerűségnek örvend, de nem biztos, hogy helyes, amikor idősebb emberek valamely különösen nagy terhelést jelentő sportágat választanak. Az Ironman kimondottan azt akarja bizonyítani, hogy a résztvevők olyan kemények, mint a vas, de olykor a vas is rozsdás, és akkor messze nem bír ki extrém terhelést. Néhányaknak talán át kellene gondolni, hogy mivel akarnak bizonyítani – szögezte le Ofner Péter.

Az utóbbi években több hasonló eset is előfordult, az élsportolók között sem ritka, hogy nem derült ki időben a szívprobléma. Ocskay Gábor, a székesfehérvári Alba Volán SC jégkorongozója, kilencszeres magyar bajnok például bár 2004-ben megtudta, baj van a szívével, nem hagyott fel szenvedélyével, folytatta a sportot. 2009 márciusában heveny szívelégtelenségben vesztette életét. Kolonics György kétszeres olimpiai bajnok kenus nem tudott szívtágulattal járó szívizombetegségéről, ő 2008 júliusában, 36 évesen egy edzésen lett rosszul, és az újraélesztés ellenére sem tudták megmenteni. Későn derült ki a baj Fehér Miklós, az egykori válogatott focista esetében is, akinek 2004-ben szívroham miatti hirtelen halála az egész országot megrázta.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.