Idén is számolják a migráns tanulókat

Az Emmi kéri erre az iskolákat.

Hutter Marianna
2016. 08. 09. 9:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Meg kell mondani az iskolaigazgatóknak ebben az évben is, hogy hány „migráns” tanuló járt az intézményükbe – tudta meg a Magyar Nemzet. A lapunk birtokába került levélben a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) egyik tankerületi igazgatója arra kéri az intézményvezetőket az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) megkeresésére hivatkozva, küldjék el, hány migráns tanuló iratkozott az intézménybe a 2015–2016-os tanévben. Arra is kíváncsiak: az érintett gyerekek közül tanév közben hányan távoztak és hányan fejezték be Magyarországon tanulmányaikat, illetve hogy hány migráns gyermeknek maradt meg a tanulói jogviszonya az év végére. Ugyanakkor azt nem fejtik ki, hogy pontosan mely tanulók minősülnek „migránsnak”, és mi célból történik az adatgyűjtés. A gyerekek nevét nem kell közölni, de összesített létszámukat egy táblázatba kell vezetni az említett szempontok alapján. Az érintett iskolaigazgatóknak túl sok időt sem hagytak a feladatra: kevesebb mint kétnapos határidő alatt kell teljesíteni a gyermekszámlálást.

Egy neve elhallgatását kérő budapesti iskolaigazgató arról beszélt: 2015-ben, tehát a migránsválság kezdetekor kértek tőle először ilyen jellegű adatokat. Szerinte „borzasztóan felháborító” a kérés, és nem érti, hogy pontosan ki számít migránsnak, és mi alapján kéne megkülönböztetnie a diákokat egymástól. „Vájkáljak a gyerekek életében?” – kérdezte. Egy másik, vidéki iskolaigazgató is megerősítette: tavaly kérte be először a Klik az érintett tanulók számát. Ő egyébként egyszer sem tett eleget a kérésnek, amit azzal magyarázott: megítélése szerint az intézménye semmilyen módon nem profitált volna az adatszolgáltatásból, ráadásul úgy véli, az intézkedés része a nagypolitikának, ami megpróbál beszivárogni az iskolákba.

Tavaly azzal a céllal kérték be az adatokat, hogy segítsék a migráns gyerekek itteni integrációját – mondta lapunknak Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke. Hozzátette, a magánvéleménye, hogy ha idén is valóban azért gyűjtik az információkat, hogy segítsék a tanulók beilleszkedését, az dicséretes, de azt sem tartja kizártnak, a kormány adatokat keres, hogy alátámassza „a migránsveszéllyel való riogatást”.

Az integrációról Hoffmann Rózsa volt köznevelési államtitkár úgy nyilatkozott még 2015-ben: az oktatásügy következő nagy kihívása a „népvándorlás” nyomán Magyarországra érkező, s itt rövidebb-hosszabb ideig tartózkodó gyermekek oktatása-nevelése, amit, úgy véli, a magyar gyerekekkel közös rendszerben kell megtenni.

Lapunk szerette volna megtudni, hogy mi okból kérte be az illetékes minisztérium az adatokat, pontosan kiket értenek „migránsok” alatt, illetve hogy tényleg tavaly kértek-e adatokat először, ám lapzártánkig sem a Klik, sem pedig az Emmi sajtóosztálya nem válaszolt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.