Költségvetési csalás a gyanú a roma önkormányzatnál

Már az Országos Roma Önkormányzat vagyonkimentését is vizsgálja az adóhivatal.

Horváth Csaba László
2016. 08. 16. 8:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Költségvetési csalás gyanúja miatt újabb nyomozást rendelt el a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az Országos Roma Önkormányzatnál (ORÖ). Ezúttal Tényi István Fidesz-tag feljelentése alapján indult eljárás, aki a RomNet portál cikke után fordult a hatóságokhoz. A honlapon ugyanis májusban számoltak be arról, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) felé fennálló 1,6 milliárd forintos fizetési kötelezettségének teljesítése előtt minden ingó és ingatlan vagyonát kimentené a roma szervezet. Minderről a képviselők döntöttek is az ORÖ kisvárdai májusi közgyűlésén, ahol többek között megszavazták, hogy az eredetileg a roma felzárkóztatást szolgáló, ám botrányba fulladt Híd a munka világába programban vásárolt ingatlan vagyont átadják a korábbi elnök, Farkas Flórián vezetése idején létrehozott foglalkoztatási szövetkezetnek.

A szervezet lépése azért volt meglepő, mert Balogh János elnök a szóban forgó közgyűlés előtt egy hónappal a Magyar Nemzetnek adott interjújában arról beszélt, hogy az ORÖ-nek számos nagy értékű ingatlanja van, amit már fel is ajánlottak a kormányzatnak, hogy értékbecslés után eladják őket, s így csökkentsék tartozásukat. Balogh János kifejezetten azokat az ingatlanokat említette, amelyeket nem sokkal később átadtak a foglalkoztatási szövetkezetnek. Azt állította, hogy a Híd a munka világába programban vásárolt ingatlanok értéke eléri a 8-900 millió forintot, de az ingóságokat, bútorokat és informatikai eszközöket is értékesítenék. Ugyanakkor az nem volt világos, hogy Balogh mire alapozta becslését, hiszen az ingatlanokra és az eszközökre mindössze 350 millió forintot költöttek. Ráadásul az Emmi vizsgálata megállapította, hogy a megvásárolt irodák többsége használhatatlan. A humántárca márciusban jelentette be, hogy eláll a felzárkóztatási program szerződésétől, és a teljes támogatási összeget visszaköveteli.

Egyébként a program miatt tavaly május elején rendelt el nyomozást a Fővárosi Főügyészség, jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás gyanújával. A nyomozást az adóhivatal folytatja ismeretlen személy ellen, ám eredmény ebben az ügyben sincs. Ehhez a nyomozáshoz csatolta a NAV az augusztus elején elrendelt eljárást. Igaz, nem az eredeti feljelentés szerinti fedezetelvonás, hanem költségvetési csalás miatt.

Az Emmi egyébként a pénzek visszakövetelésével kapcsolatban csak a nyilvánosság előtt volt szigorú az ORÖ-vel, valójában kirívóan méltányos feltételeket biztosított a cigány szervezetnek. A részletfizetési megállapodás szerint a roma önkormányzatnak a törlesztés első 11 hónapjában mindössze a teljes tartozás alig több mint három százalékát kell megfizetnie, összesen 55 millió forintot, azaz havonta ötmilliót. A 12. hónapban pedig a fennmaradó több mint másfél milliárd forintot egy összegben kell törlesztenie – ez aligha életszerű.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.