Nem tett le a Fidesz a boltzárról?

A kormánypárt saját intézkedésének a maradványait próbálja megmenteni.

Tompos Ádám
2016. 08. 15. 14:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormánypárt saját intézkedésének a maradványait próbálja megmenteni. Így értékelte kérdésünkre Juhász Attila, a Political Capital elemzője a Népszabadság értesülését, amely szerint többek között van olyan kormányzati elképzelés is: azokkal az áruházakkal, amelyek nem zárnak be vasárnap délben, jelentős különadót fizettetnének, olyan mértékűt, hogy ne érje meg kinyitniuk a nap hátralevő részére. Juhász Attila úgy vélte, ez a szabályozási kísérlet azonban gazdasági károkat fog okozni, hiszen sem a kis-, sem a nagykereskedelem szereplőinek nem tesz jót az a kiszámíthatatlan környezet, amelyben nem tudnak előre tervezni. Erre az ügyre az ellenzék szinte minden szereplője reagálni fog, mivel számítanak azoknak a fogyasztóknak a támogatására, akik körében rendkívül népszerűtlen a vasárnapi boltzár.

Kiszelly Zoltán politológus is ezt hangsúlyozta lapunknak; ő úgy gondolja, nagy hiba lenne a kormány részéről, ha egy ilyen lehetőséget adna például annak az MSZP-nek a kezébe, amelyik már be is jelentette, hogy „népszavazást indít, ha a Fidesz támadást intéz a vasárnapi nyitva tartás ellen”. A politológus szerint épp azért vonta vissza a kabinet áprilisban a kötelező zárva tartást, mert tartottak attól, hogy ebben a kérdésben bizonytalanokat, sőt, talán még elégedetlen kormánypárti szavazókat is az ügy mellé állítottak volna a szocialisták. Épp úgy egyébként – folytatta az elemző –, ahogy most a kvótareferendum kampányában baloldali és párt nélküli választókhoz is eljut a Fidesz. A politológus úgy látja, jelenleg egyfajta teszt zajlik: az ágazati szereplők, a lakosság és az ellenzék szondáztatása. Kiszelly Zoltán az időzítést nem az októberi népszavazáshoz köti, hanem a 2018-as választáshoz, mivel ha majd ez az intézkedés is népszerűtlenné válik, akkor lesz elég idő az országgyűlési voksolás előtt a visszavonására.

A szocialisták szerint a vasárnapi boltzár részleges visszahozásáról szóló ötletelés a bizonyítéka annak, hogy „tipikus maffiakormányzás” zajlik. Lukács Zoltán közleményében úgy fogalmazott, forgalmuk elvételével akarják bezárásra kényszeríteni az üzleteket. A Demokratikus Koalíció pedig arra hívta fel a figyelmet, ahogy korábban a bankadót vagy a telekomadót, úgy ezt a különadót is a magyarok fogják megfizetni. Az Együtt kifejtette, az ötlet azt mutatja, „hogy a Fideszt nem érdekli az emberek véleménye, csak ugyanabba a zsákutcába halad előre”. Az LMP-s Schmuck Erzsébet lapunknak úgy nyilatkozott, újabb trükkről van szó, amire semmi szükség. A kisvállalkozásokat ugyanis az adóterheik csökkentésével kellene helyzetbe hozni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.