Tízszeres különbségek az ügyeleti díjban

Előfordul, hogy házi gyermekorvosok látják el a felnőtteket, és fordítva.

Kuslits Szonja
2016. 08. 01. 7:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb segítség a kiöregedés miatt manapság egyre szűkülő háziorvosi körnek: a kormány 4,1 milliárd forintot csoportosít át az ügyeleti ellátás finanszírozására – derült ki a Magyar Közlönyben a múlt héten megjelent kormányrendeletből. Selmeczi Kamill, az Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének elnöke lapunknak elmondta: komoly probléma, hogy jelenleg a szervezett ügyeleti rendszerek – melyek során nemcsak az adott praxis orvosai osztják be az ügyeletet, hanem máshonnan is érkeznek orvosok – önkormányzati hozzájárulás nélkül, pusztán az Országos Egészségbiztosítási Pénztár forrásaiból nem fenntarthatók. Ráadásul akár tízszeres ügyeletidíj-különbség is lehet az országban.

– Azokon a területeken, ahol kis lélekszámra szerveződik az ügyelet, kevés orvossal, és alacsony az önkormányzati finanszírozás összege is, a szervezett ügyeleti rendszerek működésképtelenek, mert olyan kedvezőtlen az óradíj, amennyiért senki nem vállalja a munkát – közölte Selmeczi Kamill.

Póta Györgytől, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnökétől megtudtuk: azért is nehéz beosztani az ügyeleteket, mert míg a kórházi dolgozóknak egy-egy ilyen műszak után már nem kell folytatniuk a munkát, pihenhetnek az orvosok, addig a háziorvosi szolgálatnál ez nincs így. – Aki 12-16 órát ügyel, az másnap ugyanúgy dolgozik, hiszen a praxist vinni kell, a betegeket el kell látni – fejtette ki Póta György. Szerinte üdvözlendő, hogy az ügyeleti szolgálat megerősítésére forrást ad a kormány, hiszen az különösen nagy terhelést jelent a házi-gyermekorvosok számára. A szakember úgy vélte, 4,1 milliárd forintból több központi, szervezett ügyeletet lehet majd létrehozni, mely csökkenti a terhelést, és a praxis tulajdonosa eldöntheti, akar-e dolgozni szabad- és ünnepnapokon, vagy sem.

A központi ügyeletek egyetlen hátránya Póta György szerint, hogy ezen a területen is szakemberhiánnyal küzdenek, de a jobb finanszírozás ezen is javíthat. Hangsúlyozta: fontos, hogy megfelelően megfizessék az orvosokat. – A jobb helyeken is maximum 2-3 ezer forintos órabérért dolgoznak az orvosok, miközben ennyiért sehol nem találni például építőipari szakembert vagy vízvezeték-szerelőt. A házi-gyermekorvosok esetében ráadásul még nehezebb megoldani az ügyeletet, hiszen jóval kevesebben vannak, mint a felnőttek ellátásra szakosodott kollégák – fejtette ki a gyermekorvos-egyesület elnöke.

Ott a legrosszabb a helyzet, ahol nagyon alacsony a gyermekorvosok száma, ugyanis ilyenkor csak vegyes ügyeletek érhetők el. Ez azt jelenti, hogy egyszer a felnőtt háziorvosok látják el a gyerekeket, míg máskor fordítva, házi-gyermekorvosok ügyelnek a felnőttellátásban. – Jómagam több mint harminc éve végeztem az egyetemen, akkor láttam utoljára szívinfarktusos beteget. Ha holnap, az ügyeletben ezzel a diagnózissal kellene ellátnom egy pácienst, bizony mindketten bajban lennénk – illusztrálta egy példával a szituációt Póta György.

A helyzet annak fényében sem jó, hogy – mint arról lapunk korábban már beszámolt – riasztóan emelkedik az országban a tartósan betöltetlen háziorvosi körzetek száma. Míg januárban 238 olyan praxis volt, ahol legalább hat hónapja nincs állandó orvos, addig ez a szám júliusban már 276-ra nőtt. Magyarországon 6750 működő háziorvosi praxis van, ám az orvosok kétharmada már nyugdíjaskorú, vagy öt éven belül az lesz, így 2200 praxis sorsa kérdéses.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.