Új típusú diákhitel kialakításán dolgoznak

Tavaly több mint 137 ezer egykori hallgató törlesztett 27,6 milliárd forintot.

Hutter Marianna
2016. 08. 09. 6:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem fejezi be a tanulmányait az egyetemisták és főiskolások 14 százaléka, így középfokú végzettséggel kell munkát találniuk – Bugár Csaba, a Diákhitel Központ Zrt. vezérigazgatója szerint ez áll amögött, hogy alapításuk óta idén júliusig 20 ezer szerződést kellett felmondani a törlesztések elmaradása miatt. Aki nem fizeti vissza a diákhitelt, annak az adósságát pedig a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) hajtja be. Ugyanakkor, míg 2014-ben az ügyfelek 2,7 százalékának kellett az adóhatóságnak lépnie tartozás miatt, tavaly ez az arány már csak 1,5 százalék volt – emelte ki lapunknak a vezérigazgató.

Bugár Csaba tapasztalatai szerint az, hogy egyre több fiatal diploma után külföldön próbál boldogulni, nem befolyásolja hátrányosan a visszafizetést, sőt, inkább segíti. Egyébként egyre több egykori diákra jellemző az is, hogy majdnem duplaakkora törlesztőrészletet fizet vissza, mint amekkora a kötelezettsége. – Nyilván van, aki felelőtlenül költ, de a diákok többsége meggondolja, mire fordítsa a diákhitelt – mondta a vezérigazgató. Ezt bizonyítja az is, hogy egy korábbi, 2011-es kutatás szerint a diákhitelesek 49 százaléka úgy nyilatkozott: enélkül biztosan nem szerzett volna diplomát.

A központ vezetője kérdésünkre, tervezik-e megemelni a Diákhitel egyhavonta igényelhető legmagasabb összegét, a havi 50 ezer forintot, nemmel felelt. Ugyanakkor azt nem tartja kizárhatónak, hogy a jövőben bevezethetik a Diákhitel 3-at is. Hogy ez pontosan milyen konstrukciót fog jelenteni, arról egyelőre csak annyit mondott, már dolgoznak az új terméken a Diákhitel Központ Zrt. tulajdonosijog-gyakorlójával, a Magyar Fejlesztési Bank Zrt.-vel. A jövőbeli tervekről szólva hozzátette: várható, hogy fel lehet majd venni OKJ-képzésekre is diákhitelt, illetve az élethosszig tartó tanulás felveti annak a kérdését, hogy akár a mostani korhatár, a 40. életév betöltése után is lehessen igényelni.

A vezérigazgató a diákhitel másfél évtizedes történetével kapcsolatban úgy fogalmazott: bár a korábbi gazdasági válság és a devizahitelekkel kapcsolatos problémák hatására általános hitelellenesség tapasztalható a lakosság körében, a többi hitelkonstrukcióhoz képest a diákhitel népszerű maradt. Ennek oka, hogy ezzel nem tudnak annyira eladósodni a hallgatók, mint más hitel esetében, mert minden olyan kedvezményt megkapnak hozzá, amelyek segítségével belátható időn belül visszafizethetik. Például jövedelemarányos a törlesztés, bármikor lehet díjmentesen előtörleszteni, de arra is van lehetőség, hogy akinek megrendül az anyagi helyzete, csökkentett visszafizetést kérjen három éven át. Ezeknek köszönhetően a diákok jellemzően 7-8 év után a hiteleik 98 százalékát visszafizetik, így a 373 ezer igénylő több mint egyharmada már teljesen rendezte a tartozását.

Bármilyen célra fordítható a Diákhitel 1, míg a Diákhitel 2 csak a tandíjak kifizetésére. Az utóbbit igénybe vevő ügyfelek által fizetendő kamat alacsonyabb, mindössze évi 2 százalék, így egyre népszerűbb a hallgatók körében, kezdi kiszorítani a Diákhitel 1-et. A legfrissebb adatok szerint a 2015/2016-os tanévben 4800 diák igényelte a Diákhitel 1-et, átlagosan 361 ezer forint értékben, míg a Diákhitel 2-ért 5100 fő jelentkezett, átlagosan 419 ezer forint értékben. Legnépszerűbb a Diákhitel 1 a Debreceni Egyetemen, a Szegedi Tudományegyetemen és a Pécsi Tudományegyetemen volt, míg a Diákhitel 2-t legtöbben a Budapesti Gazdasági Egyetem, a Budapesti Metropolitan Egyetem és a Budapesti Corvinus Egyetem hallgatói közül vették igénybe. Tavaly több mint 137 ezer egykori hallgató törlesztett, közel 27,6 milliárd forint értékben. (MN)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.